Sevice di SC VS service kat luar

More
8 years 9 months ago #17168 by despajero

gooey wrote:

despajero wrote: next service aku keta aku adalah 20k....so free labour cas dah xde lepas ni....

kalu gitu....time tu nnt...menda2 yg optional...aku akan tarik kuar....amik yg mandatori jer


kalo boleh dpt list items yg kene tukar sekali ngan harga utk servise 20K ni pn bagus jgk... xlama dh ni nk sampai 20K...hehe :lol:


bolehhh...nak tahu list ape service utk persona ko gi sini ---> http://www.proton-edar.com.my/After-Sales/Overview.aspx

Gi under 'PROCARE PACKAGES'...pilih jenis keta...pastu download la pdf... :)

PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.
The following user(s) said Thank You: arfaie, gooey

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #17226 by arfaie
nice link!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #17320 by rafiz20565
great info link...~ B)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #17552 by deen
Yes great link, actually pdf file tu dah lama ada and untuk info harga parts dan service akan berubah dari masa ke semasa so kalau boleh buat pembolehubah dalam budget ikut mileage PE anda

Baru lepas service 40k, dekat SC yang biasa aku pergi...agak mahal bagi aku tapi berbaloi untuk pengunaan masa panjang

List service 40k PE aku, auto...total damages including service tax + car wash RM700++
-Lube
-Brake Fluid Dot 4
-Power Steering Oil
-Air Filter
-Spark Plugs
-Injection Fuel Filter
-Radiator Coolant
-Drain Plug Gasket
-ATF SP III upgrade (automatic gearbox oil)
-Oil Filter
-Engine Flush
-Labour Major Service (RM110)
-Labour Service Throttle Body (RM60)
-PDT Tuning (RM50) - remap/re calibrate ECU

Info untuk kongsi bersama :laugh:

Whiskey Tango Whiskey Eight Zero Four Seven

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #17600 by despajero
mmg tak dinafikan harga mmg tak uptodate....kalu harga minyak naik...sudah tentu2 harga kat dalam listing tuh berbeza...

ape yg penting ialah....kita mesti tahu ape senarai brg terlibat setiap kali service....supaya bila dah abes warranty dah tentu2 ade yg xcontinue service kat SC

PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #17623 by deen
aku setuju dengan mode, list yang dorang bagi tu tujuan sebagai guideline so that kita boleh buat budget

Anyhow, price of spare parts still akan fluctutate so ada baiknya dari budget tu lebihkan dalam RM100 or RM200 untuk mengelakkan swiping

Whiskey Tango Whiskey Eight Zero Four Seven

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #17650 by Fuad Ended
harga memang dah naik tp xlari banyak.. so pada yg nak servis kat SC tuh leh je bajet dalam range tuh and lebih2 kan skit... at least ade gak panduan ape kene tukar ape yg xperlu tukar... xde laa terkejut or kena tipu masa nak servis...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago - 8 years 8 months ago #17744 by speedrider
Service aku yang ke 20K di SC Taman Inderawasih, Perai (EON Service) memang menyakitkan hati.
Sakit hati bukan sebab apa, sebab sempat lagi mekanik diaorang cilok kad Touch And Go aku, sedar pun bila nek ke tempat kerja keesokan paginya.

Memang betul, kena clearkan kereta sebelum bagi service... tapi.. entahlah. Duit labour charge yang mahal tu tak cukup lagi ke nak bayar gai mekanik tu? Kejujuran dan integriti takdak langsung!

Pasal labour charge tu dah satu hal. Aku try call SC-SC lain (Sungai Nibong, Juru, Butterworth, Seberang Jaya), harga labour charge untuk service 25K semuanya lain-lain. Ada yang dekat2 RM200 (sekali Petronas Syntoum 800), ada yang dalam RM160. Harga tak sama langsung...
Last edit: 8 years 8 months ago by speedrider.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #17749 by arfaie
pergh siap kena curi..so far aku kt juru tak pernah ilang apa2 / dengar brg org len ilang.. smart tag aku duk atas dashboard ja pun..alhamdulillah amanah diorg ni

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #17758 by speedrider
Kes aku tu, kad TnG dalam smart tag, aku letak kat tepi pintu. Esok tu tengok, smart tag ada, kad yang takdak.... tenssssssiiiiii.....

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #17761 by arfaie
Hmm tak sangka lak inderwasih leh jd mcm tu..housemate aku mmg service savvy dia kat sana, so far ok la..sbb sana expert bab savvy

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago - 8 years 8 months ago #17767 by despajero
stakat ni aku mmg servis kat Proton SC(Proton Edar Cheras)....sebelum keta nk masuk servis...staff kaunter akan tanya...barang berharga ape yg ade kat dlm keta....so kst dlm borang servistu... dia tinggal tick jer...spt TnGo(kad), Smarttag, Steering Lock...dsb...kalu mmg ada kita tinggalkan dlm keta....ade skali tu dia lupa nk tanya....tp aku yg lak tlg bgtau hehehe....
.....alahaiii....pasni nk kena hadap Sevice 20k laks...ermmm... :silly:

PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.
Last edit: 8 years 8 months ago by despajero.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.235 seconds