Sevice di SC VS service kat luar

More
8 years 8 months ago #17768 by despajero

speedrider wrote: Kes aku tu, kad TnG dalam smart tag, aku letak kat tepi pintu. Esok tu tengok, smart tag ada, kad yang takdak.... tenssssssiiiiii.....


mmg tak patut la....sian kat ko bro....mmg xde rezki ko...sabar lah yea :dry:

PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #17784 by arfaie

despajero wrote: stakat ni aku mmg servis kat Proton SC(Proton Edar Cheras)....sebelum keta nk masuk servis...staff kaunter akan tanya...barang berharga ape yg ade kat dlm keta....so kst dlm borang servistu... dia tinggal tick jer...spt TnGo(kad), Smarttag, Steering Lock...dsb...kalu mmg ada kita tinggalkan dlm keta....ade skali tu dia lupa nk tanya....tp aku yg lak tlg bgtau hehehe....
.....alahaiii....pasni nk kena hadap Sevice 20k laks...ermmm... :silly:


aku nk hadap 80k dah ni... :(

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #17789 by are-mad
service 20k kmj kat sc berape rat ekh,, pe aku dah nak dkat 20k ni,, adoiiii
ape part die tukar

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #17790 by speedrider
RM500-700

minyak enjin
minyak brek
minyak gear (auto mahal sikit dari manual)
coolant radiator
spark plug
oil gasket
oil filter
labour charge (RM108.00-120.00 kot)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #17791 by are-mad
perghhh mahal siott,, adoii,,, service luar ar cmni

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #17792 by are-mad
minyak gear kene tukar ke time 20k

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #17803 by deen
So sila sediakan budget secukupnya

Whiskey Tango Whiskey Eight Zero Four Seven

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #17806 by are-mad
lau da x service kat sc semua waranty kereta akan void ke,,??

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #17808 by speedrider


Ni jawapan rasmi. Boleh tengok balik buku manual untuk penjelasan.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #17809 by speedrider
Salam,

ni cara aku untuk cut cost budget masa 1st major service:

1. Plug 'tertukar' pada 10K mileage (aku tersilap, service advisor tu pandai2 tukar, jadi masa 20K tak tukar dah)
2. Coolant tukar pada 10K mileage, jadi pada 20K mileage tak tukar dah.


Kalau taknak tukar minyak engine pada 20K, skip pada 25K
Tapi kena ingat, gearbox kereta Proton Iswara full set baru, RM23,000 (bukan halfcut, aku tanya SC). jadi, tak rugi kita jaga elok2 part yang kritikal. Part2 kecil skip jangan jauh sangat.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #17812 by despajero

arfaie wrote:

despajero wrote: stakat ni aku mmg servis kat Proton SC(Proton Edar Cheras)....sebelum keta nk masuk servis...staff kaunter akan tanya...barang berharga ape yg ade kat dlm keta....so kst dlm borang servistu... dia tinggal tick jer...spt TnGo(kad), Smarttag, Steering Lock...dsb...kalu mmg ada kita tinggalkan dlm keta....ade skali tu dia lupa nk tanya....tp aku yg lak tlg bgtau hehehe....
.....alahaiii....pasni nk kena hadap Sevice 20k laks...ermmm... :silly:


aku nk hadap 80k dah ni... :(


perggh....bro...nampaknya....aku ni jer...baru nk start rasa sengsara....ko dah byk kali dah...kira nak masuk 4x ganda ler tuh....sabar je lah. :ohmy:

PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago - 8 years 8 months ago #17813 by despajero

are-mad wrote: service 20k kmj kat sc berape rat ekh,, pe aku dah nak dkat 20k ni,, adoiiii
ape part die tukar


aku dah bgtau psl nih....xpe lah kwan2 pnyer psl......ni aku paste balik yg aku tulis seblum nih....tgk bwah...

kalu nak tahu list ape service utk persona ko gi sini ---> http://www.proton-edar.com.my/After-Sales/Overview.aspx

Pergi under 'PROCARE PACKAGES'...pilih jenis keta...pastu download la pdf... :)

PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.
Last edit: 8 years 8 months ago by despajero.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.247 seconds