CaRiNG ur PE!!!!

More
7 years 10 months ago #14133 by loki_J
CaRiNG ur PE!!!! was created by loki_J
Assalam PPEOC sume.


boleh kah korg sume share bagaimana korg menjaga PE anda sendirik sepanjang korg da ade PE...

xyah formal sgt..btau je ape korg da buat and ape korg maintain...

yg best2 leh kite bersame amalkn...yg x best tuh korg buat sendirik la yek... :evil:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 10 months ago #14136 by limiey
Replied by limiey on topic CaRiNG ur PE!!!!
time PE kering try rasa body dia , kalo rase mcm kesat jer apa lg amek wax kasi gosok la...
time2 ujan wax kete lambat ckt nk kotor (aku PE putih) :silly:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 10 months ago #14157 by arfaie
Replied by arfaie on topic CaRiNG ur PE!!!!
aku jaga dalam je..pastikan bersih, xder habuk..aku suka keta yang bersih dalam dia..luar tu, 2 mggu sekali aku cuci..handwash je, kedai cuci tak bersih sgt.. :lol:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 10 months ago #14167 by loki_J
Replied by loki_J on topic CaRiNG ur PE!!!!
aku pun suke tgk kete aku bersih..smpi bini aku da cop PE aku ni madu dia...
aku sebulan basuh 4x...2x kt kedai..2x kt umah..selang2...tayar polish 2 kali seminggu...
selalu kalo long journey (balik kampung jb)...sebelum pegi cuci kete...balik tmpt asal pon cuci lagi..
so hobi aku cuci kete aku sendirik jek...kete2 lain ikut mood...pastu cuci ala kadar jek... :woohoo:

wax aku lom amalkn lagi...nnti nk cari wax yg best..n aku plan polish kete setahun sekali je kot..hehe..aritu sebelum raye baru polish+wax)

dalam kete aku 3-4 bulan sekali jek aku wax kan pakai dashboard n leather seat nye...

kalo enjin lak..aku x sure sgt..just lap2 jek..nk antar kedai takut lak...

pastu angin tayar pulak aku check tiap2 minggu kot...(setakat ni rajin lagi)... :whistle:

service setakat ni ikut time..cume lajak beberapa ratus km jek..tu pon sbb tiap kali aku g keje abis 100KM...hehehe..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 10 months ago - 7 years 10 months ago #14182 by mn.afie
Replied by mn.afie on topic CaRiNG ur PE!!!!

loki_J wrote: aku pun suke tgk kete aku bersih..smpi bini aku da cop PE aku ni madu dia...
aku sebulan basuh 4x...2x kt kedai..2x kt umah..selang2...tayar polish 2 kali seminggu...
selalu kalo long journey (balik kampung jb)...sebelum pegi cuci kete...balik tmpt asal pon cuci lagi..
so hobi aku cuci kete aku sendirik jek...kete2 lain ikut mood...pastu cuci ala kadar jek... :woohoo:

wax aku lom amalkn lagi...nnti nk cari wax yg best..n aku plan polish kete setahun sekali je kot..hehe..aritu sebelum raye baru polish+wax)

dalam kete aku 3-4 bulan sekali jek aku wax kan pakai dashboard n leather seat nye...

kalo enjin lak..aku x sure sgt..just lap2 jek..nk antar kedai takut lak...

pastu angin tayar pulak aku check tiap2 minggu kot...(setakat ni rajin lagi)... :whistle:

service setakat ni ikut time..cume lajak beberapa ratus km jek..tu pon sbb tiap kali aku g keje abis 100KM...hehehe..


kete aku baru kua 3 minggu je..1000km servis pn baru je buat ptg td, so x banyak bole citer..

mase kete kua dr proton tuh mmg la tersgt sedihnye..jadi disebabkan aku x berapa mampu nak gi basuh n polish kedai, aku gi beli POLISH set brand Meguairs yang ade PAINT protector (step 1 untuk buang scratch), polish, and wax. Total dalam rm160 je..so aku basuh sendiri je pakai sabun cap ayam, and buat sendiri semua gune tgn. Basuh, keringkan, paint protect, polish 3 layer and wax selapis makan mase 9jam (termasuk waktu tgn krem n gi minum)..harap2 die mendapat belaian kasih sayang yang cukup dr aku.. :lol: :kiss: :lol:
Last edit: 7 years 10 months ago by mn.afie.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 10 months ago #14241 by alem
Replied by alem on topic CaRiNG ur PE!!!!
fuh hebat korang ni...keta aku x pernah lg basuh sendiri..sejak beli..walau pun duk rumah atas tanah... cuma wax jer kl nmpak kotoran yg x leh tanggal...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 10 months ago #14251 by Alfa_Dunter
Replied by Alfa_Dunter on topic CaRiNG ur PE!!!!
bagi den ni, sejak beli tak pernah basuk guna tangan sendiri.. semua mamak2 kat snow wash...
aku da cuba jaga body PE secara terbaek, tp atas kecuaian yg tak disengajakan ada jugak calar2 yg melekat kat body dan sport rim...
baru semalam time nk balik kerja tup2 ada calar dan kemik dipintu kiri... adus sape ntah yg langar.. kecian kat PE aku, berderai air mata dia sbb sakit kena langgar.. aku pun pi basuh, hurmm tak leh nk watpe, sbb da dlm calar dia, da buruk part tu... adoi...

bahagian dlm biasa2 je.. tak reti nk clean betul2 sbb den merokok dlm keta.. so ada la habuk2 rokok tu.. tp so far tak da lah teruk bebenor...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 10 months ago #14254 by epit
Replied by epit on topic CaRiNG ur PE!!!!
basuh sebulan sekali, relax ja :laugh:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 10 months ago #14258 by mn.afie
Replied by mn.afie on topic CaRiNG ur PE!!!!

Alfa_Dunter wrote: bagi den ni, sejak beli tak pernah basuk guna tangan sendiri.. semua mamak2 kat snow wash...
aku da cuba jaga body PE secara terbaek, tp atas kecuaian yg tak disengajakan ada jugak calar2 yg melekat kat body dan sport rim...
baru semalam time nk balik kerja tup2 ada calar dan kemik dipintu kiri... adus sape ntah yg langar.. kecian kat PE aku, berderai air mata dia sbb sakit kena langgar.. aku pun pi basuh, hurmm tak leh nk watpe, sbb da dlm calar dia, da buruk part tu... adoi...

bahagian dlm biasa2 je.. tak reti nk clean betul2 sbb den merokok dlm keta.. so ada la habuk2 rokok tu.. tp so far tak da lah teruk bebenor...


bro, ade produk yg boleh hilangkan scratch..cube cr Scracth2x Meguair..dgr cite cm ok, tp mahal la..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 10 months ago - 7 years 10 months ago #14260 by loki_J
Replied by loki_J on topic CaRiNG ur PE!!!!

mn.afie wrote:

Alfa_Dunter wrote: bagi den ni, sejak beli tak pernah basuk guna tangan sendiri.. semua mamak2 kat snow wash...
aku da cuba jaga body PE secara terbaek, tp atas kecuaian yg tak disengajakan ada jugak calar2 yg melekat kat body dan sport rim...
baru semalam time nk balik kerja tup2 ada calar dan kemik dipintu kiri... adus sape ntah yg langar.. kecian kat PE aku, berderai air mata dia sbb sakit kena langgar.. aku pun pi basuh, hurmm tak leh nk watpe, sbb da dlm calar dia, da buruk part tu... adoi...

bahagian dlm biasa2 je.. tak reti nk clean betul2 sbb den merokok dlm keta.. so ada la habuk2 rokok tu.. tp so far tak da lah teruk bebenor...


bro, ade produk yg boleh hilangkan scratch..cube cr Scracth2x Meguair..dgr cite cm ok, tp mahal la..


calar minor xde hal sgt...aku bg PE aku kompol2 calar minor ni bg dia garang skit... :evil:
pastu setahun sekali antar polish...tadaaa calar minor lagi..

next year kompol lagi..sbb mende nk jadi x leh wat pe pon kalo da terkena.... :laugh:
Last edit: 7 years 10 months ago by loki_J.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 10 months ago #14708 by loki_J
Replied by loki_J on topic CaRiNG ur PE!!!!
kelmarin aku da wax kete ku pakai tgn guna jenama WAXCO...kesan nmpk ok..
semalam ujan kete kotor da...pastu bagi lalu air n lap...sgt licin n mudah dibersihkan....best2...

agak2la bape kali di suggestkn kite nk meng"WAX" kn kete ni?
p/s:pasni nk beli mesin polisher tuh..hehe

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 10 months ago #14717 by limiey
Replied by limiey on topic CaRiNG ur PE!!!!
orang cakap kalo body dah xlicin lg br wax, heheh aku pn pollow jer :P

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.225 seconds