Masalah Persona Elegance

More
6 years 8 months ago #1971 by horizon_elegance
horizon_elegance created the topic: Masalah Persona Elegance
Kereta saya baru kuar 1 minggu lebih...
1st problem....
Brek xcekap....dah pegi SC diaorg adjust..skrg ok sikit dari dulu.
2nd problem...
Minyak full tank dapat 420km jer...lampu minyak dah nyala.....masa pg sc dah mintak tune balik..same jer FC bad.
3rd problem.....lampu "check engine" tiba2 nyala.......pg balik sc hari ini....technician dah padam error code, now ok.


Lepas dah bincang pasal problem persona dengan advisoe SC proton:
1) Persona elegance ader masalah sensor suhu, thatswhy lampu check engine nyala, kena gi sc bile nyala.
2)PE FC memang kuat sbb body dgn engine xmatch...body persona besar(1.8cc) tapi engine kecik 1.6cc.
3)Masalah brek(model b line ngan m line) sbb brek servo pam kecik.
4)Masalah dashbord gegar(bkn semua kereta) manufacturing default.
5)Masalah bunyi klik2..sila check seat blkg sandar tu tutup rapat.

ni lah jawapan yang saya terima dari SC Proton.

sesiapa ader masalah lain sila bincang disini.......
The following user(s) said Thank You: mdsome

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 8 months ago #1972 by zactera
zactera replied the topic: Re: Masalah Persona Elegance

horizon_elegance wrote: Kereta saya baru kuar 1 minggu lebih...
1st problem....
Brek xcekap....dah pegi SC diaorg adjust..skrg ok sikit dari dulu.
2nd problem...
Minyak full tank dapat 420km jer...lampu minyak dah nyala.....masa pg sc dah mintak tune balik..same jer FC bad.
3rd problem.....lampu "check engine" tiba2 nyala.......pg balik sc hari ini....technician dah padam error code, now ok.


Lepas dah bincang pasal problem persona dengan advisoe SC proton:
1) Persona elegance ader masalah sensor suhu, thatswhy lampu check engine nyala, kena gi sc bile nyala.
2)PE FC memang kuat sbb body dgn engine xmatch...body persona besar(1.8cc) tapi engine kecik 1.6cc.
3)Masalah brek(model b line ngan m line) sbb brek servo pam kecik.
4)Masalah dashbord gegar(bkn semua kereta) manufacturing default.
5)Masalah bunyi klik2..sila check seat blkg sandar tu tutup rapat.

ni lah jawapan yang saya terima dari SC Proton.

sesiapa ader masalah lain sila bincang disini.......


byk jgk problem bro... :ohmy:

CyberSendikit™ Team®

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 8 months ago #1973 by ajis
ajis replied the topic: Re: Masalah Persona Elegance
ooo yer ker bro..patutlah brek dia tak berapa nak makan...tapi takde pergi lagi SC...satu lagi nak tanya kalau auto, daripada R ke N perlu tekan ke dak??pasal dalam buku manual tak perlu tekan, tapi bila tolak dari R ke N ada bunyi tap (kira kuat juga la)...so tak berani nak buat lagi dah..ada apa2 kesan ka???:dry:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 8 months ago #1974 by arfaie
arfaie replied the topic: Re: Masalah Persona Elegance
420km? auto or manual..kalau auto 420km kira cemerlang la tu...lampu tu nyala, tp minyak dlm tu banyak lg..aku pernah wat smpi 50km smpi DTE aku aku dah blinking..relax je :laugh:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 8 months ago #1982 by imam
imam replied the topic: Re: Masalah Persona Elegance
FC-std la kot klu dlm town
brek- a'aa mmg persona punye brek ade mslh sket..kene tukar master pump besar sket..nk best trus msk brek disk..btw..persona kat femly car..so drive slowly..:P
seat belakang-sila balut pada bracket tu dengan tape..insyaAllah xde bunyi lagi..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 8 months ago #1988 by chap_de_x
chap_de_x replied the topic: Re: Masalah Persona Elegance

horizon_elegance wrote: Kereta saya baru kuar 1 minggu lebih...
1st problem....
Brek xcekap....dah pegi SC diaorg adjust..skrg ok sikit dari dulu.
2nd problem...
Minyak full tank dapat 420km jer...lampu minyak dah nyala.....masa pg sc dah mintak tune balik..same jer FC bad.
3rd problem.....lampu "check engine" tiba2 nyala.......pg balik sc hari ini....technician dah padam error code, now ok.


Lepas dah bincang pasal problem persona dengan advisoe SC proton:
1) Persona elegance ader masalah sensor suhu, thatswhy lampu check engine nyala, kena gi sc bile nyala.
2)PE FC memang kuat sbb body dgn engine xmatch...body persona besar(1.8cc) tapi engine kecik 1.6cc.
3)Masalah brek(model b line ngan m line) sbb brek servo pam kecik.
4)Masalah dashbord gegar(bkn semua kereta) manufacturing default.
5)Masalah bunyi klik2..sila check seat blkg sandar tu tutup rapat.

ni lah jawapan yang saya terima dari SC Proton.

sesiapa ader masalah lain sila bincang disini.......



1. Ko punya PE kuar bulan berapa....kalau kuar bulan 4 sampai bulan 6 or 7 itu masalah ECU...bleh mintak tukar ECU kat SC..kalau kerap kuar check engine...aku pnah kene skali masa layan korner kat genting...pas delete error x penah jadi lagi

2. Kalau kete ko baru normal FC kuat...dulu aku dapat 12.9L/100KM....gila gaban....tp lepas 1st and 2nd service makin ok....skang pon makin turun FC aku....skan 7-8 la FC aku combine...its call engine running in sbb tu FC kuat

3. Masalah brek depan bunyi...aku mmg hadapi gak...tp lepas komplen kat SC makin improve la....skang pon bunyi sket2 jer...bila disc brek ko dah wear n tear dia akan makin hilang bunyi tu don worry

4. Masalah dashboard gegar aku x alami langsung....tp ratling kat aircond nyer vent and kat area radio tu ada. pas complaint kat SC masa servis selesai masalah.

5. Bunyi kat blakang...aku x tampal apa2 masa 1st service aku bgtau SC selesai masalah...x penah bunyi dah...


current problem yang aku face...kalau kete aku naik full load...family aku besar2 suma...masa masing2 turun kete ada bunyi kreok krek kat suspension blakang....next service akan bagitau SC...normal load...mantap tahap cipan...corner cecah telinga...yeargh...

Lagi satu bila bawak 150-160 KM/H ada bau busuk sket kuar dari air cond vent....nak check gak kat SC nant bila service...


lain-lain x der....Mantop

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 8 months ago #1990 by arfaie
arfaie replied the topic: Re: Masalah Persona Elegance

chap_de_x wrote:

horizon_elegance wrote: Kereta saya baru kuar 1 minggu lebih...


Lagi satu bila bawak 150-160 KM/H ada bau busuk sket kuar dari air cond vent....nak check gak kat SC nant bila service...


lain-lain x der....Mantop


bau tu biasala..undercarriage punya coat tu hangus skit..enjin panas sgt :laugh:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 8 months ago #1994 by chap_de_x
chap_de_x replied the topic: Re: Masalah Persona Elegance

arfaie wrote:

chap_de_x wrote:

horizon_elegance wrote: Kereta saya baru kuar 1 minggu lebih...


Lagi satu bila bawak 150-160 KM/H ada bau busuk sket kuar dari air cond vent....nak check gak kat SC nant bila service...


lain-lain x der....Mantop


bau tu biasala..undercarriage punya coat tu hangus skit..enjin panas sgt :laugh:


under carriage???maksud ko cross member yg mounting engine tu ker...patut x macam tu kan sbb engine mest duk atas mounting...kan...kan...kan

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 8 months ago #1995 by arfaie
arfaie replied the topic: Re: Masalah Persona Elegance
bukan..bwh keta kita ada satu lapisan cat itam..dlm engine bay ada ckit, so bila enjin terlalu panas..haba enjin kena coat paint tu..itu y bau mcm hangit

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 8 months ago #2011 by fakri
fakri replied the topic: Re: Masalah Persona Elegance
nak kata PE ni perfect xde la jugak. walaupon ada certain part tu die bagus yg amat sgt, tp still ada problem kecik2. ni senarai problem yg pernah kene kat aku.

1) masalah check engine signal - time ni kene 2 hari lepas aku dpt PE. kemungkinan besar masalah ni berpunca dr sendiri sbb dah terlalu biasa dgn gearing kete lama. amek masa sket nak sesuaikan dgn gearing PE. by the way aku pakai transmisi manual. time tu kete mati, lepas hidupkan enjin semula, check engine signal still menyala. masuk gear satu, pijak pedal, tp kete cam tamau pegi. pijak abes pon die macam gerak sket je, sengguk2 pastu mati. 2 kali mati trus aku park kat tepi jalan (sori org blakang.. haha) . then meter RPM die naik turun sendiri walaupon x pijak pedal. cuak gak la. biar PE rehat 5 minit kjap kat tepi jalan, on enjin, pastu suma ok sampai la skang. x anta check kat SC.

2) bahagian kat bawah radio tu ada bunyik getaran jiwa bile bawak PE laju sket. sgt sgt sgt sgt annoying! siap sumbat tisu byk2 kat bahagian bawah radio tu. usha punya usha jumpa skru bawah tu, ketatkan, trus ok sampai skang.

3) drum brek belah kiri belakang bunyik "tak tak tak tak tak" bile membrek. bole rasa kat kaki masa pijak pedal brek. siap membe yg dok blakang tanya bunyik apa tu. baru2 ni aku convert drum brek ke disc brek, hilang trus masalah tu.

4) bunyik " eeek eeek eeek" pada suspensi tayar belakang belah kanan bile membelok ke kiri pada selekoh yg agak tajam terutamanya pada bila nak naik atau turun dr 'flyover bunga' . lepas tuka disc brake buunyik die kurg sket tp stil ada. rasanya dtg dr spring absorber nih. nantikan saja adjustable baru nanti..

selain tu xde masalah kut. yg pasal bau masa hentam laju tu pon aku mcm pernah kene, tp bende tu jarang sgt jd. tatau apsal.. blasah lenjan je..

PE0007 ~ Shah Alam ~ Bangi ~ Putrajaya ~ Serdang ~ Dengkil
facebook.com/fakri


The following user(s) said Thank You: fadhilazhar

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 8 months ago #2013 by armz
armz replied the topic: Re: Masalah Persona Elegance
btol fakri...yg bau tu aku pun kene..tp tengok keadaan..aku xtau sebab pe..kekadang tu lenjan 120 dh bau..tapi kekadang 150-160 bru bau,,and kekadang x bau langsung,,,so wat derk je la...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 8 months ago #2120 by chap_de_x
chap_de_x replied the topic: Re: Masalah Persona Elegance
3) drum brek belah kiri belakang bunyik "tak tak tak tak tak" bile membrek. bole rasa kat kaki masa pijak pedal brek. siap membe yg dok blakang tanya bunyik apa tu. baru2 ni aku convert drum brek ke disc brek, hilang trus masalah tu.

yang ni pon aku penah alami...sebijik bro...complain SC dia tukau sebijik drum silinder yang baru...seeetle

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 1.041 seconds