Fakta dan Lawak Menarik

More
6 years 9 months ago #5420 by Syahril_Genji
Syahril_Genji created the topic: Fakta dan Lawak Menarik
Ruangan ni boley la kite share segale fakta,petua dan pengetahuan tentang segale hal di dunia ni...

marilah kongsi bersame-same...xrugi berkongsi ilmu...:laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

>>>>>
>
>>
>

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 9 months ago - 6 years 9 months ago #5422 by Syahril_Genji
Syahril_Genji replied the topic: Re: Fakta-Fakta Menarik
Aku Mulekan dulu ye...tumpang lalu..:P :laugh: :laugh:

[size=x-large]5 Fakta Tentang Lamborghini.[/size]

1) Kereta ni paling laju pernah direkodkan adalah 370 kmj iaitu utk model Murcielago R-GT (kereta lumba). Manakala utk pasaran pulak adalah Murcielago LP640 berkelajuan 340 kmj. Kedua-dua kereta mempunyai V12 enjin dan lebih 6000 cc.

Murcielago R-GT


Murcielago LP640



2) Pada mulanya Lamborghini adalah syarikat bebas tapi bankrup pd tahun 1978 dan dijual kepada Chrysler. Pada tahun 1998, syarikat Jerman, Audi AG, menjadi pemilik Lamborghini.



3) Kebanyakan model Lamborghini adalah dikeluarkan dengan V12 enjin dan model terbaru Gallardo adalah V10 enjin. Lamborghini tidak pernah keluarkan enjin kurang drp V8 mcm kebanyakan kereta biasa.

Gallardo



4) Model pertama adalah 350 GTV dikeluarkan pd tahun 1963 dgn kelajuan maksimum 280 kmj, salah satu kenderaan terlaju pd masa tue. Lamborghini pertama yg lebih laju dari 300 kmj dikeluarkan pada tahun 1974 dan disebut Countach.

350 GTV


Countach



5) Countach, Diablo dan Murcielago semua mempunyai pintu gunting (yg boleh diangkat ke atas), tetapi tidak Gallardo. Countach & Diablo tidak lagi dihasilkan, kereta Lamborghini dikeluarkan dengan pintu gunting pada masa nie adalah Murcielago.

Murcielago

>>>>>
>
>>
>
Last Edit: 6 years 9 months ago by Syahril_Genji.
The following user(s) said Thank You: irrahady

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 9 months ago #5423 by Syahril_Genji
Syahril_Genji replied the topic: Re: Fakta-Fakta Menarik
Aku Bagi Fakta yang kedua plak...

1. Nama tempat terpanjang di dunia ialah 'Taumatawhakatangih angakoauauotamat eaturipukakpikim aungahoronukupok ai- iwhenuakitanatahu' iaitu nama sebuah bukit di New Zealand
2. Cacing gergasi Australia- cacing terpanjang di dunia boleh membesar sehingga 2 meter panjang.
3. Wira Greek, Agamemnon yang merupakan pahlawan terbilang empayar tersebut menemui ajalnya bukan dimedan perang tetapi di tangan isterinya sendiri selepas dia kembali dari perang Trojan.
4. Anugerah Oscar mendapat namanya pada 1928 apabila Margaret Harrick, Pengarah Eksekutif Academy of Motion Picture Arts and Science USA mendapati bahawa ukiran patung manusia itu mempunyai rupa yang seiras dengan bapa saudaranya, Oscar.
5.Semut berkomunikasi dengan menggosokkan sesungutnya.
6. Bilangan telefon di bandaraya Tokyo, Jepun adalah lebih banyak daripada bilangan telefon yang terdapat di seluruh Afrika.
7. Pen berdakwat diperkenalkan pada tahun 1884 oleh Lewis E.Waterman, seorang agen insurans.
8. Apabila panglima Sepanyol yang menawan Peru, Francisco Pizarro, menculik ketua suku kaum Inca yang bernama Atahualpa pada tahun 1532, beliau meminta bayaran tebusan yang amat "menggerunkan" - sebuah dewan yang dipenuhi emas dan perak bernilai $170 juta!
9. Unta pertama kalinya dibawa ke hemisfera barat pada 1856 oleh David D.Porter, seorang anggota tentera laut US. 109. Sahara, padang pasir terbesar di dunia mempunyai keluasan 5,632,690 kilometer (3.5 juta batu) persegi.
10. Gajah Afrika hamil selama 640 hari.


NAMA PEMAIN BOLASEPAK EROPAH BERAGAMA ISLAM

1.Zinedine Zidane (bersara)
2. Franck Ribery (Bayern Munich)
3. Nicholas Anelka (Chelsea) Bilal
4. Mohammad Sissoko (Juventus)
5. Emre Belozoglu (Fer)
6. Kolo (Habib) Toure (Arsenal)
7. Ahmed Hossam aka Mido (wigan)
8. Papa Boupa Diop (Fulham)
9. Frédéric Kanouté (Sevilla)
10. Khalid Boulahrouz Dep .c(bekas pemain Chelsea)
11. Robin Van Persie (Arsenal)
12. Zlatan Ibrahimovic (Juventus)
13. Yahya Toure (barca)
14. Zaki (wigan)
15. Hajj Diouf ( Blackburn)
16. Rami Shabaan (kepper sweden)
17. Vedad Ibisevic (hoffenheim)
18. RAZAK PIMPONG (kelab perancis)
19. solomon kalou (Chelsea)
20. kiosk batista (celtic)
21. Abou Diaby (Arsenal)
22. Bacary Sagna (Arsenal)
23. Samir Nasri (Arsenal)
24. Armand Traore (Arsenal)
25. Nacer Barazite(Arsenal reserves)
26. Abu Ogogo (Arsenal reserves)
27. Muntari (Inter Milan)
28. Mohammadou Diarra (Real Madrid)
29. Karem Benzema (Real Madrid)


>>>>>
>
>>
>

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 9 months ago #5427 by Syahril_Genji
Syahril_Genji replied the topic: Re: Fakta-Fakta Menarik
Aku tambahkan lagi menjadi tiga...

[size=large]10 Pembinaan agak Menakjubkan Di Dunia[/size]

1. Jambatan Millau
Jambatan Millau ini dikenal sebagai “Jambatan Tertinggi di Dunia”. Dengan tinggi tiang konkrit hingga 800 kaki, jembatan ini seolah dibangunkan di atas awan dan melintasi lembah sungai Tarn, Perancis selatan.
Menurut Balmond, jambatan yang lebih tinggi dari Menara Eiffel ini memiliki design yang berani dan memerlukan teknik pengiraan tersendiri kerana berisiko tinggi.



2. Kubah Brunelleschi
Brunelleschi’s Dome di Itali ini dibangun pada abad 15, tepatnya antara 1420-1436 Masihi. Kubah katedral Florence ini memiliki ketinggian lebih dari 140 kaki dengan pembinaan tanpa kerangka yang mendukung. Arkiteknya Filippo Brunelleschi menemui cara yang sama sekali baru tentang berbagi beban sekitar kubah sehingga tidak akan retak.



3. Hagia Sophia
Hagia Sophia di Istanbul, Turki adalah tempat ibadah terbesar selama seribu tahun. Pembangunan kubah pada Hagia Sophia ini merupakan penemuan konsep transfer beban tidak langsung.



4. Delta Belanda
Banjir yang megorbankan 1.800 orang di Belanda pada 1953 nampaknya memberi pegajaran berharga bagi negera kincir angin itu. Pemerintah memutuskan menyekat muara tertentu yang mengarah ke Antwerp dan Rotterdam.



5. Piramida Khufu
Selama hampir 4.000 tahun, Piramid Khufu adalah bangunan tertinggi di dunia sampai Cathedral Lincoln dibangun pada sekitar 1300 Masehi.



6. Bazalgette
Bazalgette di London dibangun oleh Sir Joseph Bazalgette pada 1850. Sebagai chief engineer dari Dewan Metropolitan London, dia membangun saluran pembuangan air primer sepanjang 83 batu, 1.100 batu Saluran longkang dan 13.000 batu untuk saluran pembuangan air yang lebih kecil. Uniknya, semua saluran pembuangan itu dibuat di bawah tanah.



7. Colosseum
Colosseum yang dibangun di Roma memiliki empat lantai diatas tanah dan tiga di bawah tanah. Semuanya membentuk lengkungan yang tertumpu satu sama lain dan mampu menampung hingga 50 ribu pengunjung.



8. Terowongan Channel
Konsepnya kerana ingin menghubungkan dua negara. Ini merupakan idea yang luar biasa dengan membuat rel dengan panjang 67 batu dan dapat dilalui kereta berkepantasan tinggi. Terowong ini menghubungkan selatan London dan Kent – Taman Inggris, Denmark ke Sweden, dan Macao ke Cina.



9. Terusan Panama
Terusan Panama sepanjang 48 batu atau 82 kilometer ini dibangun pada 1904-1914. Kanal yang menghubungkan Atlantik dan Pasifik ini membuat tempoh waktu kapal laut lebih cepat kerana tidak perlu memusing di hujung selatan Amerika Selatan.



10. Burj Khalifa
Khalifa Burj adalah sebuah bangunan di Dubai dengan ketinggian 2.700 kaki. Bangunan ini memiliki sebuah teras yang menjadi pusat dan menampong seluruh bahagian gedung. Pembangunan gedung tersebut mengira kesan primer dan kesan sekunder. kesan primer seperti berat atau bahan-bahan dan angin, sementara kesan sekunder meliputi perubahan suhu, kelembaban, dan bawah beban.

>>>>>
>
>>
>

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 9 months ago #5428 by Syahril_Genji
Syahril_Genji replied the topic: Re: Fakta-Fakta Menarik
yang ke 4....hehehehe...

[size=large]5 Tandatangan Termahal Di Dunia.[/size]


5. Tandatangan Jimmy Hendrix
Potongan kertas yang ditandatangani oleh Jimmy Hendrix berharga £41,000.





4. Tandatangan Jimmy Page
Tandatangan Jimmy Page pada sebuah gitar adalah salah satu tandatangan yang paling berharga pada satu acara lelong dengan tawaran pada harga £49.000.





3. Tandatangan John Lennon
Pada tahun 2003, salinan terakhir autograph oleh John Lennon sebelum dia dibunuh oleh Mark Chapman yang dijual pada harga US$ 525,000.





2. Tandatangan Presiden AS Abraham Lincoln
Surat yang ditanda tangani oleh Presiden AS Abraham Lincoln pada 8 Januari 1863 telah dilelong pada harga US$ 748.000 pada tahun 1991.





1. Tandatangan William Shakespeare
Hanya ada 6 tandatangan original yang dibuat oleh William Shakespeare dan masing-masing berharga US$ 5 juta.


>>>>>
>
>>
>

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 9 months ago #5429 by Syahril_Genji
Syahril_Genji replied the topic: Re: Fakta-Fakta Menarik
yang ke-5.....

KORANG PERCAYA TAK YANG WATAK JACK SPAROW LAKONAN JOHNY DEPP DALAM FILEM Pirates of the Caribbean DIADAPTASI DARI CERITA PAHLAWAN TANAH MELAYU YANG DIGELAR SADOKAN??? (sandokan ni membawa maksud harimau malaya) ZAMAN MELAYU MENGANUT AGAMA HINDU LAGI... ZAMAN NI ORG PORTUGIS SELALU KENA HIJJACK DGN DIA? INI MEMBUKTIKAN ORG MELAYU BERGITU HEBAT...



Portugis juga mengeluarkan drama bersiri 60 minit bertajuk Sadokan (kisah mereka kena tangkap dengan lanun yang hebat ditanah melayu yang di panggil harimau malaya) pada tahun 1976. Drama ini mempunyai 6 siri... Hebat org melayu zaman dulu org putih pun takut no...


Tengok link kat bawah ni.. pastu hampa guna lah google translate portugis - malay..

vagueando.forumeiros.com/t22755-porque-e-historico




Buku ini dikeluarkan oleh Emilio Salgari, penulis Itali yang popular pada hujung abad kesembilan belas hingga awal abad kedua puluh.Buku ini adalah keluarannya yang popular.( koleksi Sastera Juvenile Klasik)....... Kita kena pi itali cari buku ni....
TAJUK BUKU NI "Coleção Clássicos da Literatura Juvenil" yang ni episode yang ke 42 bertajuk "OS PIRATAS DA MALASIA"

>>>>>
>
>>
>

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 9 months ago #5430 by Syahril_Genji
Syahril_Genji replied the topic: Re: Fakta-Fakta Menarik
yang ke 6 ni penting untuk kite semue yang berkereta....

JANGAN Hidupkan Penghawa Dingin Sebaik Menaiki Kereta!

Harap dapat berkongsi dengan sahabat anda yang lain.

Bukalah tingkap terlebih dahulu sebaik memasuki kereta anda dan jangan sama sekali menghidupkan penghawa dingin. Berpandukan kepada kajian yang dijalankan, dashboard, sofa, pewangi udara menghasilkan Benzene, sejenis toksin yang menyebabkan kanser (carcinogen – ia dapat dikenalpasti melalui bau yang terhasil dari haba bahan plastik di dalam kereta). Disamping menyebabkab kanser, ia juga bertindak sebagai racun bagi tulang, menyebabkan anemia dan mengurangkan sel darah putih. Tindakan ini jika dibiar berlarutan akan menyebabkan Leukemia, meningkatkan risiko menghadapi kanser di samping punca keguguran.

Kadar pendedahan Benzene yang dibenarkan ialah 50 mg bagi setiap kaki persegi. Kereta jika difikir di kawasan berbumbung dengan tingkap tertutup menghasilkan 400-800 mg Benzene. Jika dibiarkan dikawasan yang terdedah dengan tingkap yang tertutup pada suhu 60 darjah fahrenheit, tahap Benzene boleh meningkkat sehingga 2000-4000 mg, iaitu 40 kali dari tahap yang dibenarkan.. . dan penumpang di dalamnya akan menyedut toksik yang berlebih2an secara tidak sedar.

Cara yang dicadangkan untuk mengelakkan perkara ini daripada berterusan ialah dengan membuka tingkap dan pintu terlebih dahulu untuk memberi udara di dalam beredar keluar. Benzene adalah sejenis toksik yang boleh mencemar buah pinggang dan hati, dan sukar pula bagi tubuh manusia untuk menyahkeluarkan toksik tersebut apabila sudah memasuki tubuh kita…

>>>>>
>
>>
>

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 9 months ago #5431 by Syahril_Genji
Syahril_Genji replied the topic: Re: Fakta-Fakta Menarik
yang ke 7....

[size=xx-large]The Top 10 Fastest Bikes in The World[/size]

Ever imagined driving a super hot sports bike at full throttle?you must be shaking until now.today I bring you the fastest bikes on the planet. Below is the list of the most Power-packed bikes in the world.this list has been made based on the acceleration,top speed and stability.the top speed is recorded by the Guinness book of world records.


Suzuki Hayabusa(2008)
As we all know this has to be the most powerful bike in the world.you do not need an introduction if you are a motor bike freak.for those who don’t know here is it,originating in the 1999 ,it’s name is a Japanese translation of the black bird(also the fastest bird in the world) . this bike has recorded 220 miles per hour in 2000 itself , making it the most fastest bike in the world.it’s engine comprises of 1350cc ,4-stroke,4-cylinder,16 valve.




Kawasaki Ninja ZX-14
First invented in November 2006 in north America,the Kawasaki ninja zx-14 received an overwhelming welcome not only in the American market but also the world market.the bike was first exhibited in the Tokyo show in 2005 and released the following year.it was released as a competition to the then “king” Suzuki Hayabusa.it’s engine comprises of 1352 cc four-stroke, liquid-cooled, DOHC, four valve per cylinder, in line-four.it’s maximum speed recorded was 186 miles per hour.




Kawasaki Ninja ZX-10R
The second Kawasaki ninja making into the list! originated in late 2004,with some minor changes made in 2005.it was known for fuel-efficiency,low-weight and super strong engine.it’s engine contains 998 cc, 4-stroke, 4-cylinder, liquid-cooled, DOHC, 4 valve cylinder head and 6 speed transmission.it’s maximum speed recorded was 182 miles per hour.




Suzuki GSX-R1000
Introduced to the market in 2001 ,this model of Suzuki was known for it’s hidden engine power. it’s engine comprised of 999 cc (61.0 cu in) in line four-cylinder 4-stroke .it’s maximum speed recorded was 178 miles per hour.




Yamaha YZF-R1
Introduced by the Yamaha company in 1998 with an genesis engine.there have been serious modifications from 2002 to 2009 .the 2009 model is said to be the best looking but far less performer than the R1 ( 2001)/it’s maximum speed is 177 miles per hour.




MV Augusta F4 R312
Invented in 1994,this bike has features of a Moto GP bike.Euro 3 engine,185 Hp at 18000 rotations per minute are other top class features of this bike.it’s maximum speed recorded was 176 miles per hour.




Honda CBR1000 RR
Invented in 2004 in the backyard of one of the greatest bike manufacturers in the world,the CBR1000RR was primarily invented for the Moto GP races.The compact 998 cc (60.9 cu in) in-line four was a completely fresh design, with unique bore and stroke dimensions, race-inspired cassette-type six-speed gearbox.it’s maximum speed recorded was 172 miles per hour.




Ducati 1098S
Also called the Ducati ten – nine – eight,this Italian motorbike has created a revolution not only on street biking but also in the World Biking Championship.it’s engine :- 1099–1198 cc L-twin cylinder, 4 valve per cylinder Desmodromic, liquid cooled . the maximum speed recorded was 172 miles per hour.




Suzuki GSX-R750
Considered to be the first motorbike released as a racing bike back in 1985,this bike was manufactured under the Suzuki GSX-R series.Engine Type: 16-valve, 4-stroke, DOHC in-line four.it’s maximum speed recorded was 168 miles per hour.




BMW K1200S
You might recognize BMW as one of the leading car manufacturers in the world, but it has also got history in the bike business.started in 1921,the company manufactured some weaker ones to the world’s strongest bikes.it recorded a maximum speed of 167 miles per hour.


>>>>>
>
>>
>

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 9 months ago - 6 years 9 months ago #5432 by Epin1369
Epin1369 replied the topic: Re: Fakta-Fakta Menarik
fakta menarik tentang Bugatti Veyron


Berikut adalah beberapa fakta menarik tentang Bugatti Veyron yang anda perlu tahu:

1. Satu liter minyak yang di isi untuk Bugatti hanya boleh bertahan sejauh 3.2 kilometer sahaja.

2. Sistem brake yang digunakan untuk kereta Bugatti mampu bertahan untuk suhu setinggi 1800°C.

3. Tenaga yang digunakan bagi menjalankan enjin Bugatti mampu menghasilkan tenaga haba untuk 10 buah rumah ketika musim salji.

4. Bugatti Veyron menggunakan tayar Michelin PAX yang tidak dijumpai bagi mana-mana kenderaan. Sebuah tayar adalah 14.5 inci lebar iaitu 2 kali ganda tayar biasa. Tayar yang ingin ditukar harus di import dari Perancis dengan kos sehingga USD70,000.

5. Sebuah tangki minyak Bugatti mengambil masa sehingga 8 hari untuk disiapkan.

6. Kelajuan Bugatti mampu mencecah 100km/j dalam masa 3 saat dan 300km/j dalam masa kurang 14 saat.

7. Bugatti Veyron dapat berhenti pada kelajuan 400km/j dalam masa kurang dari 10 saat sahaja.

8. Pada kelajuan 400km/j di atas jalan raya, tayar Bugatti Veyron hanya mampu bertahan selama 15 minit sahaja.

9. Difahamkan harga bagi sebuah kenderaan yang dihasilkan di Perancis ini mencecah RM4 juta sebelum cukai. Jika termasuk cukai, harga terus melambung ke RM12 juta. Berminat?

10. Kuasa maksimum enjin Bugatti ialah bersamaan dengan 1100 BHP iaitu menyamai 10 enjin Campro CPS.

11. Sebuah enjin Bugatti mempunyai 16 silinder iaitu menyamai 4 buah enjin kereta biasa.

12. Bugatti Veyron mempunyai 7 gear sama seperti kereta Formula 1.

13. Berat kosong Bugatti ialah 1 tan iaitu sama dengan berat 2 buah kereta MyVi.

14. Pada kelajuan 400km/j ke atas, Bugatti menggunakan lebih kurang 1.2 liter petrol.

15. Pada kelajuan 400 km/j juga, jumlah udara yang disedut oleh enjin Bugatti membolehkan manusia normal bernafas selama 4 hari.

B)
Last Edit: 6 years 9 months ago by Epin1369.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 9 months ago #5433 by Syahril_Genji
Syahril_Genji replied the topic: Re: Fakta-Fakta Menarik
Steady la Epin1369...terime kasih for the info...harap-harap yang lain ley join bagi info gak..

>>>>>
>
>>
>

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 9 months ago #5434 by Epin1369
Epin1369 replied the topic: Re: Fakta-Fakta Menarik

Syahril_Genji wrote: Steady la Epin1369...terime kasih for the info...harap-harap yang lain ley join bagi info gak..



.hehe.sama2 syahril_genji.saje nk kongsi.leh penuhkan ruang.harap2 y lain juga membaca. :cheer:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 9 months ago #5436 by Syahril_Genji
Syahril_Genji replied the topic: Re: Fakta-Fakta Menarik
Yang ni best,kelakar gak la...:P :P :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

May be you are King of World.....





May be you are most dangerous in world.....






May be you are an independent one.....






May be you can rule other or rule the World.....







May be you are most lovable by others.....





Either you are a Gentleman......






Or most Dangerous Killer of the world.....






But The fact is this
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
When you are at home.......
.
.
.
.
..
.
.
.
. .
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
...Wife is Wife...



...Does not matter Who the Hell are you...

>>>>>
>
>>
>

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.607 seconds