Kelebihan PE vs Masalah PE

  • mr.is
  • mr.is's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
  • Alhamdulillah PE0473 :)
More
6 years 9 months ago #4360 by mr.is
mr.is created the topic: Kelebihan PE vs Masalah PE
boleh la kita kongsi apa2 kelebihan@masalah PE kita tok dengan keadaan&permukaan jln raya d borneo. Boleh juak mengutarakan cadangan supaya PE kita bersesuaian dgn keadaan&permukaan jln raya d borneo tok :)

H-Line 1.6

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • mr.is
  • mr.is's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
  • Alhamdulillah PE0473 :)
More
6 years 9 months ago #4362 by mr.is
mr.is replied the topic: Re: Kelebihan PE vs Masalah PE
seperti sedia maklum,permukaan jln d borneo masih ketinggalan berbanding s'jung..so,mun ada benda2 yg patut or xpatut d polah oleh kita (dlm keadaan jln d borneo) supaya sik "nukuk palak dirikpun" dudi ari kelak..he..he..he..:laugh:

H-Line 1.6

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • mr.is
  • mr.is's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
  • Alhamdulillah PE0473 :)
More
6 years 9 months ago #4496 by mr.is
mr.is replied the topic: Re: Kelebihan PE vs Masalah PE
(p/s: walaupun PE 1.6 xdpt d bandingkan dgn Myvi 1.3 coz duak2 kenderaan adalah dr kategori yg berlainan..tok adalah pandangan peribadi hasil dr pengalaman pemanduan aku sendirik)

Kelebihan PE yg dpt aku rasa berbanding dgn x-Myvi Ezi aku dolok
i) belakang aku xda rasa sakit lagik bila drive jauh :) *faktor yg paling penting why aku tukar kereta myvi aku dolok..
ii) tempat engkah barang yg sungguh luas..he..he.. :D
iii) lebih senyap dan stabil ~ relexxx jak.. :)

:: walaupun d akui x-Myvi aku dolok cemerlang dari segi enjin(tahan lasak) dan FC jimat(1.3 auto) ianya sesuai untuk perjalanan jarak dekat/dlm bandar.. Memandangkan aku memerlukan jentera yg selesa untuk perjalanan jarak jauh sesuai dgn bentuk muka bumi dan keadaan jalan d sarawak tok maka PE adalah pilihan yg terbaik dan sesuai dgn bajen poket aku :) $$ yg penting selesa..badan selesa,poket selesa,mata selesa,barang2 selesa :)

H-Line 1.6

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • mr.is
  • mr.is's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
  • Alhamdulillah PE0473 :)
More
6 years 9 months ago #4497 by mr.is
mr.is replied the topic: Re: Kelebihan PE vs Masalah PE
Masalah PE aku adalah bunyi2an yg terhasil dari tempat duduk penumpang belakang :( bukan masalah major gilak lah,tp ianya tetap menggangu telinga aku yg sungguh sensitif :P Kereta baru la katakan ;)

mula2 ingatkan suspension system aku yg rosak,so dgn usaha aku sendiri dan hasil siasatan dr forum2 lain :) aku DIY PE aku sampai puas hati.. :evil:

1. mula2 aku keluarkan semua isi perut belakang PE aku



2. maka kosonglah perut belakang PE aku he..he.. :laugh:





3. then aku pasang balit seat belakang aku seperti sedia kala tanpa isi perut belakang :laugh: and aku drive PE aku d jln yg xrata or berbatu...

H-Line 1.6
Attachments:
The following user(s) said Thank You: fakri

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • mr.is
  • mr.is's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
  • Alhamdulillah PE0473 :)
More
6 years 9 months ago - 6 years 9 months ago #4505 by mr.is
mr.is replied the topic: Re: Kelebihan PE vs Masalah PE
Makaaa....hasilnya tetap sama....:angry: jd,masalahnya bukan dari isi perut belakang PE yg aku keluarkan td.. :unsure:

aku cuba rebahkan/lipat kedua2 seat belakang sehingga lurus,sama level dgn tempat barang/boot belakang..dann aku drive sekali lg melalui jln yg sama....dannn bunyi pun hilangg.......:woohoo: :laugh:

Kesimpulan yg aku dpt.....:woohoo: bukan masalah system suspension kereta PE aku yg menyebabkan bunyi2an itu dan isi perut belakang PE aku juga bukan faktor ianya terjadi.. :laugh:

4. so aku selotepkan bahagian2 besi penyangkut d antara seat dan body kereta seperti ditanda kat bawah nunnn :P
dan juga kat besi lock utk boot belakang..


H-Line 1.6
Attachments:
Last Edit: 6 years 9 months ago by mr.is.
The following user(s) said Thank You: race, fakri

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • mr.is
  • mr.is's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
  • Alhamdulillah PE0473 :)
More
6 years 9 months ago #4510 by mr.is
mr.is replied the topic: Re: Kelebihan PE vs Masalah PE
5. dan juga besi penyangkut d bahagian bawah seat....









6. Tiba masanya aku menge"test" PE aku sekali lagi d jln yg berliku...dengan keadaan seat belakang dan isiperut belakang PE d tempat asal/seperti sediakala sejak azali..:laugh:

KOMPOM...bunyi2an pun HILANG>>>>> :woohoo:

H-Line 1.6
Attachments:
The following user(s) said Thank You: akwarizmi, atuk45, fleetjr, SILVER NIK, diddafaz, manaf1515, dean125zr

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 8 months ago #4967 by Askry
Askry replied the topic: Re: Kelebihan PE vs Masalah PE
whew.. nice work mr.is.. ko nang rajin molah tech info serta gambar dan penjelasan yg cukup difahami. Tapi aku just guna B-line, so xda bunyi2 coz seat bkg aku xpat dilipat.. nya fit trus.. jadi xda longgar la..

yang lain aku rasa PE aku lom ada masalah besar, just ada satu kemusykilan aku blom setel.. bunyi di bahagian bumper apabila corner sambil berhentak... ada bunyi macam benda longgar..

dari pencarian aku dlm online, forum, dan blog, masalah ya disebabkan oleh cable(aku x ingat apa) terlepas dari hook ataupun bagi keta mcm aku(base-line) kan xda fog lamp/spotlight.. jadi cable nya memang disediakan pada semua base keta persona utk tambahan kemudian hari. Bunyi ya maybe dari palak cable ya berayun2 dan berketuk pada bumper bila keta berentak time corner.

Aku lom ada masa gik nak inspect coz bz keja, maybe next time la bila aku dah kaji, aku akan inform lagik dlm tuk lah.. orait...
The following user(s) said Thank You: mr.is

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 8 months ago #4978 by fakri
fakri replied the topic: Re: Kelebihan PE vs Masalah PE
Thanks mr.is !!! tutorial simple yg sgt menarik !! bagus utk ahli2 baru yg baru dapat kete.. caya lah!:woohoo:

PE0007 ~ Shah Alam ~ Bangi ~ Putrajaya ~ Serdang ~ Dengkil
facebook.com/fakri


The following user(s) said Thank You: mr.is

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • mr.is
  • mr.is's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
  • Alhamdulillah PE0473 :)
More
6 years 8 months ago #4988 by mr.is
mr.is replied the topic: Re: Kelebihan PE vs Masalah PE

Askry wrote: whew.. nice work mr.is.. ko nang rajin molah tech info serta gambar dan penjelasan yg cukup difahami. Tapi aku just guna B-line, so xda bunyi2 coz seat bkg aku xpat dilipat.. nya fit trus.. jadi xda longgar la..

yang lain aku rasa PE aku lom ada masalah besar, just ada satu kemusykilan aku blom setel.. bunyi di bahagian bumper apabila corner sambil berhentak... ada bunyi macam benda longgar..

dari pencarian aku dlm online, forum, dan blog, masalah ya disebabkan oleh cable(aku x ingat apa) terlepas dari hook ataupun bagi keta mcm aku(base-line) kan xda fog lamp/spotlight.. jadi cable nya memang disediakan pada semua base keta persona utk tambahan kemudian hari. Bunyi ya maybe dari palak cable ya berayun2 dan berketuk pada bumper bila keta berentak time corner.

Aku lom ada masa gik nak inspect coz bz keja, maybe next time la bila aku dah kaji, aku akan inform lagik dlm tuk lah.. orait...


- sorry bro..xtauk la pulak seat b-line xdpt lipat..m-line buleh lipat x? tp,bagi aku,seat yg boleh lipat tok xperlu gilak la... bikin banyak bunyi-bunyian jak..mun tape hitam ya dah nipis..maka ada gik bunyi ya keluar..[kenak jln d s'wak tok yg sungguh "licin" ;( ] xda lah major gilak masalah ya..tp bagi kita yg rasa kita baruk beli,xnyaman hati bila ada bunyi tikus cikit2 tok :p ...huh..

- pasal cable fog lamp yg bagus juak mun ada gambar sekali :) k rujukan org lain d kemudian hari :)

H-Line 1.6

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • mr.is
  • mr.is's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
  • Alhamdulillah PE0473 :)
More
6 years 8 months ago #4989 by mr.is
mr.is replied the topic: Re: Kelebihan PE vs Masalah PE

fakri wrote: Thanks mr.is !!! tutorial simple yg sgt menarik !! bagus utk ahli2 baru yg baru dapat kete.. caya lah!:woohoo:


- kita kongsi2 cikit mana2 yg kita tau bro :)

H-Line 1.6

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 8 months ago #5010 by horizon_elegance
horizon_elegance replied the topic: Re: Kelebihan PE vs Masalah PE
Memiliki persona PE adalah satu kelebihan.....bagi saya PE ada kelebihan daripada persona sebelum ni...interior lebih menarik, kualiti,lebih practical...handling dan perfomance serta FC yang seimbang...harga yang berpatutan untuk spec yang tinggi. Vios/city 1.5liter..harga mahal..handling kurang sikit/interior material and quality lebih kurang sama. Body persona besar,panjang solid in its class(sentra pun body xcantik). Lampu led/signal cermin sisi, elegant color, bodykit OEM memang nampakkan sgt ELEGANT LOOK....PE. Kalau ader sentuhan Krom...perghhhh :evil:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 8 months ago #5014 by arfaie
arfaie replied the topic: Re: Kelebihan PE vs Masalah PE
tambah lagi..mana ada keta suspension multilink dengan hanya serendah 46,499.00 sahaja? jawap nya, persona laaaa

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 3.215 seconds