Masalah Persona Elegance

More
8 years 2 months ago #22031 by arfaie
Replied by arfaie on topic Re: Masalah Persona Elegance
bro tobimaru, secondhand ni semoleknya dapatkan service record dari owner lama, kat mana dia servis dan smpi mileage berapa. kalau service record cantik, dlm buku tu kan ada form utk transfer nama owner kereta, isi je, submit ke proton. so nnt bro leh ar sambung service. kalau xnk tukar nama pun xpe, sambung service kt tempat owner lama tu service, sbb proton ada record based pada number plate keta

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago #22052 by freedom_blue

despajero wrote: Persona tu model tahu bila?

Kalu model tahun 2011...maybe ade warranty lagi...kalu xsilap sy...biasanya tempoh warranty adalh 2 tahun atau 50,000 km...masa ade warranty ni...leh la hantar kat SC

tobimaru wrote: salam..saya orang bru...
beli persona 2nd hand taun 2011..
dengan rasa rendah hati nk mengadu jugak..
da pkai berapa bulan ni xde masalah lg..
cume nk tau,,klau ade masalah pe..sy boleh bwk pergi SC ke..
or bwk g kedai biasa je..


Warranty 50K ke 60K?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago #22053 by tobimaru
oo..buku service 2 nk dpt mane...
kete pon amik kat usecar jgk..
x silap dlm kete hari 2 mmg ade buku..tp x belek pon..
hehehe...
mase dpt..kreta mileage dlm 12k lebih la da..
trima kasih untuk info bro2 semua..
baru pkai kreta..xtau pe2 sgt..g amik kreta pon mujur ade pomen yg leh caya...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago #22173 by Ras
Replied by Ras on topic Re: Masalah Persona Elegance
slm dan slm perkenalan gang pe.
sy dak baru blajar.....sy nak tya ckit pd otai2 smua.....normal ke klo steering kete PE ni ada bunyi mcm bnda bocor klo kite pusingkan steering tu ke kanan or kiri?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago #22174 by freedom_blue
bunyi dari luar ke dalam? kalau dalam mungkin getah kat steering sub coupling..cuba adjust getah tu rasanya ok kot..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago #22182 by Ras
Replied by Ras on topic Re: Masalah Persona Elegance

freedom_blue wrote: bunyi dari luar ke dalam? kalau dalam mungkin getah kat steering sub coupling..cuba adjust getah tu rasanya ok kot..



bunyi tu kat dlm kete. so mcm nak adjust getah kat steering sub coupling?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago #22263 by syaffeqzain
Salam & Selamat Sejahtera,

Nak tanya skit, baru2 ni ada cuba DIY tips dlam forum ni, pasal buka panel kat radio. Tujuan nak check bunyi bising datang dari mana. Tapi bila dah siap check dan siap pasang, tiba2 problem lain plak yang kluar. Problem tu sperti yg tertera di bawah:-
1) Lampu speedometer dah tak nyala.
2) Radio tak blh ON
3) Lampu aras minyak turun bila enjin checking.
4) Lampu kabin padam.
Ada sesiapa kat sini yang pernah alami masalah macam ni ?Mungkin ada yg boleh bagi cadangan atau penyelesaian kepada masalah ni.

Terima kasih.

.: S E L A M A T S E M U A N Y A:.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago #22281 by freedom_blue
mungkin ada wire shorting kot..boleh terangkan mcm mana u buka panel dashboard? sal kalau nak buka panel yg belah radio tu kena buka dari centre consol ke atas..x boleh buka cara lain..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago #22287 by syaffeqzain
Semalam cuba sekali lagi rectify problem sebenar, rupanya fius memory dah terbakar. Jadi ganti jer fius tu dengan yang baru. Hal ni pun disedari lepas, sya perasan yang setting kat display to di 'reset'..

Macam mana nak buka panel dashboard utk bahagian radio tu? sya follow link dlam thread seperti yg tertera.
www.ppeoc.my/forum/do-it-yourself-diy/36...gance-dashboard.html
Sekarang percubaan semua berjaya dan bunyi bising dari dashboard dah boleh dikurangkn bila lalu jalan yg tak rata.

.: S E L A M A T S E M U A N Y A:.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago #22294 by freedom_blue
setting display kat meter ke? mileage pun reset ke?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 1 month ago #22309 by naset
Replied by naset on topic Re: Masalah Persona Elegance
mileage mmg x reset.sy pernah jd cmni time nk tukar bulb boot.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 1 month ago #22313 by freedom_blue
guys, i rasa ni bukan masalah tapi baru2 ni i perasan kalau i isi full tank minyak, engine jadi berat dan kadang2 mcm x ada pickup dan power..tapi bila sampai je half tank terus engine jadi ringan dan bila ref pun power gila2..x tau lah ni 2 sense saya aje ke ataupun it's a fact..any idea?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.452 seconds