Masalah Persona Elegance

More
8 years 9 months ago #19722 by quidquid
2 minggu umo PE i..2,3 hri lepas,balik dri keje,nk bukak kereta,tekan2,lock terbukak tapi bunyik alarm tu xde..smpi rumah,i test lg bukak tutup lock tu,masih xbunyik..2 hri selepas tu,pagi nk g keje,tekan,tibe2 ade bunyi..whats the problem dgn itu alarm?bru 2 minggu i beli tu kereta..1 lg mau tanya,ade skali i start enjin,mau jalan,ade satu lampu kelip2 dkt meter tu..bkn lampu seatbelt.. i dont know ape bende tu..mcm mane i nk cek ape setiap simbol yg ade kat situ?and 1 lagi mau tanye,dulu i pakai gen 2 n viva..itu viva i bwk kerja..minyak sgt tahan..my PE pakai RM20 utk 2 hari.Perjalanan cuma g dan balik keje xsampai 10 minit and cume bbrapa kilometer je. xde g tempat lain. was that normal atau kereta i yg mabuk?? tu je nk tnye..tq and peace ^_^

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #19725 by ehsan
Replied by ehsan on topic Re: Masalah Persona Elegance
pasal alarm tu x salah sy kalau kte tkn dua2 button alarm srntk...kte leh set smaada nk bnyi atau tidak..mgkn dua2 button tu trtkn...tu die jd silent mod......psl lmpu klp2 tu..mgkn lmpu alarm gk kot....kalo len kli nyala...cbe ttp semua pntu dan tkn knci alrm blk....dan tkn utk bkk alrm blk..biasanya trus x dek.....psl mnyk tu...x psti......x pe tggu org len lk bg komen dan pndpt
The following user(s) said Thank You: quidquid

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #19838 by freedom_blue

quidquid wrote: 2 minggu umo PE i..2,3 hri lepas,balik dri keje,nk bukak kereta,tekan2,lock terbukak tapi bunyik alarm tu xde..smpi rumah,i test lg bukak tutup lock tu,masih xbunyik..2 hri selepas tu,pagi nk g keje,tekan,tibe2 ade bunyi..whats the problem dgn itu alarm?bru 2 minggu i beli tu kereta..1 lg mau tanya,ade skali i start enjin,mau jalan,ade satu lampu kelip2 dkt meter tu..bkn lampu seatbelt.. i dont know ape bende tu..mcm mane i nk cek ape setiap simbol yg ade kat situ?and 1 lagi mau tanye,dulu i pakai gen 2 n viva..itu viva i bwk kerja..minyak sgt tahan..my PE pakai RM20 utk 2 hari.Perjalanan cuma g dan balik keje xsampai 10 minit and cume bbrapa kilometer je. xde g tempat lain. was that normal atau kereta i yg mabuk?? tu je nk tnye..tq and peace ^_^


Jangalah compare viva dgn persona..cc dan berat berbeza..viva memang safe gila minyak dia..persona dah kira safe utk cc 1.6 dan berat dia..kalau compare dgn vios persona lagi safe minyak..
The following user(s) said Thank You: quidquid

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #19840 by harizmansor

freedom_blue wrote:

quidquid wrote: 2 minggu umo PE i..2,3 hri lepas,balik dri keje,nk bukak kereta,tekan2,lock terbukak tapi bunyik alarm tu xde..smpi rumah,i test lg bukak tutup lock tu,masih xbunyik..2 hri selepas tu,pagi nk g keje,tekan,tibe2 ade bunyi..whats the problem dgn itu alarm?bru 2 minggu i beli tu kereta..1 lg mau tanya,ade skali i start enjin,mau jalan,ade satu lampu kelip2 dkt meter tu..bkn lampu seatbelt.. i dont know ape bende tu..mcm mane i nk cek ape setiap simbol yg ade kat situ?and 1 lagi mau tanye,dulu i pakai gen 2 n viva..itu viva i bwk kerja..minyak sgt tahan..my PE pakai RM20 utk 2 hari.Perjalanan cuma g dan balik keje xsampai 10 minit and cume bbrapa kilometer je. xde g tempat lain. was that normal atau kereta i yg mabuk?? tu je nk tnye..tq and peace ^_^


Jangalah compare viva dgn persona..cc dan berat berbeza..viva memang safe gila minyak dia..persona dah kira safe utk cc 1.6 dan berat dia..kalau compare dgn vios persona lagi safe minyak..


Betul! jangan compare dengan compact car. compare dengan yang sama class dengan Persona. anyway masalah alarm tu check rear boot tu dah ditutup dengan rapat ke tidak? bila dah tutup rapat, lock kereta dan unlock untuk tengok sama ada lampu merah pada meter tu masih berkelip atau tidak. Pernah jadi pada saya sebelum ni.
Mengenai minyak, its all depend on how you belasah the kereta. Persona saya 1.6 base line auto from Shah Alam to Jalan Chan Sow Lin around 70km using the Federal highway, RM15/day. Save or not? haaaaaaaaaa. hehe.

Say something nice to your partner now, don't wait.
The following user(s) said Thank You: quidquid

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago - 8 years 9 months ago #19841 by quidquid
Betul! jangan compare dengan compact car. compare dengan yang sama class dengan Persona. anyway masalah alarm tu check rear boot tu dah ditutup dengan rapat ke tidak? bila dah tutup rapat, lock kereta dan unlock untuk tengok sama ada lampu merah pada meter tu masih berkelip atau tidak. Pernah jadi pada saya sebelum ni.
Mengenai minyak, its all depend on how you belasah the kereta. Persona saya 1.6 base line auto from Shah Alam to Jalan Chan Sow Lin around 70km using the Federal highway, RM15/day. Save or not? haaaaaaaaaa. hehe.[/quote]

ayyo,how come 70km,only using rm15/day??bout the alarm,already got the answer.tq btw.peace ^_^
Last edit: 8 years 9 months ago by quidquid.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #19843 by harizmansor

quidquid wrote: Betul! jangan compare dengan compact car. compare dengan yang sama class dengan Persona. anyway masalah alarm tu check rear boot tu dah ditutup dengan rapat ke tidak? bila dah tutup rapat, lock kereta dan unlock untuk tengok sama ada lampu merah pada meter tu masih berkelip atau tidak. Pernah jadi pada saya sebelum ni.
Mengenai minyak, its all depend on how you belasah the kereta. Persona saya 1.6 base line auto from Shah Alam to Jalan Chan Sow Lin around 70km using the Federal highway, RM15/day. Save or not? haaaaaaaaaa. hehe.


ayyo,how come 70km,only using rm15/day??bout the alarm,already got the answer.tq btw.peace ^_^[/quote]

your expression only using RM15/day tu in a good way or not? I've asked a few of my friend, they said that their myvi 1.3 can go for 370km for RM70 full tank whilst my persona can go for 450km with RM65 of RON 95 Shell. I don't know about your car, but for a sedan car like persona, I think its worth it. :cheer:

Say something nice to your partner now, don't wait.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #19845 by quidquid
your expression only using RM15/day tu in a good way or not? I've asked a few of my friend, they said that their myvi 1.3 can go for 370km for RM70 full tank whilst my persona can go for 450km with RM65 of RON 95 Shell. I don't know about your car, but for a sedan car like persona, I think its worth it. :cheer:[/quote]

kinda jimat la that way..some1 told me,new car,minyak cepat ckit jalan..is it?but i guess i trust him la..mybe i shud wait few months more n compare semule bout minyak ni...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #19865 by khibrahi
Memang klu kete baru minyak mkn cket sbb ecu msh belajar cara pemanduan kita. Lps servis pertama okay la 2.

Klau jln dkt2 tapi selalu stop n go mcm kat trafic light mmg byk mkn minyak. Persona kn besar n berat, lg la byk mkn minyak nk gerak dr full stop kan. 2 la kalu banding highway n city, hwway lagi juah bleh jln.

fyi, kalu fully higway, i punyer persona bleh dlm 600 - 650km full tangki.
Average skang, dlm 40% city, i bleh clock 450km full tangki.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #19875 by abeli
Replied by abeli on topic Re: Masalah Persona Elegance
salam abeli nak tanya skit pasal persona mline auto abeli ni. beli thn 2010 dan mileage dah 65k maksudnya waranti dah takde. baru2 ni abeli bwk atas hiway dlm 120 kmh tiba2 enjin lost power. rpm drop tekan myk pun x pegi. abeli berenti tepi tekan myk pun rpm x naik dan lampu warning enjin menyala.

abeli bwk pegi sc lepas jadi tu suspek ecu problem. dah reset ok kejap pastu jadi balik. mamat service advisor tu ckp kalau nak tukar ecu seketul mau beribu2 lemon harganya. hampeh betul waranti dah habis jadi major problem pulak dah. minta tolong geng persona advice sikit solution apa yg patut abeli buat.

dalam kepala dah tentu nak kena pegi sc lagi ni tp tu la abeli bz dgn keja tunggu kat sc memang berjam2 la.huhuhuhu tlg daku wahai geng persona.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #19876 by harizmansor

abeli wrote: salam abeli nak tanya skit pasal persona mline auto abeli ni. beli thn 2010 dan mileage dah 65k maksudnya waranti dah takde. baru2 ni abeli bwk atas hiway dlm 120 kmh tiba2 enjin lost power. rpm drop tekan myk pun x pegi. abeli berenti tepi tekan myk pun rpm x naik dan lampu warning enjin menyala.

abeli bwk pegi sc lepas jadi tu suspek ecu problem. dah reset ok kejap pastu jadi balik. mamat service advisor tu ckp kalau nak tukar ecu seketul mau beribu2 lemon harganya. hampeh betul waranti dah habis jadi major problem pulak dah. minta tolong geng persona advice sikit solution apa yg patut abeli buat.

dalam kepala dah tentu nak kena pegi sc lagi ni tp tu la abeli bz dgn keja tunggu kat sc memang berjam2 la.huhuhuhu tlg daku wahai geng persona.


Pergh Abeli, ni parah ni. Kalau saya habis mati kutu memang letak kat rumah tunggu bonus baru tukar. Ni yang seram ni. Abeli dah tanya exact harga berapa? Kalau SC lain? Sebab harga proton ni melampau. Saya baru lepas service 5000km Jumaat lepas, and saya rasa problem SC tu. Sebab saya buat kajian masa lepas service 1000km saya isi penuh boleh dapat 444km. Lepas service 5000km saya isi penuh dapat 370km. Kajian saya ni saya buat consistent driving, RPM dan speed. Dia punya berat tak macam sebelum ni. Saya ada baca kalau dorang tuang minyak yang 4L tu sampai habis, kereta akan jadi berat. Rasanya minyak enjin kot. Hadoihhh SC. Punya la nak buang persepsi proton akan problem. Ni jadiiiii jugak.

Say something nice to your partner now, don't wait.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago - 8 years 9 months ago #19958 by freedom_blue
mungkin terkena air ke?? ataupun ada sensor2 lain yg problem..check semua dulu sebelum tukar ecu baru..
Last edit: 8 years 9 months ago by freedom_blue.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago - 8 years 8 months ago #20093 by are-mad
aku nye pe masaalah kadang2 susah nak hidupkan engin masih xsetle,, boleh crank tp engin xhidup,, cuba 3-4kali bru bleh......
Last edit: 8 years 8 months ago by are-mad.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.545 seconds