Air Bertakung ...

More
3 years 7 months ago #24585 by selipar_cunz
selipar_cunz created the topic: Air Bertakung ...
Salam Warga PPEOC,

Pelik sungguh.. macamana air boleh bertakung dalam kereta..

Kejadian pertama masa saya baru pakai kereta sebulan, air bertakung dekat carpet bahagian seat driver. Bila on aircond mesti air bertakung. Bawak ke SC segamat mereka kata tak ada masalah.. kemudian saya bawa ke kedai aircond.. mereka pun check ok.. bawa ke SC di KL pun mereka kata tak da masalah.. mereka dh keringkan dh air tu semua.. Alhamdulillah.. sampai hari ini tak ada masalah air bertakung di bahagian depan..

Tetapi beberapa bulan kebelakangan ni terjadi lagi masalah air bertakung ni di bahagian carpet seat belakang pulak..


Masalah saya sekarang kereta dh nak masuk tahun ke 3.. jadi SC kata tak boleh claim dah.. kene keluar duit sendiri.. :( susahla kalau ini major problem.. sekarang ni kalau tak on aircond memang kereta bau hapak.. busuk .. !!


Apa sebenarnya masalah nye ni yek? :sick: :sick: adakah sebab saluran aircond tersumbat? sebab tempat lain semua ok.. kering.. seat semua kering.. hanya bawah carpet seat belakang aje air bertakung macam tu..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
3 years 6 months ago #24605 by personaEL
personaEL replied the topic: Air Bertakung ...
air yang bertakung dlm kereta mungkin disebabkan 2 faktor:
1) Kebocoran di bhagian pintu
Sila periksa bhgn pntu samada plastik seal tu mgkin dah koyak atau seal tu da tbuka

2) Pendigin hawa (PH) yang tidak dilaras dgn sempurna
Laraskan kipas (hembusan) tu selaras dgn suhu..
Jika suhu dilaras rendah,tetapi kipas tu laju, akn mnybbkan air PH meleleh dan bertakung di bwh seat..

HARAP IA MEMBANTU :-)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
3 years 6 months ago #24621 by rajah7553
rajah7553 replied the topic: Air Bertakung ...
konfom sbb plastik belah dalam pintu......boleh DIY....

caranya:

lekat sticker aluminium sekeliling tar hitam (tanda merah spt dlm pic) di pintu blakang & depan.....konpom air x msk lg.....



slamat mencuba... :)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
3 years 4 months ago #24645 by bandai24
bandai24 replied the topic: Air Bertakung ...
Kereta saya pun sama bertakung. Senang fix dgn beli butyl tape lekat semula plastik putih tu kat kedai spare part. rm25 aje.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.194 seconds