TINTED FILM

More
7 years 11 months ago #16653 by VortexElegance99
Replied by VortexElegance99 on topic TINTED FILM
betul ckp are-ma, tint film mna pun klu x psg ngn teliti mmg sme je..sme kes ngn aku nie, pas nie mmg nak cari kwdai yg betul blh psg tint film 2 ngn cermat dan teliti.. :( :( :(

PE1336 Neo Elegance

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #16659 by farid lo
Replied by farid lo on topic TINTED FILM
bape harga RM tinted kecik kat cermin utama tu??awat ak tanya kat kedai aksesori kereta di Telok Mas Melaka harganye tak munasabah RM28!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #16661 by azizul
Replied by azizul on topic TINTED FILM
sblm ni aku ada p ngan kwn aku tinted kete dia kt kdai y ada nama gak la. time dia buat tu aku tgk mmg x kemas mcm x pandai wat je. lpas siap aku tgk ada gelembung udara lg. Tak mcm kedai y aku tinted, ada silap sket je dia trus buang, buat y lain.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #16662 by are-mad
Replied by are-mad on topic TINTED FILM
x puas hati la kalau tinted ade gelembung udara

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago - 7 years 11 months ago #16716 by despajero
Replied by despajero on topic TINTED FILM
to all kawan2....kalu boleh sebelum pasang tinted tu...selidik/tanya dulu film tinted tu datang dari mana....korea, china jepun, USA atau lain2....kalu ade masa sket tanya ustaz google kot2 dia boleh bg ilmu...

ok la aku share sket...info yg aku tau serba sedikit pasal ni...dgn pengetahuan aku yg tak seberapa ni la....

dr info yg aku baca di internet...tinted film yg kualiti baik dtgnya jepun dan USA....korea dan china adalah murah dan kurang kualiti....yg aku risau....ade kedai2 tinted yg ingin mengaut keuntungan....menjual tinted tsbt depan pelanggan tunjuk yg kualiti baik....tp bila pasang guna material yg kurang kualiti...tp letak harga mahal....

ade juga yg jual tinted...dgn harga yg sgt murah dgn harga tak munasabah....dari sini pun aku dah tahu/agak(pd yg dah ade knowledge asas)....itu tentu kualiti yg sgt rendah....tp pd yg xde knowledge....mesti BANGGA dpt pasang tinted dgn harga yg sgt murah....siap pukul canang lg lak tu kat member2....

ade mcm2 jenis material film yg ade ikut yg aku tahu. ape yg aku bole kategorikan ikut term pahaman aku adalah mcm ni:-

a) tinted kosmetik
- tinted yg mcm ni hanya untuk kosmetik, just nak gelap jerk. xleh tahan haba & UV. harga sgt murah kadangkala tak munasabah. Range harga bawah RM300 untuk semua cermin(depan+belakang+kiri+kanan). Material film yg digunakan mungkin dtg dr china atau lain2. Tiada jaminan(warranty). Maknanya kalu ade bubble...korang tanggung la sendiri. Tiada pilihan warna film, hanya hitam shj.
Kes yg ade bubble biasanya jatuh pada kategori ini. Kalu cara pemasangan di kedai tu xbetul/xsenonoh....maka lagi cepat la bubble terjadi.

b) tinted sederhana
- bukan mcm tinted kosmetik. tapi menggunakan kualiti film yg sederhana baik. boleh gak tahan haba sikit2(better dr tinted kosmetik), ade tahan UV jugak. Range harga bawah RM1000 untuk semua cermin. Material film yg digunakan kebanyakkan dari korea. Ade jaminan 3 to 5 tahun. Pastikan kedai tsbt boleh beri gantian atau pasang semula pd cermin yg bubble, barulah pasang. Ada pilihan warna film.
Kes bubble minimum.Ade gak berlaku kes bubble tp ini mungkin disebabkan cara pemasangan yg xbetul/xsenonoh.

c) tinted kualiti
Menggunakan kualiti film yg sangat baik. Tahan Haba dan UV yg sgt bagus(semaksimum yg mungkin ikut pilihan budget anda, maksudnya, lg tinggi Tahan Haba & UV maka semakin tinggi harga pemasangan). Range harga lebih dari RM1000 keatas untuk semua cermin. Material film yg digunakan kebanyakkan dari Jepun dan USA. Ade jaminan sampai lebih dari 5 thn. Lg banyak pilihan warna.
Kalu mcm 3M dan VKOOL misalnya, range harga bermula dari RM 2000 ke atas untuk semua cermin. Tp ia mahal sbb dah ade nama(branded). Kalu korang byk sgt duit, gi ler pasang yg branded tu, duit korang sendiri korang punya sukalah betul tak.
Kalu ikut pendapat aku, xpayah cari yg branded pun, asalkan terbukti material tu mmg dtg dari USA atau Jepun sudah lah xkisah ape brand sekalipun, kalu dia ade web sendiri lg bagus, boleh la pergi la siasat dan kaji sendiri. Jgn percaya jer bulat2 cakap kedai yg pasang tinted tu shj.

d) tinted full kualiti
Tinted mcm ni sama material mcm tinted kualiti dan tinted sederhana, cuma tambah satu ciri tambahan iaitu security iaitu diperkuatkan jadi tebal untuk tahan pecah. Agar popular skrg atas sebab byk kes rompak pecah kereta yang berlaku. Range harga dari RM1200 ke atas. Mmg bagus juga. Ikut la selera korang. Pada pendpt aku, walaupun sebagus mana tinted yg kita pasang, kalu kes pecah keta tetap berlaku jugak pada kita, maka itu dah ketentuan tuhan mungkin ade hikmah di sebalik ape yg berlaku. Yg penting kita dah bertindak dan berusaha, tp selebihnya kita berserah(tawakkal) kpd tuhan mohon penlindungan dan dijauhkan dr segala musibah insyaallah (bak lagu maher zain hehehe)

Dari segi kegelapan tinted, kat negara(JPJ) kita dah ade peraturan bahawa peratusan penembusan cahaya utk cermin depan adalah mestilah 70% ke atas manakala utk cermin2 yg lain mestilah 50% keatas. So jgn suka2 nak gelap jer tanpa pengetahuan yg betul. Lebih2 lg cermin depan tu, lagi bahaya pd yg selalu memandu pada waktu malam kalu terlalu gelap cerminnya.

Akhir kata, pastikan utk tujuan ape korang nak pasang tinted tu. Jgn main sebat je sebab dpt murah, selidik dulu kalu kurang yakin. Tanyalah juga kengkawan testimoni(harap diorang tahu spek tinted ape yg diorang dah pasang) berdasarkan serba sedikit panduan asas(atas) aku yg tak seberapa ni. So inilah ape yg aku dpt kongsikan(dgn pengetahuan xsbrp ni) khas buat tatapan rakan2 PPEOC semua. Harap dpt membantu dan memberi manfaat pada kita bersama...peace! ;)

Sekian, wasalam
-despajero-
"Sharing is caring dowh!!"

p/s: aku guna tinted kategori (c) tinted kualiti. Peratusan cahaya 67%(depan) dan 47%(cermin lain2) ikut kualiti tahan Haba & UV semaksimum mungkin ikut budget aku. Pasang bulan puasa baru ni. Ade offer raya masa tu hari tinted(atas kertas) bernilai RM1300, aku dpt tekan RM900. Brand yang aku pakai ialah AutoTINT. Boleh rujuk kat http://www.autotintfilm.com.my . Pasang kat "Kuala Lumpur Branch 2(Wangsa Melawati)".
Brother yg pasang tinted tu ade kasi bisnes kad kat aku...John (016-2088699)...dia Catat kod tinted aku pakai iaitu IR60 dan HP60 kat situ supaya dia ingat kot film ape dah yg pasang kat keta aku, incase kalu aku promote kat kengkawan jika mau dpt price n spek mcm aku la. Ingin aku tekankan bahawa aku xde ambil ape2 keuntungan langsung di sini. Aku hanya mahukan, yg rakan2 sumer leh dpt sama(atau mana tau lebih murah) dgn aper yg aku dpt. Kalu ade geng nak ajak aku bawa korang ke kedai tu, orait gak aku xde hal, kita set time gi sama2. Ade benda gak yg aku nak repeat kat situ(hal aksesori). Ni no aku 013-3139895.

p/s: kalu setakat nak gelap tinted kecik kat cermin utama tu masa korang pasang tinted(semua cermin) tu, suruh la org kedai tu pasang/tampal(double) guna tinted kosmetik jer. amik la yg paling gelap. Silap2 dia bole bg free jer mcm aku dpt hehehe...korang tekan la sket!...

p/s: Bestkan lepak kat forum, ade topik khusus lg, sbb tu la aku jarang lepak di FB sgt. Lepak di FB ppeoc pun sekadar nak tahu info terkini(kot ade member ajak ngeteh ker...tp kat forum pun boleh gak kalu nak buat) dan berkenalan dgn lebih dekat di online(not festufes). Kalu nak festufes rajin2 la join TT yea...boleh bergurau senda dan gelak ketawa....ushar2 keta member...share masalah keta...release sket tension hehehe.

PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.
Last edit: 7 years 11 months ago by despajero.
The following user(s) said Thank You: arfaie, limiey, dean125zr

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #16756 by arfaie
Replied by arfaie on topic TINTED FILM
nice info bro.. :)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #16774 by despajero
Replied by despajero on topic TINTED FILM
Kasih diterima bro's(arfaie n limiey) hehehe ;)

terpangil untuk tulis setakat aper yg tahu berdasarkan luahan rakan2 disini....shian kan..duit susah nak carik...bila dah belanja mmg cepat surut....harap rakan2 dpt berbelanja pilihan terbaik dan berbaloi2....peace!

PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #16777 by despajero
Replied by despajero on topic TINTED FILM
ade info tambahan(edited)...aku dah update kan di atas

PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #16859 by personaEL
Replied by personaEL on topic TINTED FILM
thanx for good info!!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #16866 by despajero
Replied by despajero on topic TINTED FILM
personaEL ---> sama2

untuk makluman tambahan....range harga tu bukan harga yg fix....hanya sbg harga estimate jer supaya dpt membezakan kategori....agar dpt gambaran keseluruhan dgn jelas utk mudahkan pemahaman asas tsbt.

PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 7 months ago #19456 by hafriz
Replied by hafriz on topic TINTED FILM
aku pakai solar gard - 2 years warranty yang best nya approve waktu check dekat puspakom.. yes approve..
cermin tepi aku 45% ketelusan cahaya, 55%heat rejection and 80% reflect uv ray.

puas hati lah...... puas sangat.. dibandingkan dgn safetint

tinted kereta aku original (safetint) tak approve puspakom cermin hadapan - kadar ketelusan cahaya 50%...
proton nak project aku ke? dah lah brake depan tak lulus cekaman ni pulak tinted original H-line tak lepas...

nasib badan... aku complain takde respon dari proton icare...

back to the topic aku puas hati dgn tinted aku sekarang cuz kurang panas dah. n then memang kalau kena saman jugak dgn polis n jpj.. sila bawak dekat kedai. nanti dia orang akan bayar saman onbehalf kita.. kekeke

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 7 months ago #19458 by Auskywalker
Replied by Auskywalker on topic TINTED FILM
ak pkai sun-shield...(brand ayam jer)

rege rm290 1keta..

ape pn, ak redha dgn ape yg ak byr n ape yg ak dpt...

yg termampu...






ps: byr apple, dpt la apple...
byr anggur dpt la angur..
byr strawberry dpt la strawberry...
huhuhu

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.268 seconds