Tips Grounding Cable

More
8 years 9 months ago - 8 years 9 months ago #859 by Eichi Katsu
Utk geng² sume, ley usha page nih tgk cmne die aja cara nk grounding dgn betul

Grounding Tech Tips



Kalau sesape ade info yg boleh di kongsi, boleh la reply.

:)
Attachments:
Last edit: 8 years 9 months ago by Eichi Katsu. Reason: upload photo

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #2232 by zactera
Replied by zactera on topic Tips Grounding Cable

Eichi Katsu wrote: Utk geng² sume, ley usha page nih tgk cmne die aja cara nk grounding dgn betul

Grounding Tech Tips



Kalau sesape ade info yg boleh di kongsi, boleh la reply.

:)


ni nanti beli brg bro tulun la psg ..... :woohoo:

CyberSendikit™ Team®

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #2236 by arfaie
Replied by arfaie on topic Tips Grounding Cable
alamak..xde gmbr yang lebih jelas, atau more to persona engine bay terus..aku nk DIY, tp xtau nk sambung mana

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 7 months ago #3457 by niccinixcol
Replied by niccinixcol on topic Tips Grounding Cable
cara aq pulak berlainan...kih3x..nnti aq uplod pic...kih3x :huh:

Respect Racing Rules

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 3 months ago - 8 years 3 months ago #6198 by personaEL
Replied by personaEL on topic Tips Grounding Cable
TERBAHARU!!

Ni dia panduan untuk grounding keta PE..
Harap memberikan informasi untuk anda...



[attachment:1]TERBAHARU PERSONA GROUNDING KE-2.JPG[/attachment]
Last edit: 8 years 3 months ago by personaEL.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 3 months ago - 8 years 3 months ago #6201 by khibrahi
Replied by khibrahi on topic Tips Grounding Cable
personaEL - attachment xbleh bukak la.

Nie nak citer pengalaman hamba cket.Grounding nie xsemesti sgt untuk kete baru.Dia punya kelebihan xberape sanget untuk kete baru.Kalu kete lama memang terasa bila pasang. Tapi xde msalah pasang pun n ade juga baik ye.

Kalu google kebanyakan semua ckap connect ke batt -ve terminal untuk ground. Tapi cuba fikir pasal nie.Batt 12V, alternator 14V.Kalau semua ground ke batt semua current jadi 12V aje. Tapi kalu tengok original ground, hanya body/chassis saja ground kat batt. Boleh tengok ori ground wayar kat fender kanan & kiri dekat lampu depan n firewall. enjin blok n gearbox plak connect direct ke alternator, insulate dari chassis dengan enjin mounting dari rubber. So current pada enjin & gearbox patut 14V, bukan 12V.

Fikirkan....
Last edit: 8 years 3 months ago by khibrahi.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago - 8 years 2 months ago #6242 by personaEL
Replied by personaEL on topic Tips Grounding Cable

khibrahi wrote: personaEL - attachment xbleh bukak la.



[attachment:1]TERBAHARU PERSONA GROUNDING KE-2.JPG[/attachment]
Last edit: 8 years 2 months ago by personaEL.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago #6280 by mamaty
Replied by mamaty on topic Tips Grounding Cable
apsal kuar gambar katak plak.... Bro, paste je gambar tuh, jgn paste link... :silly:

Mat
BKV5387
PE790

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago #6405 by Fuad Ended
Replied by Fuad Ended on topic Tips Grounding Cable

khibrahi wrote: personaEL - attachment xbleh bukak la.

Nie nak citer pengalaman hamba cket.Grounding nie xsemesti sgt untuk kete baru.Dia punya kelebihan xberape sanget untuk kete baru.Kalu kete lama memang terasa bila pasang. Tapi xde msalah pasang pun n ade juga baik ye.

Kalu google kebanyakan semua ckap connect ke batt -ve terminal untuk ground. Tapi cuba fikir pasal nie.Batt 12V, alternator 14V.Kalau semua ground ke batt semua current jadi 12V aje. Tapi kalu tengok original ground, hanya body/chassis saja ground kat batt. Boleh tengok ori ground wayar kat fender kanan & kiri dekat lampu depan n firewall. enjin blok n gearbox plak connect direct ke alternator, insulate dari chassis dengan enjin mounting dari rubber. So current pada enjin & gearbox patut 14V, bukan 12V.

Fikirkan....



bro rase nyer pemahaman bro salah ni... grounding ni baik untuk kereta baru dan lame.. xcaye pasang n rasekan ape perbezaan dia... -ve terminal tidak membawa cas arus.. sebalik nyer bertindak melengkapkan litar untuk arus mengalir ke punca asal kuasa... +ve terminal yang menyalurkan arus 14V @ 12V.. so grounding cable ni memendekkan jarak putaran/laluan arus terus ke punca kuasa dan dalam keadaan same mempercepatkan @ melancarkan lg aliran arus banding ngn factory grounding yg mane arus akan melalui firewall terlebih dahulu sebelum ke punca kuasa, ketika enjin hidup V pada bateri akan meningkat ke 14.++V kerana alternator mengecas kembali bateri.. enjin dan gearbox berfungsi tidak memerlukan current... yg perlu current adalah pada distributor yg nak fire spark melalui plug.. :laugh:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago #6409 by ewanukm
Replied by ewanukm on topic Tips Grounding Cable
yup...btol kate Fuad tu...terminal -ve bertindak untuk melengkapkan arus...klu nk tgk alternator tu bawa arus 12V ke 14V ke lpas pasg grounding cabel,bro pasang la PIVOT MegaRaizin sekali..nnti die bace arus yg alir ke bateri bape..



PE0263
Shah Alam //Kuala Terengganu

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago #6467 by khibrahi
Replied by khibrahi on topic Tips Grounding Cable
Pkai digital voltmeter pun bleh.
Nanti aku kaji blk.aku ade tgk 1 forum nape dia xsambung enjin ke batt.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago - 8 years 2 months ago #6474 by khibrahi
Replied by khibrahi on topic Tips Grounding Cable
testing attach gambar.
Xbleh dari file, jadi attachment aje.
Last edit: 8 years 2 months ago by khibrahi. Reason: Testing

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.270 seconds