Masalah Persona Elegance

More
8 years 9 months ago #19478 by hafriz
Replied by hafriz on topic Re: Masalah Persona Elegance
now keta aku baru je 2500.. fuel consuption around 8.2-8.6L/100km..

ada satu persoalan.. besar tangki kereta persona 50L? kereta aku aritu aku bawak pusing bintulu dalam 50km..
dgn lampu minyak berkelekip2. dari aku mula berjalan..

then aku stop dekat shell untuk isi minyak.. dgn harapan kalau aku isi 50ringgit = 26L
meter minyak aku akan ditengah2.... sekali aku tengok meter minyak aku 3/4 penuh.. pelik benar...

ni bukan kali pertama.. tapi ke 5..

situasi yang sama minyak berkelip2 dibawak berjalan dalam 60km.. then baru aku isi RM 100 dengan harapan penuh dan tak ada balance. sekali tgk sampai 70ringgit dah stop... tak dapat isi lagi...

adakah tangki minyak persona ni kecik dari spec di dalam kertas?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #19502 by arfaie
Replied by arfaie on topic Re: Masalah Persona Elegance
bukan 50 liter..42 liter je

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #19503 by hafriz
Replied by hafriz on topic Re: Masalah Persona Elegance

arfaie wrote: bukan 50 liter..42 liter je

menipulah proton ni

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #19514 by msams_nmz
eh betul ke 42 Liter je bukan 50 Liter?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #19518 by arfaie
Replied by arfaie on topic Re: Masalah Persona Elegance
cer check dlm manual, ada tak?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #19532 by WR10
Replied by WR10 on topic Re: Masalah Persona Elegance
memang tangki kecik rupanya.. :(

PE1486-Johor-Terengganu

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #19535 by hafriz
Replied by hafriz on topic Re: Masalah Persona Elegance
semalam aku isi 40liter je... waktu 37liter dah stop. aku terus mengisi sehingga meleleh..
untuk info minyak kereta aku dibawah line merah dah semalam. aku bawak pusing2 bandar dalam 20km lagi baru pg isi....

aduh ditipu risalah lah ni..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #19538 by are-mad
tank kecik sebabtu minyak cepat hbis,, lau tank beso lmbt la habis,, lgi satu skala pda meter minyak jarak die beso,, cube tengok grandlivina skala meter die kecik tu yg nampak lmbt habis,,

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #19543 by arfaie
Replied by arfaie on topic Re: Masalah Persona Elegance
42 tu kira besar arrrr... volvo aku pun tara tu jugak :lol:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #19624 by nkq1987
latest problem PE aq seteah hampir 1 thn miliknya

semalam lampu check engine tiba2 nyala, ngam2 lalu SC kat balakong, diaorg ckp wiring problem oh, kena gi glenmarie! tp start balik ok plak, x nyala! ari ni ok, tp lepas makan mlm start engine, jln kejap keluar balik check enjin lampu. tutup enjin 3min, start balik hilang plak! ni mcm wiring problem ke? x rasa pun! btw kena gi glenmarie juga! member2 tlg bg cikit advice yer

mod yg aq buat sampai skrg
lampu depan x cukup terang sbb pakai kaca mata, susah nak tgk jln: solution=mod kpd projector
(confirm warranty void punya)
brake memang auta, sampai bumper depan kena tukar yg baru: solution=tukar servo brake double layer

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #19625 by hafriz
Replied by hafriz on topic Re: Masalah Persona Elegance

nkq1987 wrote: latest problem PE aq seteah hampir 1 thn miliknya

semalam lampu check engine tiba2 nyala, ngam2 lalu SC kat balakong, diaorg ckp wiring problem oh, kena gi glenmarie! tp start balik ok plak, x nyala! ari ni ok, tp lepas makan mlm start engine, jln kejap keluar balik check enjin lampu. tutup enjin 3min, start balik hilang plak! ni mcm wiring problem ke? x rasa pun! btw kena gi glenmarie juga! member2 tlg bg cikit advice yer

mod yg aq buat sampai skrg
lampu depan x cukup terang sbb pakai kaca mata, susah nak tgk jln: solution=mod kpd projector
(confirm warranty void punya)
brake memang auta, sampai bumper depan kena tukar yg baru: solution=tukar servo brake double layer


nice. tukar projector.
aku aritu tukar bulb je Philip Xtreme Vision. so far puas hati. 100% more light.. n waktu hujan pun terang..
dia punya high light double jauh dari biasa.

pasal brake. so far sc bintulu advice aku buat "bleeding" brake dulu.
so far blm lagi aku buat. tunggu free...

wiring aku just void sound system + Player..
tapi tak tahu if wiring LED n running day light aku pun akan effect wiring lain.
so far major wiring tak kacau.

mintak2 tak void lah cuz aku pasang day light n led...
mintak2 warranty proton ni logic sikit..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #19628 by nkq1987
Harap la tu! Dahlah proton x bole bg solution, terpaksalah kita sendiri cari solution. Tukar2 pun benda yg sama juga.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.699 seconds