Masalah Persona Elegance

More
8 years 10 months ago #18796 by raksasa
PE sape yang berbau hangit jika drive >100km/jam..sila angkat tangan :)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 10 months ago #18835 by horizon_elegance

raksasa wrote: PE sape yang berbau hangit jika drive >100km/jam..sila angkat tangan :)

Bro kalau kereta baru 1st time bawa laju ada bau hangit....sbb anti-rust bawah kereta akan keluar bau hangit bile exzoz panas..lepas 2-3 kali bau tu akan hilang akan back to normal. :woohoo:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 10 months ago #18895 by ryck
Replied by ryck on topic Re: Masalah Persona Elegance
bpe kos tukar part ni bro?

arfaie wrote:

ijuladli wrote:

arfaie wrote: 1)Tube B - PW828913N
2)Tube A - PW828914N
3)Hose Return - PW828915N
4)Rubber Hose - PW820961
5)Clip Pressure - PW820962
6)Orifice Valve - PW895228

kena ganti suma benda di atas kalau ada knocking sound masa ambik corner pada jalan yang tak rata



Bro,

Kete aku pernah tukar semua item dr 1-6 tu tapi ada gak la kluar bunyi2 yg x sepatutnya dr belah driver side... Tapi bunyi tu sekali sekala la. Proton Eng. ckp. pasal presure Brake oil yg dihasilkan oleh Breake Pump masa turn right... tah betul ke tidak.. eheeeeeeee.


aku ganti suma ni..mmg ilang terus knocking noise time corner

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 10 months ago #18919 by freedom_blue
rasanya semua masalah yg dihadapi owner PE ni semua sama je..masalah saya pulak ialah;

1). Disc break bengkok lepas keta pakai sebulan
2). Break x kuat langsung
3). Ada bunyi kat panel bawah player (mcm bunyi tin kosong)
4). jln tak rata je ada bunyi krakkrakkrak kat belah depan kanan..
5). Power window belah driver ada bunyi kuat bila turun naik..
6). Dashboard belah kanan ada bunyi mcm x ketat..

cara utk settle masalah ni;

1). Masa service 5k complain kat SC diorg tukar terus kepada disc skim Gen2. Reason diorg quality part x bagus..Reason tu utk saya x munasabah langsung dan mech SC nama Zul kat SC sri kembangan tu inform kalau pakai disc gen2 ni lagi bagus dan brek makan lagi kuat dari persona modal. X nampak apa perbezaan dari segi saiz tapi sampai skrg brek cun je..cengkam sampai boleh tercampak kluar cermin.. :laugh:
2). Settle bila tukar masalah yg pertama.
3). Mech yg sama gak yg settle masalah bunyi ni..Dia bukak skru panel kat bawah tu pas tu tarik keluar sikit dan sumbat dbl side tape kat dalam sampai mampat..Dia inform yg tapak plastik tu x rapat so dia buat mcm tu bagi ketat..Masalah settle sampai ke hari ni..
4). Masalah ni sampai hari ni belum settle..SC dah check banyak kali tapi x settle jugak..Nak try suruh diorg tukar pipe yg saya baca dari post2 member forum ni..
5). Power window regulator rosak so SC dah file claim tapi dah 3 bulan x dapat lagi..
6). Lama2 bawak keta dah hilang bunyi tu..

Harap masalah2 saya yg post kat sini dapat tolong yg bermasalah dan masalah yg x dapat settle tu harap ada yg menolong bagi komen..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 10 months ago #18923 by Sleyer
Replied by Sleyer on topic Re: Masalah Persona Elegance
adekah ini masalah normal bile aircond dihidupkan lampu jadi malap sikit engine rase ilang sikit performance?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 10 months ago #18924 by azein
Replied by azein on topic Re: Masalah Persona Elegance

freedom_blue wrote: rasanya semua masalah yg dihadapi owner PE ni semua sama je..masalah saya pulak ialah;

1). Disc break bengkok lepas keta pakai sebulan
2). Break x kuat langsung
3). Ada bunyi kat panel bawah player (mcm bunyi tin kosong)
4). jln tak rata je ada bunyi krakkrakkrak kat belah depan kanan..
5). Power window belah driver ada bunyi kuat bila turun naik..
6). Dashboard belah kanan ada bunyi mcm x ketat..

cara utk settle masalah ni;

1). Masa service 5k complain kat SC diorg tukar terus kepada disc skim Gen2. Reason diorg quality part x bagus..Reason tu utk saya x munasabah langsung dan mech SC nama Zul kat SC sri kembangan tu inform kalau pakai disc gen2 ni lagi bagus dan brek makan lagi kuat dari persona modal. X nampak apa perbezaan dari segi saiz tapi sampai skrg brek cun je..cengkam sampai boleh tercampak kluar cermin.. :laugh:
2). Settle bila tukar masalah yg pertama.
3). Mech yg sama gak yg settle masalah bunyi ni..Dia bukak skru panel kat bawah tu pas tu tarik keluar sikit dan sumbat dbl side tape kat dalam sampai mampat..Dia inform yg tapak plastik tu x rapat so dia buat mcm tu bagi ketat..Masalah settle sampai ke hari ni..
4). Masalah ni sampai hari ni belum settle..SC dah check banyak kali tapi x settle jugak..Nak try suruh diorg tukar pipe yg saya baca dari post2 member forum ni..
5). Power window regulator rosak so SC dah file claim tapi dah 3 bulan x dapat lagi..
6). Lama2 bawak keta dah hilang bunyi tu..

Harap masalah2 saya yg post kat sini dapat tolong yg bermasalah dan masalah yg x dapat settle tu harap ada yg menolong bagi komen..



Boleh tahu lg spesifik kt mane bunyi tin kosong tu? sy dapat bunyi tu lepas member lari 140-170km/j selame 2 hari ( TT).igtkan ade tin sesat...

masalah bunyi kat belakang pon x settle lg wlopun da g anto sc, nak2 kalo bwk penumpang/load brg byk dlm bonet. ade sesiape boleh tolong?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 10 months ago #18926 by freedom_blue

azein wrote:

freedom_blue wrote: rasanya semua masalah yg dihadapi owner PE ni semua sama je..masalah saya pulak ialah;

1). Disc break bengkok lepas keta pakai sebulan
2). Break x kuat langsung
3). Ada bunyi kat panel bawah player (mcm bunyi tin kosong)
4). jln tak rata je ada bunyi krakkrakkrak kat belah depan kanan..
5). Power window belah driver ada bunyi kuat bila turun naik..
6). Dashboard belah kanan ada bunyi mcm x ketat..

cara utk settle masalah ni;

1). Masa service 5k complain kat SC diorg tukar terus kepada disc skim Gen2. Reason diorg quality part x bagus..Reason tu utk saya x munasabah langsung dan mech SC nama Zul kat SC sri kembangan tu inform kalau pakai disc gen2 ni lagi bagus dan brek makan lagi kuat dari persona modal. X nampak apa perbezaan dari segi saiz tapi sampai skrg brek cun je..cengkam sampai boleh tercampak kluar cermin.. :laugh:
2). Settle bila tukar masalah yg pertama.
3). Mech yg sama gak yg settle masalah bunyi ni..Dia bukak skru panel kat bawah tu pas tu tarik keluar sikit dan sumbat dbl side tape kat dalam sampai mampat..Dia inform yg tapak plastik tu x rapat so dia buat mcm tu bagi ketat..Masalah settle sampai ke hari ni..
4). Masalah ni sampai hari ni belum settle..SC dah check banyak kali tapi x settle jugak..Nak try suruh diorg tukar pipe yg saya baca dari post2 member forum ni..
5). Power window regulator rosak so SC dah file claim tapi dah 3 bulan x dapat lagi..
6). Lama2 bawak keta dah hilang bunyi tu..

Harap masalah2 saya yg post kat sini dapat tolong yg bermasalah dan masalah yg x dapat settle tu harap ada yg menolong bagi komen..



Boleh tahu lg spesifik kt mane bunyi tin kosong tu? sy dapat bunyi tu lepas member lari 140-170km/j selame 2 hari ( TT).igtkan ade tin sesat...

masalah bunyi kat belakang pon x settle lg wlopun da g anto sc, nak2 kalo bwk penumpang/load brg byk dlm bonet. ade sesiape boleh tolong?


bunyi tu dtg dari bawah panel player dekat tempat kosong letak brg bawah player..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #19352 by harizmansor
Assalaualaikum,

Problem yang saya baru hadapi dan baru settle hari ni adalah power window. Takde problem sangat sebab still under warranty so hantar SC takde banyak cerita terus tukar,,, tapi simtom2 awal adalah bunyi kuat bila nk turun-naikkan tingkap, so better pergi tukar kalau tak tengah jam+hujan+tetiba tingkap tak boleh turun= TUMPO...... hehehe.

Nak cerita pasal minyak, hehe mencelah sikit. Last week buat ujikaji, Isnin isi minyak full Ron95 = RM67.00 (lebih kurang la). Distance dari Shah Alam seksyen 13 ke Jalan Chan Sow Lin melalui jalan Federal+jalan depan Midvalley nak ke Cheras tu lebih kurang 74km pergi balik. Sehingga ke hari sabtu semalam iaitu 6 hari baru isi full balik. Cara pemanduan 90km - 110km/jam. (harap korang faham ape saya cakapkan ni)

So conclusionnya = 74km x 6hari = 444km. Tapiiiiiiiiiiiiii L/100km menunjukkan 8.4 - 8.9. Nak tanya, ni normal atau abnormal? Kereta Persona Elegance Base Line Auto baru ambik 18.02.2012.

Say something nice to your partner now, don't wait.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #19423 by arfaie
Replied by arfaie on topic Re: Masalah Persona Elegance
janganlah percaya sgt pada meter kt keta tu..guna manual calculation atau sign in kt fuelly.com

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #19427 by harizmansor

arfaie wrote: janganlah percaya sgt pada meter kt keta tu..guna manual calculation atau sign in kt fuelly.com


So kalau kira manual maksudnya:

444km ÷ (RM67.00 ÷ RM1.80 = 37Liter) = 12L/100km. Fuyohhhhhhhhhhhhh agak tinggi jugak. Kalau betol la cara aku kira ni maksudnya tinggi la.

Say something nice to your partner now, don't wait.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #19464 by arfaie
Replied by arfaie on topic Re: Masalah Persona Elegance
minyak satu liter 1.80 ke? itu mcm rega diesel je :lol:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #19477 by msams_nmz
Bro HarisMansor mcm ade tersalah kire sikit la.

Kirenye mcm ni:

Klu 6 hari perjalanan sejauh 444KM dan menggunakan minyak sebanyak RM67, ini bermaksud:

Jarak Perjalanan = 444KM
Penggunaan Minyak = Rm67 @ 35.263 Liter (Rm67/Rm1.90/L)

So:

35.263L / 444KM = 0.0794L/KM

Conclusion, utk perjalanan sejauh 100 KM menggunakan 0.0794L/KM * 100 KM = 7.94L/KM

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.313 seconds