Masalah Persona Elegance

More
8 years 1 month ago #22507 by nkq1987
siapa kat sini pernah alami headlamp ada wap kat tepi signal bila hujan lebat? nak mintak advice.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 1 month ago #22509 by freedom_blue
saya punya pun sama kalau hujan lebat je..kalau hujan biasa x jadi mcm ni..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 1 month ago #22551 by wan358
Replied by wan358 on topic Re: Masalah Persona Elegance
salam...nk bertanya skit la.....sy bru pki kte....lbh kurg 7 bln la....knp tiba-tiba icon btri kt pnl meter menyala je....ble tkn mnyak lmpu tu klip-klip....bru 2 hri bnde ni jd....mntk tolg abg2....

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #22899 by blackkatalia
Rasa cam Nak jual jer PE aku nih....TENSIONNNNNNNN....

tak rasa macam drive kereta baru...
(beli bulan 6/2012)
drive kereta wira 1.5 auto lama aku yg dah usia 10 tahun pon rasa lg best...senyap, minyak tak kuat...air tak masuk dlm kereta..
PE aku nih... dashboard bunyi berbagai...lagi kuat angin aircond lg kuat bunyi gegarnya....
bunyi 'klik' & 'krekk..krekkk'..sana sini
yg terbaru aku dpt kesan pada 3 hb 11 ritu... air masuk dlm kereta di kedua-dua belah pintu depan & sebelah kanan pintu belakang... bukan air masuk setakat rasa lembab jer kat karpet tapi siap bertakung terus dlm kereta. kalau lepaskan ikan keli pon dia boleh berenang....
setiap kali basuh kereta & nak vakum...aku tgk ada air so, aku marahlah anak2 aku sebab ingatkan anak aku bagi tumpah air minuman...pada 3 hb 11 tu drive dlm hujan yg agak lebat dlm 10 minit... tiba2 anak aku kata ada air mengalir masuk ke dlm kereta... terus aku drive ke SC terdekat... check punya chek.. rupa2nya bukan setakat pintu tu jer air masuk tapi setiap pintu kecuali pintu belah kiri blkg. (kesian kat anak2 aku pasal aku selalu marah depa kata depa bg tumpah air) SC tu kata getah pintu... so depa order getah pintu... tapi sampai skrg pon belum sampai lg getah pintu tu.... jawabnya tak basuhlah ketera aku.... setiap kali hujan jer... air bertakung kat lantai dlm kereta....
MAKNANYA... memang dr dulu lagi lah air selalu masuk... abis berkarat lah lantai kereta aku tu...

BAB FC lak... full tank RM 75.00 leh pi 350km jer....
kalau isi RM70.00 leh la 300km jer....

tgk kawan2 punya FC RM70.00 leh pi sampai 500+km....
ada juga yg rm75 (full tank) leh pi sampai 600km

HARI nih aku tekad akan call HQ proton utk komplen pasai nih....nak mintak penjelasan & pampasan.... :angry:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #22914 by freedom_blue
sal getah tu baik bawak keta terus ke HQ dan complain..mesti tukar terus..kalau ke SC mesti lambat sal barang2 kena order dan tunggu..utk FC tu bukan semua kereta FC full tank boleh sampai 500-600+..kereta i pun RM65.00 full tank and boleh sampai 380-400km+ je..For me FC tu kira ok lah utk engine 1.6 dan kereta berat..lagi save dari iswara..Bab FC tu HQ pun x boleh tolong sal memang x boleh setting..paling banyak pun reset computer box..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago - 7 years 11 months ago #22931 by blackkatalia

freedom_blue wrote: sal getah tu baik bawak keta terus ke HQ dan complain..mesti tukar terus..kalau ke SC mesti lambat sal barang2 kena order dan tunggu..utk FC tu bukan semua kereta FC full tank boleh sampai 500-600+..kereta i pun RM65.00 full tank and boleh sampai 380-400km+ je..For me FC tu kira ok lah utk engine 1.6 dan kereta berat..lagi save dari iswara..Bab FC tu HQ pun x boleh tolong sal memang x boleh setting..paling banyak pun reset computer box..




oklah jugak rm65 boleh pi sampai 380-400+km
kalau ambik kira atas 380km = 17sen per km

keta wira auto lama aku hat dah 10 tahun pon rm60 boleh pi sampai 350km...
17 sen jugak per km

nih rm70 cuma 300km jer...
kereta manual pulak tu

pasal nak ke HQ terus tu jauh la pulak...aku dok dekat jitra, kedah laa....
kena 5 jam drive pi sana redah hujan pulak... alamatnya aku drive sambil berenang dlm kereta la...

keta iswara 1.3 mak mentua aku hat dah umur 15 tahun pon boh minyak rm60 boleh sampai KL nun dr jitra nih... kalau keta PE aku nih boh rm70 setakat ipoh boleh laaa...


KESIMPULANNYA:

RM60.00 = 380-400+km ( KERETA FREEDOM_BLUE )

RM70.00 = 300km ( KERETA AKU )


DUIT AKU LEBIH RM10.00 TAPI JARAKNYA FREEDOM_BLUE LEBIH 100KM DARI AKU...
BANYAK BEZANYA...
LAGI PULAK KERETA AKU MANUAL...DIULANG MANUAL TAPI KERETA FREEDOM_BLUE AUTO
Last edit: 7 years 11 months ago by blackkatalia.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #22956 by despajero
Maybe mr freedom blue xtau lokasi En blackkatalia, seb beik en blackkatalia respon bgtau lokasi di jitra, kedah.
Maafkan lah dia yea. Kami ni duk di area Central Region(KL, N9, Selangor, Putrajaya).

Boleh sy tau SC yg terdekat yg en blackkatalia pergi kat mana yea...kalu sy tgk kat web proton edar...

http://proton-edar.com.my/After-Sales/Service-Centres.aspx?cat=servicecentre

Alamat Pusat Servce(SC) Proton Edar yg terdekat adalah di...

Proton Edar Alor Setar
No. 221, Lot 888, Perusahaan Mergong 2, Jln Gangsa
Alor Setar
Kedah

Tel: 04-7345200
Tel 2: 04-7339174
Fax: 04-7331619

En. blackkatalia buat service dan report masalah di sini ker?

hmm satu lagi...blackkatalia ade akaun FB tak?

PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #22980 by AFIKRI
Replied by AFIKRI on topic Re: Masalah Persona Elegance
Salam sya nak tya kete pe sya semput. Ape masalah sbenarnya. P kedai dia scan pskai komputet ckp srnsor padel myk

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #23057 by AFIKRI
Replied by AFIKRI on topic Re: Masalah Persona Elegance
Nak mintk pertolongan otai2. kete aku bila tekan pedalminyak xde power jd kosong. Dah tukar padel sensor pun jd jgk. Sensor semua dah chek. Bila computer baca mcm2 kluar suh tukar trottle body la. Sensor tu sensor ni la. Ape sbenarnya masalah ye. Mintak bantuan urgent. Klau enjin sejuk ok bila panas je jd semput

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #23079 by freedom_blue

AFIKRI wrote: Nak mintk pertolongan otai2. kete aku bila tekan pedalminyak xde power jd kosong. Dah tukar padel sensor pun jd jgk. Sensor semua dah chek. Bila computer baca mcm2 kluar suh tukar trottle body la. Sensor tu sensor ni la. Ape sbenarnya masalah ye. Mintak bantuan urgent. Klau enjin sejuk ok bila panas je jd semput


kalau kereta under waranty, return balik ke HQ suruh diorg settle masalah tu..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #23087 by shahrulWWP
mcm penah nampak le freedom blue ni, dah tukar PE ke skrg bro?dlu bukan ke pakai iswara biru?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #23088 by shahrulWWP
bro, aku rasa aku cam penah nampak kau. kau dlu SIC kan?sekarang dah tukar PE ke bro?iswara biru, aku penah amik lampu dari kau, COD kat tesco ampang, kete aku iswara merah, yg kau tegur bumper skyline dlu, ingat lg tak?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.336 seconds