kipas keta on sendiri

More
9 years 9 months ago #228 by safaruddin
aritu aku bwk keta persona E.pas stop enjin then lock pintu..tibe2 kipas keta on sendiri..lama jgk..lebih kurang 2 3 minit jgk..risau gak aku..aku xg second servis kat proton lg nk tau mslh nye..ingat dlm mggu dpn bru nk ni.soalannye disini..agak2 enjin aku ade prob ker?ke mmg cmtu sistem keta ni?any comment?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 9 months ago #231 by fakri
Replied by fakri on topic Re: kipas keta on sendiri
normal tu bro. aku pon prnah kene skali. dah sampai umah, mati enjin, kuar kete, tutup pintu pastu bantai borak ngan membe kat sebelah kete. selang 5 minit pastu tetiba kuar bunyik bawah hood depan. bunyik kipas. lama jugak la kipas tu pusing, ada la dalam 5 minit.

mmg terkejut la masa 1st time kene sbb kipas die on 5 minit lepas matikan enjin. lepas tanya2 kawan, mmg mekanisma die bekerja macam tu. so biarkan je la. xde apa yg nak dirisaukan. haaa kalu kipas tu on sampai x nak benti, tu baru kasi pening kepala.. :ohmy:

PE0007 ~ Shah Alam ~ Bangi ~ Putrajaya ~ Serdang ~ Dengkil
facebook.com/fakri


Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 9 months ago #236 by dreamvisionz
tu ler.. 1st 1st mmg pelik gak.. masa tu mmg speeding kt highway.. then benti kt R&R.. xpasai2 kipas berbunyi.. masa tu xtau nk wt pe.. kna tggu baru abih bunyi baru on smula kete.. last wat teori sndiri.. mungkin nk sjukkn enjin kot..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 9 months ago #238 by Eichi Katsu
yup,betoi la tuh kasi sejuk enjin..
kete² kwn aku x kire ape cap ayam brand pon de jgk mcm tuh..siap lps ttp suis,kipas dok jln lg smp 5 minit..aku tnye x ttp enjin kete ke,ps2 kwn aku ckp normal la bg sejuk enjin.hehehe..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 9 months ago #239 by naz hensem
ermmm. kalo pglman aku.. tu kes enjin tros matikan je..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 9 months ago #240 by Eichi Katsu
ala,aku pon pnh jd..bile matikan enjin,tb2 kipas tuh idp sndiri..aku pon pe lg,bka bonet tgk la..ps2 aku start enjin jp,then 2 mnt aku off blk..ps2 ok je..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 9 months ago #825 by saiful
Replied by saiful on topic Re: kipas keta on sendiri
e eh ha ah aku pun penah kener jugak sekali baru angkat 1 minggu... baru balik sampai umah dah matikan enjin dah lock pin2 tetibe bunyi kipas macam berpusing... muler2 aku memang pelik tapi tak lamer dier mati sendiri kejap jerk. andaian aku malam2 jangan ditegur.. masuk tido. hui ngeri.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #16242 by rafleefaza85
normal tu bro....
klu enjin panas sgt kete akan automatik onkan kipas enjin bg sejuk..
pe pun PE mmg terbaikkk...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #16250 by loki_J
Replied by loki_J on topic Re: kipas keta on sendiri
yups..long distance...bile da lenjan 140 ke atas memang akan begitu...

ibarat kite kalo lari2 bile smpi finishing line...mesti tercungap2...huhu...

p/s:- lenkali korg sediakan PE tu air...dia haus tuh :whistle:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #16251 by en_asruL
Replied by en_asruL on topic Re: kipas keta on sendiri

loki_J wrote: yups..long distance...bile da lenjan 140 ke atas memang akan begitu...

ibarat kite kalo lari2 bile smpi finishing line...mesti tercungap2...huhu...

p/s:- lenkali korg sediakan PE tu air...dia haus tuh :whistle:



betul kata loki j tu, kipas mmg akan on sendiri kalau speed memanjang...

PE1234~nombor bertuahnyaaa...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #16268 by harunh
Replied by harunh on topic Re: kipas keta on sendiri
B) Dah ramai komen tu... memang system keta nie cm nie.. asal system nie dekat SAVVY - RENAULT TECHNOLOGY.. bila proton dah buat Campro dier masukkan teknologi nie skali... dengan tujuan nak bagi cool down enjin bila long distance/ enjin panas...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #16273 by en_asruL
Replied by en_asruL on topic Re: kipas keta on sendiri
kereta keluaran syarikat lain ada ka technology yg mcmni? tp iswara aku pun onn juga kipas dia kalu asyik melenjan ja...

PE1234~nombor bertuahnyaaa...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.243 seconds