Temperature turun naik

More
8 years 3 weeks ago #15294 by wak fadlizan
Kenapa temperature keta blh naik turun dalam ms yg sekejap? Dlm satu perjalanan 5km, berlaku 2kali ..naik-turun, naik-turun blk..time dia naik, jarum tunjuk sampai awal merah (overheat).. Nak kata long distance, perjalanan 5km je, tp sbb jalan byk keta, halaju keta dlm 10km/j je, sape2 tau kenapa? Tolongla advise INSAN RISAU NAIK KETA SENDIRI NI.. Haritu dah g bwk SC sbb lpas off ignition, kipas berbunyi lg (dorg kata proton mmg ada system mcm tu, then dia checking, dia kata radiator tak cukup tekanan tp dorg dah stable kan)..dah hantar ke SC masalah sama still berulang.. Aduhhh pening..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 3 weeks ago #15300 by fizee05
Replied by fizee05 on topic Temperature turun naik
waktu tu jln jem eh.... time temp turun tu, bila keta bgerak ke x.... klu turun time keta gerak, radiator problem rs2nya. better g SC.. Btw mileage keta brp dh bro...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 3 weeks ago #15307 by arfaie
Replied by arfaie on topic Temperature turun naik
kalau waktu berenti temp naek..mgkn ada masalah dengan cooling, sama ada air kurang, fan radiator tak jalan dan lain2.. kena refer pada SC. atau leh tengok dulu sebelum anta SC, check air dlm tong coolant.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 9 months ago #17882 by Zuhan
Replied by Zuhan on topic Temperature turun naik
Cuba tengok topik ni - Thermostat problem

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 9 months ago #17893 by limiey
Replied by limiey on topic Temperature turun naik
kalau waktu berenti temp naek..mgkn ada masalah dengan cooling, sama ada air kurang, fan radiator tak jalan dan lain2.. kena refer pada SC. atau leh tengok dulu sebelum anta SC, check air dlm tong coolant.

haa yang ni aku penah kena...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
2 months 4 days ago #25147 by adha
Replied by adha on topic Temperature turun naik
1. Fan Radiator tu fungsi ke tidak. Pagi² tu start engine biar sampai temperature naik, tengok ada tak kipas radiator berfungsi. Kalau tidak cuba tgk socket sambungan fan tu terbakar atau tidak atau fan dah tak kuat berpusing boleh jadi relay atau fan nak kong
2. Cuba check dulu host air bahagian bawah sama ada panas atau sejuk. Time temperature tinggi pegang host air bahagian bawah kalau sejuk tanda dia thermostat jem.
3. Cuba tengok cap radiator bahagian spring kalau ada kesan karat atau patah spring dia. Cap radiator tu perlu digantikan.
4. Cuba check water pump, cara dia buka cap radiator, sorang pijak padel minyak dan sorang tgk kat dalam air radiator. Kalau air tu tak berpusing tanda dia water pump punya bilah dah haus. Perlu digantikan
5.Tengok air dalam radiator kalau karat atau ada keladak atau pun kotor. Tangki radiator perlu di service dan wajib tukar getah dia.
6. Kalau semua yang diatas dah buat kena juga jawapan dia head cylinder gasket dah terbakar, perlu buat top ovelhaul. Beritahu pada pomen suruh buat water test pada head cylinder sebelum potong head cylinder bagi memastikan tiada retak pada head cylinder.
Sebab kereta aku dah kena head cylinder gasket terbakar costing dalam rm1500

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.814 seconds