TINTED FILM

More
7 years 9 months ago #7410 by azeotrope
Replied by azeotrope on topic TINTED FILM
so far no problem..
tp policy dorg lps install tint 1 kete, lps 3-5 hari baru leh pasang tint hitam 7"
akan ade buih2 timbul... tp lps 1 bln ade gak lg, leh set appt touch up balik...
warranty 7 thn kalo xsilap...

::: I has shift stick, Not afraid to use it!!! :::


Please Log in to join the conversation.

More
7 years 9 months ago - 7 years 9 months ago #7413 by khibrahi
Replied by khibrahi on topic TINTED FILM
Pada yg nak beli tinted, tengok pada IRR kalu xnak panas la. Kalu IRR >95% mmg xpnas, tapi base lh mmg mahal lg.
VLT untuk tinted 2 gelap ke tak. Gelap xsemesti ye bleh tahan haba. UVR aku xtau la.


File Attachment:
Last edit: 7 years 9 months ago by khibrahi.

Please Log in to join the conversation.

More
7 years 9 months ago #7414 by SLeePiNG-PiSToN
Replied by SLeePiNG-PiSToN on topic TINTED FILM
Aku kurang percaya dgn spec yg diorang bg. Mcmana kita nak check betul ke x spec tu? Value yg paling penying untuk tint ialah TSER : Total Solar Energy Rejection. Lagi tggi nilai TSER lg byk heat rejection.,cepat lar skit sejuk :)

PE868 - Proton White


“Sesungguhnya Allah S.W.T tidak memandang kepada rupa paras dan harta benda kamu tetapi Allah hanya memandang kepada niat hati dan amalan-amalan kamu.”

Please Log in to join the conversation.

More
7 years 9 months ago #7415 by azeotrope
Replied by azeotrope on topic TINTED FILM

SLeePiNG-PiSToN wrote: Aku kurang percaya dgn spec yg diorang bg. Mcmana kita nak check betul ke x spec tu? Value yg paling penying untuk tint ialah TSER : Total Solar Energy Rejection. Lagi tggi nilai TSER lg byk heat rejection.,cepat lar skit sejuk :)


Btul... tp kalo nk specs tinggi, mmg rabak la poket...
specs yg aku bagi tu 3 in 1 siap security...
berbaloi bagi diri aku...
sblm psg pun dier ader demo bg test panas tint range yg ade...
terpulang la pada citarasa masing2...

::: I has shift stick, Not afraid to use it!!! :::


Please Log in to join the conversation.

More
7 years 9 months ago - 7 years 9 months ago #7417 by khibrahi
Replied by khibrahi on topic TINTED FILM
Bukan ke TSER nie pun kedai yg bagi gak. Selalu ye xjauh beza pun. Mungkin TSER nie nama lain untuk IRR.
Lagi pun kita bleh check. Kan kedai tint ade contoh yg kita bleh check bwh lampu panas. Kita pun bleh tanya betul ke dia punya spec. Yg besar2 mesti ade mesin yg bleh check nie. Bleh tanya kalu xpuas hati bleh tukar x. Kita sebagai pengguna bleh guna kuasa kita. Kalu xpercaya pegi aje kedai lain.
Bleh aje try pasang kat cermin depan aje atau tingkap dulu. Pas 2 check bwh matahari terik, tengok mcm mn panas dia.
Tapi nak senang ingat nie aje, u dapat ape yg u bayar. Kalu tinted murah xkan nak x rasa panas lansung kan.

Tapi kalu xsalah aku safety tint mmg kurang cket IRR or TSER dia.


File Attachment:
Last edit: 7 years 9 months ago by khibrahi.

Please Log in to join the conversation.

More
7 years 9 months ago #7428 by SLeePiNG-PiSToN
Replied by SLeePiNG-PiSToN on topic TINTED FILM
Tint film ni investment yg penting untuk keselesaan kita..harga mcm2 kategori..yg penting nilai untuk wang yg dibelanjakan.

aku mmg nak pasang tinted solar untuk PE ni sebab tinted yg Proton bg ni cuma berfungsi sebagai security tint. dah survey 2 3 tempat semua bg spec yg best2 siap test lagi kat spotlight tint film diorg tu. warranty pun mcm2 ada 7 tahun, 10 tahun..15 tahun pun ada. Cuma warranty dia untuk film tu cover kaler x pudar, manufacturing defects, installation defects etc...Bila aku tanya mcmana kalau lepas 1 tahun aku pakai tinted tu performance dia menurun...xda pulak warranty pasal tu...

kalau kawan2 ada experience mintak share lar kat sini untuk kebaikan semua forummer....

PE868 - Proton White


“Sesungguhnya Allah S.W.T tidak memandang kepada rupa paras dan harta benda kamu tetapi Allah hanya memandang kepada niat hati dan amalan-amalan kamu.”

Please Log in to join the conversation.

More
7 years 9 months ago - 7 years 9 months ago #7430 by khibrahi
Replied by khibrahi on topic TINTED FILM
Go for yg ade jenama, aircool, v-kool, 3M etc. Yg plg penting tgk contoh kt mmbr2 yg pernah psg kat situ okay x. Elok x workmanship dia.Takut ade gelombong byk. Pastikan jika ade dalam waranty bleh tukar foc.

Aku punyer pkai aircool tp bukan yg mhl sgt, yg base2 aje.Waranti 5thn. 1 bln lps pkai, ade gelombong besar2 dalam 3 tmpt kat cermin tingkap blkg, aku g kedai terus kedai tukar foc.

Untuk tmbhn tanya kt dia kalu kena saman jpj, kena bukak tinted untuk check at puspakom, dia cover pasang baru blk x. Aku punyer cover tapi blum pernah kena lagi lah. Tapi ms mula pasang dulu mmg dah tnya, dia cover.


File Attachment:
Last edit: 7 years 9 months ago by khibrahi.

Please Log in to join the conversation.

More
7 years 9 months ago #7460 by SLeePiNG-PiSToN
Replied by SLeePiNG-PiSToN on topic TINTED FILM
Aku da g survey 3M (RM1700 - Crystalline) & Ecotint (RM1300 - Ray Barrier)...nak g tgk hupër optik lak nanti..nnt da pasang insya'allah aku update kat sini.

PE868 - Proton White


“Sesungguhnya Allah S.W.T tidak memandang kepada rupa paras dan harta benda kamu tetapi Allah hanya memandang kepada niat hati dan amalan-amalan kamu.”

Please Log in to join the conversation.

More
7 years 9 months ago #7464 by khibrahi
Replied by khibrahi on topic TINTED FILM
Kalu aku ade wang mmg aku ambk 3M aje.Kalu psl brg kete nie 3m mmg ade kualiti.Cuma g kat authorize dealer so ade cover waranti 1 Msia.Cuba check dalam hompage 3M Msia tengok no phone semua dealer.Cuba tnya satu2 mgkin ade yg bleh bg mrh lg.
Kalu ade mmbr/sedara yg kje 3M bleh dpt diskaun klu diorg yg hntr psg.Klau xslh aku dis dlm 20-30%.Tapi dia kn ordr kt 3M n 3M hntr tinted kt dealer yg kita mau psg. 2 mmbr aku yg kje kt 3M ckp la kn.

Tapi Crystalline bkn safety tint la yer.Perlu fhm safety tint bkn mcm kalis pecah,cm bila accident / org pecah tigkp, dia ssh pch cket dr biasa.Yg berguna ye dia xterus berterabur, cermin yg pch melekp kt tint.pastu kalu tarik tint 2, cermin terbuka la.Tapi safety tint nie krg bleh thn pns berbanding pure tint biase.Ikut plhn masing2 la.


File Attachment:

Please Log in to join the conversation.

More
7 years 9 months ago #7470 by jackall
Replied by jackall on topic TINTED FILM
soklan 1 - tinted nie memang jpj selalu check betul betul ke kegelapan tinted.. bleh tau ke sekali imbas atau hanya perlu guna alat apa ntah utk mengesan kegelapan tinted tu..

soklan 2 - betul ke kalau lapik tinted original (safety tinted yg di bagi proton), kecenderungan moto power window rosak ada lah besar... dan adakah akan membatalkan waranty kita.. tq

Please Log in to join the conversation.

More
7 years 9 months ago #7505 by khibrahi
Replied by khibrahi on topic TINTED FILM
jackall.

1) Polis / JPJ mmg ade alat bleh check kegelapan / VLT kat cermin 2. Rasa ye cermin dpan mesti <70% dan lain2 cermin <50%. Bila ade alat nie baru dia bleh saman. Kalu sekadar tengok mata dia sepatut ye xbleh saman. Kalu nasib baik, dia xsaman cuma kena bukak dkt situ jugak. Xpun dia srh g puspakom check pas 2 g balai bg report puspakom 2. Masa nie bleh la bkk tinted. Selamat. Jadi kalu kedai cover, lps dah selesai, bleh g kedai pasang blk foc.

2) Motor kena kuat kerja sbb tint 2 lapis.Lama2 bleh rosak gak.Pasal waranti xtentu gak.Bleh g mana2 sc smpai ade yg bleh cover. Tapi ko bleh cari lube cermin, kat kedai ade jual. Dia letak lube kat cermin supaya dia licin n senang nak turun naik. Bubuh sebulan sekali ok kot. Xpun selalu la basuh kete jd xde hbuk kt cermin.


File Attachment:
The following user(s) said Thank You: tipah

Please Log in to join the conversation.

More
7 years 9 months ago #7506 by SLeePiNG-PiSToN
Replied by SLeePiNG-PiSToN on topic TINTED FILM
Nak tambah skit pasal warranty...tempat yg aku tanya kata kalau x bukak safetint tu diorg x bg warranty sebab bila buat 2 layer dimana salah 1 bukan product diorg, spec asal tint film tu da lari...

PE868 - Proton White


“Sesungguhnya Allah S.W.T tidak memandang kepada rupa paras dan harta benda kamu tetapi Allah hanya memandang kepada niat hati dan amalan-amalan kamu.”

Please Log in to join the conversation.

Time to create page: 0.328 seconds