Masalah Persona Elegance

More
7 years 1 month ago #24281 by Nubis-T
Masalah ni selalu jadi pd PE yg 2nd badge ke atas. Cuba u check getah hitam tu lekat betul tak?

Alfa_Dunter wrote: salam..

tumpang tanya kat team ppeoc yang hebat2 ni..

pesona saya ni banjir (dimasuki air) kat bahagian lantai sebelah driver.. sedangkan kete parking je tengah hujan.. lencun basah.. kiranya letak kain satu helai bole keringkan pakai mesin basuh la jadinya... :S

dah pernah pegi tanya kat service centre.. diorang ckp air tu masuk kat bahagian cermin driver... dah buat appointmnt ngan service centre tp tak dapat2 nk buat sebab diorang kata kete tu kena hantar kat tempat lain... last2 tak buat2.. huh! :angry:

kat sini nak tanya.. siapa yang tahu kedai mana yang bole repair masalah ni... dan berapa total kos dia.. (area kl dan selangor). :unsure:

Trima kaseh :)


='= You'll Never Put A Better Bit Of Turbo On Your Knife

='= A Turbo A Day Helps You Work, Rest and Play

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 1 month ago #24282 by Nubis-T
Replied by Nubis-T on topic Masalah Persona Elegance
Yes, mmg selalu terjadi masalah ni pada persona. Langkah lain jangan amalkan waktu tengah jalan jauh (disc panas) terus langgar air. Simple n basic theory, hot + cool = kebabom :)

Langkah lain u jgn langgar sopak air. Kalau boleh slowkan kereta or cuba elak.

Rina7224 wrote: as salam semua..

nak tanya..persona mmg common ke ngan masalah brake disc? sy baru pki setahun lebih dah ada masalah ni..bila brake x smooth n gegar..then tayar blkg ada bunyi geseran mcm brake x lepas betul...anta bengkel katanya brake disc bengkok..kena tuka..
:(


='= You'll Never Put A Better Bit Of Turbo On Your Knife

='= A Turbo A Day Helps You Work, Rest and Play

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 1 month ago #24285 by freedom_blue
Bawak balik HQ kay shah alam..kalau hantar kat sc sampai bila2 pun x akan settle..

Alfa_Dunter wrote: salam..

tumpang tanya kat team ppeoc yang hebat2 ni..

pesona saya ni banjir (dimasuki air) kat bahagian lantai sebelah driver.. sedangkan kete parking je tengah hujan.. lencun basah.. kiranya letak kain satu helai bole keringkan pakai mesin basuh la jadinya... :S

dah pernah pegi tanya kat service centre.. diorang ckp air tu masuk kat bahagian cermin driver... dah buat appointmnt ngan service centre tp tak dapat2 nk buat sebab diorang kata kete tu kena hantar kat tempat lain... last2 tak buat2.. huh! :angry:

kat sini nak tanya.. siapa yang tahu kedai mana yang bole repair masalah ni... dan berapa total kos dia.. (area kl dan selangor). :unsure:

Trima kaseh :)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 1 month ago #24286 by freedom_blue
Brake disc problem ni memang common utk persona modal elegance..saya sendiri dah tiga kali tukar baru dengan HQ sama je..Tapi masalah ni settle satu cara je, lepas tukar disc yg baru terus tukar brake pad baru dan tukar minyak brake ke DOT5. Boleh rasa brake lagi cengkam dan disc bengkok ni terus x jadi lagi.. Brake pad pakai yg Bosch ori yg i jual kat FB PPEOC

Rina7224 wrote: as salam semua..

nak tanya..persona mmg common ke ngan masalah brake disc? sy baru pki setahun lebih dah ada masalah ni..bila brake x smooth n gegar..then tayar blkg ada bunyi geseran mcm brake x lepas betul...anta bengkel katanya brake disc bengkok..kena tuka..
:(

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 10 months ago #24459 by meister
Replied by meister on topic Masalah Persona Elegance
As salam, ada sape2 kat sini pakai pe auto mengalami masalah pedal throttle/pedal minyak bergetar pada rpm2.4k-2.5k?
bila tekan samada dlm keadaan idle atau speed (90-100kmh) pedal start vibrate (ala2 vibrate fon,getar halus kat kaki).
bwk below 90kmh and above 100kmh xde plak vibrate.
prob ni da mkn stahun lebih tp still xdpt nak cari punca berlaku.

pernah jumpa thread dari pemilik persona keluaran 2008/2009 mengalami msalah sama tp xde kata putus apa punca.

stakat ni pernah try n error:-
1. pegi SC glenmarie dorg bt PADT (2x)--> ECU katanya..bwk balik kete same xde perubahan
2. pegi SC subang bt PADT dengan cuci throttle body--> bila bwak sama jugak..
3. last week pomen advise try tukar mounting kanan (sbelah timing belt) --> xde hasil, terbang RM100 (nasib baik dapat mounting ori yg murah)
4. pomen cek mounting lain sume masih keadaan baik lg termasuk yg dah tukar (sia2 tukar)

last2 pomen pun pening kepala xdpat detect apa prob.
aku rasa mcm ada something yg contact dgn firewall panel la sbb pedal minyak pakai sensor kot.

bila rpm below 2.5 and above 3k memg cantik, xde vibrate lgsung dan mmg xde kaitan dgn balancing sbb dlm keadaan idle pun dia jadi.

so apa pendapat korang sume? agak2 sbb apa ye? ade pernah nampak bro FADLI post benda yg sama sblum ni tp xtau apa kesudahannya... :(
The following user(s) said Thank You: menitisuratan

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 9 months ago #24486 by Sleyer
Replied by Sleyer on topic Masalah Persona Elegance
keta aku stering bergegar bile meter ceceah 120 dan terus bergegar kuat klu lebih dari 120. ni masalah lama.. hanye ilang bile aku baut balancing n onweel balanc. jer tapi akan prob balik bile 3-4bulan.. kali ni gegar mcm roket nak berlepas jer.. makin teruk gegar...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 9 months ago #24487 by Sleyer
Replied by Sleyer on topic Masalah Persona Elegance
keta aku stering bergegar bile meter ceceah 120 dan terus bergegar kuat klu lebih dari 120. ni masalah lama.. hanye ilang bile aku baut balancing n onweel balanc. jer tapi akan prob balik bile 3-4bulan.. kali ni gegar mcm roket nak berlepas jer.. makin teruk gegar...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 9 months ago #24488 by JibekDaGreat
yeke bro.,hmm, saya tak tahula bende ni betul ke tak, tapi keta saya gegar masa 100-120, ti kalau lebih dari tu stabil gile lepas tangan pon bole tapi jangan lama2 la.,bahaya tu, atas 120 mmg ok..yg kes bro ni saya tak tau nak cakap tp saya hari tu ade pergi SC tok keraskan sikit streering sebab lembut sangat macam tak rasa, n then lepas tu terus ok, macam yg saya cakap tadi la lepas 120 baru tak gegar.,kalau peringkat roket nak berlepas tu macam berat je bro.,better pergi check mgkn kat kedai yg especially service took tayar sahaja, bende lain tak buat..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 9 months ago #24489 by syukri786
Replied by syukri786 on topic Masalah Persona Elegance
masalah ni selalu kena kat persona, atas sebab-sebab terterntu.. ari tu saya kena mcm tu gak g SC dia ckp normal, g bengkel luar dia ketatkan benda besi yang menggerakkan tayar klu kita putar stearing tu.. lpas tu dah ok

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 9 months ago #24490 by JibekDaGreat

syukri786 wrote: masalah ni selalu kena kat persona, atas sebab-sebab terterntu.. ari tu saya kena mcm tu gak g SC dia ckp normal, g bengkel luar dia ketatkan benda besi yang menggerakkan tayar klu kita putar stearing tu.. lpas tu dah ok


maksud bro besi yg mane ek, steering bar ke yang kat bawah enjin tu?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 9 months ago #24492 by Sleyer
Replied by Sleyer on topic Masalah Persona Elegance
bro kene berape ringgit klu ketatkan tampa buat aliment n balancing... ?

tak de permenant solution ka ?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 9 months ago #24493 by JibekDaGreat
Kalau bro nak ketatkan steering tu free je, kalau bende lain kene charge kot, cuba bro check bro Nye steering rack, takut bush da xok..bende tu rupa camni..



yg kaler merah tu bushing yg dah tukar, kalau asal kaler itam.




kalau bushing masih ok, besi yg ade arrow kaler putih tu xbergerak sekali masa pusing steering, kalau bergerak maknanya bushing da ade problem and kene tukar, kalau nak tukar bro bole pergi kat area batu caves tukar brand yg ok sikit saya da lupela nama die..tapi selalunye PE Nye bushing memang selalu buat hal, selalunye tukar sekali je bukan banyak kali.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.738 seconds