ECU Connecting

More
6 years 3 months ago #11349 by arfaie
arfaie replied the topic: Re: ECU Connecting
yup...tp cabut dlm 10 minit baru pasang blik..tgk jam, radio setting..kalau suma reset/default..kira menjadila tu

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 4 months ago #24371 by nizam9914
nizam9914 replied the topic: Re: ECU Connecting
klau cabut n pasanag blik kebel positif n negatif bateri slpas tgu dlm 10 mnit,ada problem2 len x mcm timing lari ke,sbb mmbe kte timing keta waja dia xcun pas dia cbut bteri n kna setting ecu blik,btol ke?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
3 years 11 months ago - 3 years 11 months ago #24546 by dustinshah
dustinshah replied the topic: ECU Connecting
Persona Elegance ni guna ECU 32bit Siemens EMS700 ada Self Learning Function. Saya nya PE h-line auto, Kalau dah cabut battery, mmg xde hal, xde masalah pasal apa2 pun. Saya guna OBD2 utk check fault code kalau ada apa2 masalah.

Saya rasa setiap orang kena ada OBD2 Bluetooth ELM327, boleh guna andoid connect ke bluetooth utk check masalah pada enjen dan clearkan code. Kalau kat kedai atau SC dorang cas lebih kurang RM60 utk check dan clearkan code.

Korang beli obd2, ikut nasib leh dapat dlm RM60-70. Boleh guna banyak kali.. hehehhe
Last Edit: 3 years 11 months ago by dustinshah.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
3 years 11 months ago #24548 by freedom_blue
freedom_blue replied the topic: ECU Connecting
Senang je nak reset ecu..x perlu ke proton service centre. Ikut step ni,

1. Buka fuis box dalam engine dan keluarkan 2 fuis yg berkaitan dengan ecu. Baca kat pembuka kotak fius ada specifikasi fuis ecu.
2. Lepas keluarkan 2 fuis ecu, buka fuis memory yg kat tengah2. Baca kat pembuka kotak fius utk specifikasi fuis memory. Tarik keluar fuis tu setengah je x perlu habis.
3. Tinggalkan kereta utk 20 minute atau maximum setengah jam utk reset.
4. Pasang semua fuis balik dan start kereta.
5. Lepas start tinggal utk 10 minute dan boleh jalan.

Step2 ni i belajar dari pro2 campro. Lepas buat step ni baru reset betul2. Buka terminal bateri tu kira minor step utk reset dan bukan full step.

Harap membantu ;)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.185 seconds