POLISH & WAX

More
6 years 1 month ago #15127 by arfaie
arfaie replied the topic: Re: POLISH & WAX

arfaie: erm yg saya tau wax tu macam lilin protect cat kete n blh apply kat ketei every month...polish untuk hilang kan calar kecil n lepas apply next kena buat lepas 8 bulan - 1 tahun..if buat b4 that cat kete blh rosak..



ooo fhm..tq2 :laugh:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 1 month ago #15142 by loki_J
loki_J replied the topic: Re: POLISH & WAX

arfaie wrote:

arfaie: erm yg saya tau wax tu macam lilin protect cat kete n blh apply kat ketei every month...polish untuk hilang kan calar kecil n lepas apply next kena buat lepas 8 bulan - 1 tahun..if buat b4 that cat kete blh rosak..


ooo fhm..tq2 :laugh:


konsep da paham da....tp cube citer cmne guna wax n polish ni...misal kate wax la kan....bile cuaca terbaik nk wax?...bwah bumbung ke bawah matahari?...pastu bile da sapu wax mase awl2 tu nk tggu smpi wax kering ke baru lap...or sapu lap trus?

base on member aku nye kete dulu..dia wax kt open cuaca x panas sgt...wax tu kering cepat....pastu nk lap tu punye la kesat...huhu...so jom jom beli mesin wax/polisher...hahaha

satu lagi...mane lagi berkesan n senang...liquid ke or yang bese2 jek yg dalam tin tu?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 1 month ago #15155 by limiey
limiey replied the topic: Re: POLISH & WAX
wax tempat yang tedoh la loki_j, kang wax kat thg panas, PE bekilat ngan ko skali bekilat :laugh:
, ermmm setau aku wax xla kesat, lau polish br kesat kot :dry:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 1 month ago #15182 by loki_J
loki_J replied the topic: Re: POLISH & WAX

limiey wrote: wax tempat yang tedoh la loki_j, kang wax kat thg panas, PE bekilat ngan ko skali bekilat :laugh:
, ermmm setau aku wax xla kesat, lau polish br kesat kot :dry:


mungkin da kering or sbb kain dia ngan wax tu kesat n lekat2..tp lepas pakai next kain baru licin...kain yg wax sebelum ni xleh pakai tuk wax akan dtg ke?...cm kena pakai buang jek..hehe

p/s: kalo PE kilat..aku kilat pon xpe...hahahaha

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 1 month ago #15242 by epit
epit replied the topic: Re: POLISH & WAX
Sy calit sikit2 ja lepas cuci kereta guna polish brand Turtle Wax, pastu sapu2 dgn kain lembut. Ha'a nak polish jgn dibawah panas terik, kang wax tu lekat, jadi x lawa sikit hasil kilatan nya.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 1 month ago #22455 by AmerShahrinAmellica
AmerShahrinAmellica replied the topic: Re: POLISH & WAX
ultimate wax liquid mcguiars..terbeik~ :evil:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 10 months ago #23208 by syaffeqzain
syaffeqzain replied the topic: Re: POLISH & WAX
Saje nak kongsi pengalaman..hand waxing.

1) Basuh keta macam biasa..

2) Pastikan body kereta ni betul2 kering dulu sebelum memulakan polishing sbb kita taknak compund tu bercampur air dimana dia mengakibatkn compund tersebut melekat and keras.

3) Kdang2 ada kotoran degil mcam tar, carbon, tompok serangga n etc. Jadi kalau nak hilangkan benda ni, kena guna luster. Luster ada 2 jenis, satu cecair (murah) n satu lagi dlam bentuk ketulan(mahal skit). Tanggalkan semua kotoran pada body kereta guna luster ni. Soft99 adalah yg terbaik. Bila dah selesai luster, gilap balik dengan kain kering dan lembut.

4) Kalau anda seorang yg gemar menghantar kereta ke Car Wash, aku rasa tentu anda nmpak swril (calar2 halus) pada body PE. Jadi boleh pakai, Swril remover. (meguires scratch x)

5) Kalau musim hujan, aku galakn pakai Waterproof Waxing, watermark akan kurang kenampakan.

.:Jangan polish, wax atau basuh kereta di bawah terik matahari:.
.:gunakan kain yang berlainan bila mencuci body dan rims:.
.:Digalakkan mengunakan Car Shampoo, klau Car Shampoo habis tapi teringin sngat nak basuh kereta, boleh guna syampu rambut. Sabun lain sangat tidak digalakan:.

.: S E L A M A T S E M U A N Y A:.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.252 seconds