Air Fuel Regulator

More
8 years 1 week ago #21518 by ryck
Air Fuel Regulator was created by ryck
Salam 1 malaysia member2 PPEOC,

saya ada beberapa soalan pasal fuel regulator ni sbb ada planing nk pasang,tp nak tanya dan apa pandangan dr otai2 yg dah pasang benda ni dulu...??

1. Apa fungsi fuel regulator ni?

2. apa perubahan selepas pakai benda ni?

3. berapa tekanan psi utk kereta persona?

4. brand apa yang sesuai dan kat kedai mana?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago - 7 years 11 months ago #21744 by ZacK_Ls
Replied by ZacK_Ls on topic Re: Air Fuel Regulator
rasanya nk tau AFR ni... Adjustable Fuel Regulator...
bukan Air Fuel regulator...

ryck wrote: Salam 1 malaysia member2 PPEOC,

saya ada beberapa soalan pasal fuel regulator ni sbb ada planing nk pasang,tp nak tanya dan apa pandangan dr otai2 yg dah pasang benda ni dulu...??

1. Apa fungsi fuel regulator ni?
fungsi untuk increase pressure minyak....

2. apa perubahan selepas pakai benda ni?
kalau kereta standart kedai tiada apa2 mod pakai benda ni pun tiada apa perubahan...rujuk jawapan 1...

3. berapa tekanan psi utk kereta persona?
untuk persona tak pasti...normal set tak silap dalam 39-41psi..kadang2 psi kecik pun dah cukup bro..tgok pada mod juga..nk lagi tepat g buat wideband laa..

4. brand apa yang sesuai dan kat kedai mana?
brand SARD.. kat kakimotor ada nie... kat market skg ni byk sard yg imi..so kena beware la..


ni apa yg aku tau..kalau salah betulkan....sama2 kita belajar..

p/s: kalau kreta tiada mod apa2..xpayah pakai ler.. klu nk pakai gak tak salah pun..
Last edit: 7 years 11 months ago by ZacK_Ls.
The following user(s) said Thank You: ryck

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #21745 by freedom_blue
Replied by freedom_blue on topic Re: Air Fuel Regulator
nubis nak tau gak.. :)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #21746 by ZacK_Ls
Replied by ZacK_Ls on topic Re: Air Fuel Regulator
nubis gak.. :kiss:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #21747 by Zaman
Replied by Zaman on topic Re: Air Fuel Regulator
kalau kete auto leh ke psg bende ni?..nubis gak :lol:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #21748 by zul_ila
Replied by zul_ila on topic Re: Air Fuel Regulator
..member aku ade tuka mende ni ngn spark plug cable skali.enjen stendat 4g91.ade rase pikap die tu dr yg sebelum.campro ni xtau la.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #21752 by ZacK_Ls
Replied by ZacK_Ls on topic Re: Air Fuel Regulator
tiada kena mengena dgn gear box pun...
auto ke manual ke boleh jaa pakai..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #21758 by ryck
Replied by ryck on topic Re: Air Fuel Regulator
smpai skrg x pasang2 lg..x tau ape impak besar klu pkai AFR ni..huhuhu...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #21761 by zul_ila
Replied by zul_ila on topic Re: Air Fuel Regulator
xde kegunaan tok keter stendet kot??

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #21771 by Nubis-T
Replied by Nubis-T on topic Re: Air Fuel Regulator

ryck wrote: Salam 1 malaysia member2 PPEOC,

saya ada beberapa soalan pasal fuel regulator ni sbb ada planing nk pasang,tp nak tanya dan apa pandangan dr otai2 yg dah pasang benda ni dulu...??

1. Apa fungsi fuel regulator ni?

2. apa perubahan selepas pakai benda ni?

3. berapa tekanan psi utk kereta persona?

4. brand apa yang sesuai dan kat kedai mana?



FPR ni diperlukan utk menampung sebarang mod besar yg d lakukan pada engine. Penambahan HP & Tork yg tggi memerlukan minyak yg mencukupi bagi mngelakkan engine jerking. So, memerlukan FPR utk setkan brapa byk myk yg diperlukan mengikut mod yg dilakukan. Biasanya pada bacaan 3.

Bagi engine standard, pemasangan FPR ni memerlukan adaptor. Ataupun cara lain yg lebih efisyen dgn menukar fuel rail yg ada kepada fuel rail yg lebih thn. Fuel rail yg asal plastik, harus ditukar pd yg besi bagi mengelakkan pecah. Kalo nak rasa lagi power add extra injector skali. Tapi bagi PE ni memerlukan byk mod sbb blum ada lg injector yg besar blh fit dgn fuel rail tersebut. Kalo dah ada additional injector kene ada system pengurusan utk control lebihan myk tersebut.

Serba sedikit drpd Nubis-T. :lol:

='= You'll Never Put A Better Bit Of Turbo On Your Knife

='= A Turbo A Day Helps You Work, Rest and Play

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.882 seconds