DIY Persona Elegance Dashboard

More
7 years 11 months ago #1643 by Eichi Katsu

fateh wrote:

Eichi Katsu wrote: kos dia bergantung pada sticker CF yg kita nk pkai tuh..nk murah² pon ley je,tp kualiti aku x brani jamin la..
Klu 3M Ori & Oracal aku brani jamin jgkla..3M Taiwan aku not sure..


bro, aku kira confirmla... ko pasg je kt Blackie aku tu... hehehe...


Wokeh,Blackie aku psg bln 12 nih ok..hehehe!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #1659 by Norzamazmaney

Eichi Katsu wrote:

abgninja wrote: x sanggup aku nk buatnya. ko kt ne? temmpah bule? hehehehe


Aku DIY sendiri abgninja..hehehe..lokasi aku pasir gudang..klu nk deal psg boleh je,aku amik upah RM20,x cmpur lg ngn sticker..ko pilih nk pkai sticker ape..



Bro.. ko psir gudang area mne? aku pn kt pasir gudang gk.. tmn scientex.. igt nk tempah buat kt ko la.. lg 1 nk tnye.. panel air-cond kt kiri kanan 2 xleh balut skali ke? pe2 mesej aku.. 019-7525679

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago - 7 years 11 months ago #2151 by Eichi Katsu

Norzamazmaney wrote:

Eichi Katsu wrote:

abgninja wrote: x sanggup aku nk buatnya. ko kt ne? temmpah bule? hehehehe


Aku DIY sendiri abgninja..hehehe..lokasi aku pasir gudang..klu nk deal psg boleh je,aku amik upah RM20,x cmpur lg ngn sticker..ko pilih nk pkai sticker ape..



Bro.. ko psir gudang area mne? aku pn kt pasir gudang gk.. tmn scientex.. igt nk tempah buat kt ko la.. lg 1 nk tnye.. panel air-cond kt kiri kanan 2 xleh balut skali ke? pe2 mesej aku.


Ok,tade hal..aku halo ko ye bile aku da blk jb ok..
Last edit: 7 years 11 months ago by Eichi Katsu.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #2186 by zactera

Eichi Katsu wrote: Untuk semua geng² PPEOC, aku da buat 1 DIY manual utk cara buka dashboard PE korg..;)



Langkah 1 : Ok,yang ada tanda bulat² merah kosong tu guna skru driver mata rata yang dilapik dengan kain buruk untuk di umpil..dia just a clip,so bunyi agak kasar sikit masa nak umpil.

Langkah 2 : Yang ada tanda bulat² merah penuh tu tmpat skru. Pakai skru driver mata philips.
Selepas umpil dekat tmpat suis bulat² tu, nanti akan nampak 2 skru, jadi buka skru tu.
Tarik tempat suis tu keluar & cabut harness wayar yang ada kt belakang suis tu.



Langkah 3 : Yang ada tanda bulat² merah kosong buka pakai skru driver mata philips.
Lepas tu, cungkil sekeliling cover tu & lokasi clip pada tanda anak panah merah, ada empat..yang ni bunyi clip lagi kuat.haha..clip yang bawah dia sangkut sekali dengan tempat skru yang pada depan tempat skru yang dekat panel gear.




Langkah 4: Yang tanda bulat² merah kosong hanya umpil dengan skru driver.
Tarik keluar ikut arah anak panah, bunyi memang kasar.


Pemegang handbrake hanya lekat & layur pakai lighter/hot blow pkai blower panas..da siap trim la ikut shape..hehehe.


Bahagian yang telah siap di balut. :cheer:


Yang ni pic detail sikit bahagian dalam tempat radio. Skru bahagian radio ada 2 di atas & 2 di bawah. Kena buka baru boleh cabut radio & tampal sticker. Semua skru bersaiz sama. Harness boleh dicabut semua.
Nak assemble balik,skru kn radio dahulu, kemudian tempat suis harzard lamp. Lepas tu, pasang tempat adjust aircaond & skru..Yang terakhir boleh la pasang yang bahagian yang menggunakan clip seperti dashboard bahagian paling atas, panel lampu hazard yang ada lubang tu, panel aircond pada tiap kiri & kanan dashboard & tempat suis yang berbentuk bulat.

Sticker yang di perlukan anggaran saiz 2 kaki x 1 kaki. Terpulang pada geng nk pilih cap apa, 3M ka, China ka, Taiwan ka..Kalau nk deal sticker, boleh bagi tau aku.

Lepas tu kt tempat yang curve, aku layur pakai lighter je.hehe..sapa² ada blower panas Bosch yang macam kt kedai tinted lg senang nk bentukkan sticker tu.

Lagi 1, corak 3D sticker tu ikut sesuai masing² la nk menghala ke mana..macam aku buat pattern zig zag.

SELAMAT MENCUBA..

SILA BERHATI² SEMASA MENGGUNAKAN ALAT² YANG TAJAM ATAU PANAS.
SEMASA MEMASANG SEMULA PASTIKAN SEMUA DALAM KEADAAN KETAT, KALAU TIDAK SEMASA MEMANDU MESTI BERBUNYI "RATTLING"


bro nk bikin ini esok ...free ka?

CyberSendikit™ Team®

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #2228 by zactera

Eichi Katsu wrote: Untuk semua geng² PPEOC, aku da buat 1 DIY manual utk cara buka dashboard PE korg..;)



Langkah 1 : Ok,yang ada tanda bulat² merah kosong tu guna skru driver mata rata yang dilapik dengan kain buruk untuk di umpil..dia just a clip,so bunyi agak kasar sikit masa nak umpil.

Langkah 2 : Yang ada tanda bulat² merah penuh tu tmpat skru. Pakai skru driver mata philips.
Selepas umpil dekat tmpat suis bulat² tu, nanti akan nampak 2 skru, jadi buka skru tu.
Tarik tempat suis tu keluar & cabut harness wayar yang ada kt belakang suis tu.



Langkah 3 : Yang ada tanda bulat² merah kosong buka pakai skru driver mata philips.
Lepas tu, cungkil sekeliling cover tu & lokasi clip pada tanda anak panah merah, ada empat..yang ni bunyi clip lagi kuat.haha..clip yang bawah dia sangkut sekali dengan tempat skru yang pada depan tempat skru yang dekat panel gear.




Langkah 4: Yang tanda bulat² merah kosong hanya umpil dengan skru driver.
Tarik keluar ikut arah anak panah, bunyi memang kasar.


Pemegang handbrake hanya lekat & layur pakai lighter/hot blow pkai blower panas..da siap trim la ikut shape..hehehe.


Bahagian yang telah siap di balut. :cheer:


Yang ni pic detail sikit bahagian dalam tempat radio. Skru bahagian radio ada 2 di atas & 2 di bawah. Kena buka baru boleh cabut radio & tampal sticker. Semua skru bersaiz sama. Harness boleh dicabut semua.
Nak assemble balik,skru kn radio dahulu, kemudian tempat suis harzard lamp. Lepas tu, pasang tempat adjust aircaond & skru..Yang terakhir boleh la pasang yang bahagian yang menggunakan clip seperti dashboard bahagian paling atas, panel lampu hazard yang ada lubang tu, panel aircond pada tiap kiri & kanan dashboard & tempat suis yang berbentuk bulat.

Sticker yang di perlukan anggaran saiz 2 kaki x 1 kaki. Terpulang pada geng nk pilih cap apa, 3M ka, China ka, Taiwan ka..Kalau nk deal sticker, boleh bagi tau aku.

Lepas tu kt tempat yang curve, aku layur pakai lighter je.hehe..sapa² ada blower panas Bosch yang macam kt kedai tinted lg senang nk bentukkan sticker tu.

Lagi 1, corak 3D sticker tu ikut sesuai masing² la nk menghala ke mana..macam aku buat pattern zig zag.

SELAMAT MENCUBA..

SILA BERHATI² SEMASA MENGGUNAKAN ALAT² YANG TAJAM ATAU PANAS.
SEMASA MEMASANG SEMULA PASTIKAN SEMUA DALAM KEADAAN KETAT, KALAU TIDAK SEMASA MEMANDU MESTI BERBUNYI "RATTLING"


terbaekk dari Eichi...semlm psg...biapum dlm keadaan luar kawalan...bro radio blm tampal lg la..hahahahha :woohoo:

CyberSendikit™ Team®
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #2237 by arfaie
nice.. :cheer:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 8 months ago #4511 by mr.is
tQ Eichi Katsu..infomasi yg sungguh berguna...nasib baik ada panduan,dengan terujanya aku membuat experimen tersebaut :laugh: ...sungguh mencabar part bawah radio tu.. ;) tp dgn panduan yg d beri..syukur semua selamat :P
aku pun xtau apasal aku nak try bukak jugak :laugh: he..he.. pastu pasang balik :lol:

H-Line 1.6

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 8 months ago #4548 by Lionheart
berapa lama tahan ek ngan cuaca malaysia ni. macam teringin nak pasang gak :lol:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 8 months ago #4550 by arfaie
aku beli y murah je..so far so good..tahan je ngan cuaca malaysia

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 8 months ago #4553 by Lionheart
aku nak try2 gak la. aku pk nak cat je dashboard. tgk ko wat camni cun gak. nampak lagi mnarik :laugh:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 8 months ago #4562 by Eichi Katsu
Stakat nih aku pkai 3M mmg tahan smp la la..kt kete kwn aku pon aku buatkn mmg tahan tp 3M korg tw la kan,rege murah mmg x dpt la..pstu yg taiwan ke hape ke ok jgk kwn² aku pkai. dr thn lps aku buat nih..korg tgk 1st post tuh bile..hahaha

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 8 months ago #4578 by Lionheart
muahahaha nak DIY aku kurang keyakinan.. bro eichi tolong pasangkan la bleh :lol:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.485 seconds