Pemanasan Enjin

More
9 years 3 weeks ago #14664 by PE0332
Replied by PE0332 on topic Re: Pemanasan Enjin
B) :silly: bAPA aku mrh aku x panas enjin...aku x panas pon kan enjin start pas2..gear aku aku gerakkan kesemua keddukan pas2 pg kat 3..dan jalan perlahan2...lau aku wat dpn bapa ku die bising hahaha...aku dah belajar pasal enjin masa kat u dlu...enjin diesel yng kena panaskan...not petrol...betul!!! :dry:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 3 weeks ago #14676 by arfaie
Replied by arfaie on topic Re: Pemanasan Enjin
diesel betul, tambah2 lg turbo diesel..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 1 week ago #15269 by sepanbab sekuerpent
kete aku plak pagi2 sblm g keje aku idupkan dan biarkan smpi enjin running pd rpm yg sepatutnye la..sbb pagi2 kite start kan ade auto choke so timing akan tinggi sikit dr biase..
sempat la smbil panaskna enjin smbil menikmati secawan milo(favourite tuh) dan roti..hahahaha :laugh:

PE1209 - southern region
FB : Key Pad Lock

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 1 week ago #15333 by horizon_elegance

sepanbab sekuerpent wrote: kete aku plak pagi2 sblm g keje aku idupkan dan biarkan smpi enjin running pd rpm yg sepatutnye la..sbb pagi2 kite start kan ade auto choke so timing akan tinggi sikit dr biase..
sempat la smbil panaskna enjin smbil menikmati secawan milo(favourite tuh) dan roti..hahahaha :laugh:


Pastikan enjin run at leat 10 minit on 1st start..xkira pagi petang atau malam....enjin akan smooth selalu..jangka hayat enjin akan lama.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 1 week ago #15351 by sepanbab sekuerpent

horizon_elegance wrote:

sepanbab sekuerpent wrote: kete aku plak pagi2 sblm g keje aku idupkan dan biarkan smpi enjin running pd rpm yg sepatutnye la..sbb pagi2 kite start kan ade auto choke so timing akan tinggi sikit dr biase..
sempat la smbil panaskna enjin smbil menikmati secawan milo(favourite tuh) dan roti..hahahaha :laugh:


Pastikan enjin run at leat 10 minit on 1st start..xkira pagi petang atau malam....enjin akan smooth selalu..jangka hayat enjin akan lama.

yup sy stuju..tu yg sy praktikkan ms pakai wira dlu..engine always in good cndition + using castrol magnatec mmg
smooth

PE1209 - southern region
FB : Key Pad Lock

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 11 months ago #16467 by Azlan_Amin
Replied by Azlan_Amin on topic Re: Pemanasan Enjin
bg aku 1 minit cukup. Aku baca enjin injection tak perlu panaskan enjin. lg pun catalytic converter tak berfungsi bila enjin dlm keadaan iddling. Jd asap yang keluar banyak karbon monoksida.

Untuk buka cermin kereta, aku rasa perlu,
1) untuk buang angin panas klu letak kereta tgh panas la. Nak jg cermin depan tak pecah
2) aircond tak rasa dlm lebih panas dari luar.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 11 months ago #16468 by ganaz30
Replied by ganaz30 on topic Re: Pemanasan Enjin
aku x panaskan enjin. lepas start selalu aku tunggu dalam 5-10 saat then baru jalan. nak bagi minyak lubs enjin dulu baru selamat nak jalan. basically depend on minyak itam jugak. lagi rendah rating dia lagi bagus untuk cold start. the only downside kalau jalan time enjin temp rendah is that minyak makan kuat sikit jer. other than that xde la. since kita ni negara x sejuk sgt so x perlu la nak panaskan sgt.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 11 months ago #16471 by epit
Replied by epit on topic Re: Pemanasan Enjin

ganaz30 wrote: aku x panaskan enjin. lepas start selalu aku tunggu dalam 5-10 saat then baru jalan. nak bagi minyak lubs enjin dulu baru selamat nak jalan. basically depend on minyak itam jugak. lagi rendah rating dia lagi bagus untuk cold start. the only downside kalau jalan time enjin temp rendah is that minyak makan kuat sikit jer. other than that xde la. since kita ni negara x sejuk sgt so x perlu la nak panaskan sgt.

Yerp, sy x amalkan panaskan enjin lama2, cuaca kita mmg x sesuai. Dan ada yg di antara user termasuk sy sendiri, guna Ron95. Minyak ni x berkualiti sikit dari Ron97, jadi sy rasa x perlu la nak panaskan enjin lama2. Sekadar pendapat ;)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 11 months ago #16472 by epit
Replied by epit on topic Re: Pemanasan Enjin

ganaz30 wrote: aku x panaskan enjin. lepas start selalu aku tunggu dalam 5-10 saat then baru jalan. nak bagi minyak lubs enjin dulu baru selamat nak jalan. basically depend on minyak itam jugak. lagi rendah rating dia lagi bagus untuk cold start. the only downside kalau jalan time enjin temp rendah is that minyak makan kuat sikit jer. other than that xde la. since kita ni negara x sejuk sgt so x perlu la nak panaskan sgt.

Yerp, sy x amalkan panaskan enjin lama2, cuaca kita mmg x sesuai. Dan ada yg di antara user termasuk sy sendiri, guna Ron95. Minyak ni x berkualiti sikit dari Ron97, jadi sy rasa x perlu la nak panaskan enjin lama2. Sekadar pendapat ;)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 11 months ago #16516 by azizul
Replied by azizul on topic Re: Pemanasan Enjin
sy x amalkan panskn enjin lama2 atau start n trus jln...
panaskan jap je pagi2... mcm tubuh kita menggeliat pagi2, br segar sket...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 11 months ago #16519 by VortexElegance99
betul 2 ambik 1-2 min pun dh cukup, bazir minyak je klu lme2..agak2 engine oil dh kuasai ruangan dlm enjin kre cantek dh tu... :) :) :)

PE1336 Neo Elegance

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.231 seconds