Masalah Persona Elegance

More
3 years 10 months ago #24494 by JibekDaGreat
JibekDaGreat replied the topic: Masalah Persona Elegance
Kalau bro nak ketatkan steering tu free je, kalau bende lain kene charge kot, cuba bro check bro Nye steering rack, takut bush da xok..bende tu rupa camni..



yg kaler merah tu bushing yg dah tukar, kalau asal kaler itam.




kalau bushing masih ok, besi yg ade arrow kaler putih tu xbergerak sekali masa pusing steering, kalau bergerak maknanya bushing da ade problem and kene tukar, kalau nak tukar bro bole pergi kat area batu caves tukar brand yg ok sikit saya da lupela nama die..tapi selalunye PE Nye bushing memang selalu buat hal, selalunye tukar sekali je bukan banyak kali.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
3 years 10 months ago #24495 by JibekDaGreat
JibekDaGreat replied the topic: Masalah Persona Elegance
Kalau bro nak ketatkan steering tu free je, kalau bende lain kene charge kot, cuba bro check bro Nye steering rack, takut bush da xok..bende tu rupa camni..



yg kaler merah tu bushing yg dah tukar, kalau asal kaler itam.




kalau bushing masih ok, besi yg ade arrow kaler putih tu xbergerak sekali masa pusing steering, kalau bergerak maknanya bushing da ade problem and kene tukar, kalau nak tukar bro bole pergi kat area batu caves tukar brand yg ok sikit saya da lupela nama die..tapi selalunye PE Nye bushing memang selalu buat hal, selalunye tukar sekali je bukan banyak kali.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
3 years 10 months ago #24496 by JibekDaGreat
JibekDaGreat replied the topic: Masalah Persona Elegance
Kalau bro nak ketatkan steering tu free je, kalau bende lain kene charge kot, cuba bro check bro Nye steering rack, takut bush da xok..bende tu rupa camni..



yg kaler merah tu bushing yg dah tukar, kalau asal kaler itam.




kalau bushing masih ok, besi yg ade arrow kaler putih tu xbergerak sekali masa pusing steering, kalau bergerak maknanya bushing da ade problem and kene tukar, kalau nak tukar bro bole pergi kat area batu caves tukar brand yg ok sikit saya da lupela nama die..tapi selalunye PE Nye bushing memang selalu buat hal, selalunye tukar sekali je bukan banyak kali.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
3 years 10 months ago #24497 by azroy81
azroy81 replied the topic: Masalah Persona Elegance
klau xnak tukar bush nie pun xpe....lapik aje timing belt...byk workshop wat camnie...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
3 years 10 months ago - 3 years 10 months ago #24498 by JibekDaGreat
JibekDaGreat replied the topic: Masalah Persona Elegance
yeke bro, saya baru tau bole buat macam tu, saya ingatkan tukar je baru ok, tapi xpela at least bole buat ref akan datang kalau jadi lagi..

MOD: Maafla, saya pon xtau kenapa bole sampai 3x pos, sedangkan saya submit sekali je, pada MOD bolehla delete 2 pos yg lebih tu..tq
Last Edit: 3 years 10 months ago by JibekDaGreat.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
3 years 10 months ago #24499 by Sleyer
Sleyer replied the topic: Masalah Persona Elegance

JibekDaGreat wrote: Kalau bro nak ketatkan steering tu free je, kalau bende lain kene charge kot, cuba bro check bro Nye steering rack, takut bush da xok..bende tu rupa camni..



yg kaler merah tu bushing yg dah tukar, kalau asal kaler itam.




kalau bushing masih ok, besi yg ade arrow kaler putih tu xbergerak sekali masa pusing steering, kalau bergerak maknanya bushing da ade problem and kene tukar, kalau nak tukar bro bole pergi kat area batu caves tukar brand yg ok sikit saya da lupela nama die..tapi selalunye PE Nye bushing memang selalu buat hal, selalunye tukar sekali je bukan banyak kali.


thanks bro.. bro mcm tau2 je aku nak mintak gambar.. mlm tadi da terpikir nak mintak gambar benda ni.. senang nak bgtau kat pomen..

1 lagi.. benda ni kat lokasi bawah stering ke ? nak kene bukak cover ape2 ke ?

sory erk banyak bertanye..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
3 years 10 months ago #24500 by azroy81
azroy81 replied the topic: Masalah Persona Elegance
benda nie yg ikat stering rack...klau lapik ngan timing belt, bush nie akan jd tebal la...so makin kuat la bush nie grip...bkn lapik 1 timing belt tu...potong ikut ukur lilit bush 2 aje...satria sy mmg guna kaedah lapik timing belt nie...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
3 years 8 months ago #24538 by gijoe
gijoe replied the topic: Masalah Persona Elegance
salam,
PE sy bila ambik coner belah kanan,jalan tk rasa sikit mesti bunyi knocking mcm ada benda yg longgar, tp bila jalan straight langgar lubang bosar pun stedy jer...apa masalahnyar erk?dh hantar SC,bgtaw...byk kali dh bgtahu..tk hilang pun bunyi knocking tu...sakit telinga rasa..ht pun sakit..ada kaitan dgn bush ni ker...sblum pi workshop ni nk kene tahu jgk kn..klau tk nnti suke2 hati dia suruh tukar itu ini...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
3 years 1 month ago - 3 years 1 month ago #24633 by faris
faris replied the topic: Masalah Persona Elegance
Aslmkm dan salam sejahtera. saya nk beri sedikit maklumat. kereta saya ada masaalah bila jalan perlahan di jalan tak rata ada knonking pada body bahagian kanan bila pusing steering penuh atau separuh masa belok. bunyi mcm krak2 seperti nk kata drive shaft la tapi susah juga dia nk rosak klu getah geris tak koyak/bocor.

Setelah meneliti masaalah tersebut bersama pomen, bermula dengan melihat steering rack, ball joint, drop link berkeadaan baik serta absober pun baru ganti masih terasa kelonggaran tersebut.
Akhirnya lower arm diperiksa. Punca telah ditemui ikatan lower arm dah longgar perlu diikat semua kerna punca2 seperti langgar lobang dll.

Alhdullillah tiada lagi masalah bunyi atau kurang selesa bila berada di jln tidak rata. masa sebelum baiki jack tayar goyang kan tayar mmg ada seperti gap dlm 3-5mm la mcm bearing tayar longgar tapi bukan.

sekian maklumat yg boleh saya kongsikan kepada MEMBER2 PPEOC. paling penting cari pomen yg iklas nk tolong tengok.

p/s: gijoe mcmana perkembangan kereta ada jawapan lain ke mana lah tau berpunca dari sintom lain yg kena ganti.
Last Edit: 3 years 1 month ago by faris.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
3 years 1 month ago - 3 years 1 month ago #24638 by azrynk
azrynk replied the topic: Masalah Persona Elegance
salam......lampu merah kecik tu berkelip2(tgh2 meter)...kete x leh start...alarm pun x de...bkk pintu manual...adakah battery da kong(sbb da 2 tahun)..atau alternator?..time start x de bunyik lgsung...indicator kat meter sume kejap terang kejap malap...yg herannye, masuk kunci je, mcm ade bunyik kat bhgn enjin....
Any idea????
Last Edit: 3 years 1 month ago by azrynk.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
2 years 11 months ago #24667 by piduih88
piduih88 replied the topic: Masalah Persona Elegance
Salam otai2 ..bro2 n abg2 pe owner
Nubis kat sini nak tanya psl keta pe ada bunyi bising msa drive 70 keatas

Masa tgh drive ada bunyi ktek ktek ktek...dlm 3 hingga 4 saat dia bunyi.corner kiri kanan xbunyi plk..tga drive street dia bunyi...adakah bunyi dri drive shaft..bearing tayar or berkaitan steering rack ......umo pe kita 3taun stengah.....harap abg2 dpt bg advise skit

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
2 years 9 months ago #24698 by abifathiah85
abifathiah85 replied the topic: Re: Masalah Persona Elegance
Hati2 kt sg miang pekan.. byk.kemalangan jalan tu

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.840 seconds