Steering Remote Control Untuk Radio PE

More
5 years 6 months ago #19619 by Fuad Ended
Fuad Ended created the topic: Steering Remote Control Untuk Radio PE
B) salam sejahtera.. nak kongsi ngn korang2 yg nak upgrade steering B-line ke m/h-line (ade remote button tuk kawal radio) so step2 yg mesti korang tau ialah 1st mesti mau tau cara2 nak tanggalkan cover steering + horn anda + radio...
2nd ada basic wiring skit2 so senang korang nak wiring.. lau xtau pn xpe ikut je tutorial ni then pasti korang berjaya dengan jayanya.. haha :cheer: sbb wiring tidak melibatkan DC
3rd ketabahan untuk pasang and test hasil kerja korang..
4rd selamat mencuba... ;)

www.mudah.my/Persona+gen2+steering+switch-13513102.htm?last=1

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 6 months ago #19621 by Fuad Ended
Fuad Ended replied the topic: Re: Steering Remote Control Untuk Radio PE
pada pengguna B-line yg berhajat nak tambah remote control pada steering anda mcm m-line boleh beli ring cover dekat proton part item code = PW891401, with Switch Radio.. harga : RM139.28. <--- ni code item OEM kalau nak beli yg ori lah kan... :laugh:

wiring leh DIY sendiri just guna 2 wire.. xperlu tukar clock spring...

pic DIY akan menyusul nanti

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 6 months ago - 1 month 3 weeks ago #19622 by Fuad Ended
Fuad Ended replied the topic: Re: Steering Remote Control Untuk Radio PE
Untuk diagram wiring leh refer pic ni

sambung pada A11 & A12

Attachments:
Last Edit: 1 month 3 weeks ago by fakri.
The following user(s) said Thank You: rafleefaza85

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 6 months ago #19632 by arfaie
arfaie replied the topic: Re: Steering Remote Control Untuk Radio PE
gud job...bg pic bnyk2 skit.aku nk DIY

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 6 months ago #19644 by limiey
limiey replied the topic: Re: Steering Remote Control Untuk Radio PE
C1 -- 6 <-- da lama aku cari menda ni.... tq fuad lop u :kiss:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 6 months ago - 1 month 3 weeks ago #19673 by Fuad Ended
Fuad Ended replied the topic: Re: Steering Remote Control Untuk Radio PE
ni pic2 step sambungan 1 ( controller ke steering )

step 1 add remote control ke steering









Last Edit: 1 month 3 weeks ago by fakri.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 6 months ago - 1 month 3 weeks ago #19674 by Fuad Ended
Fuad Ended replied the topic: Re: Steering Remote Control Untuk Radio PE
step 2 wiring... dari radio ke clockspring,, guna connector (female) size kecil supaya senang nak cucuk. connect wire then sambung.. mcm dalam pic ni aku guna wire putih belang biru (merah) ngn putih plain (hitam).. so kalau xnak kompius cari laa wire itam merah sama ngn wire dari steering controller switch...









Last Edit: 1 month 3 weeks ago by fakri.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 6 months ago - 1 month 3 weeks ago #19675 by Fuad Ended
Fuad Ended replied the topic: Re: Steering Remote Control Untuk Radio PE
step 3 connect wire dari controller ke clockspring... so korang leh sambung wire bg panjang skit sbb nanti nak pasang cover ke steering wire panjang akan memudahkan korang nak pasang.. xde dia nak tercabut2..

dalam pic ade sebelum aku gam tuh korang just cucuk wire tuh dalam skit.. buang pvc dalam 1/2inci then cucuk dalam lubang.. aku guna gam yg cairkan guna heater tuh.. senang sbb kalau nak tanggalkan just panaskan je.. klu guna gam gajah ke nak tanggalkan susah.. so terpulang...

kalau xnak guna cara old school ni just tukar set clockspring gen2/persona m-line harga market dalam rm2++.... :lol:









Last Edit: 1 month 3 weeks ago by fakri.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 6 months ago - 1 month 3 weeks ago #19676 by Fuad Ended
Fuad Ended replied the topic: Re: Steering Remote Control Untuk Radio PE
so skarang move ke step last.. sambung wire ke radio

pastikan wire anda dah sambung kan connector (female) size kecil... so korang leh cucuk terus je ke radio...







Attachments:
Last Edit: 1 month 3 weeks ago by fakri.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 6 months ago #19716 by arfaie
arfaie replied the topic: Re: Steering Remote Control Untuk Radio PE
pergh..complicated :S

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 6 months ago #19855 by castabdullah
castabdullah replied the topic: Re: Steering Remote Control Untuk Radio PE
;)
Thanks Fuad....

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 2 months ago #21873 by Azlan_Amin
Azlan_Amin replied the topic: Re: Steering Remote Control Untuk Radio PE
pergh... buatkan boleh. :P :laugh: :kiss:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 2.353 seconds