Mahalnya servis kat sc.keluar kandang rimau,masuk mulut buaya

More
7 years 7 months ago - 7 years 7 months ago #23363 by paklah
Salam buat semua


Nk kongsi sikit cerita pasal service centre

Dulu masa mula mula dapat kereta,aku suka hantar service kat proton punya service centre.kat hq dia la.bukan dekat wakil servis.lepas tiga kali diorang mula charge labour charge yang tak masuk akal.tak silap aku 112 atau 90 lebih kot.jadi aku cari alternatif lain.sebab tak tahan mahal sangat.pakai persona je pun.pernah sekali aku servis habis nak dekat rm 500

Kemudian aku servis kereta kat wakil servis proton kat area subang.lega aku bila tengok labour charge die murah .dalam 60 lebih macam tu.tapi tak lama lepas tu baru aku perasan,memang la labour charge die murah ,tapi part die mahal.minyak syntium 800 tu die ketuk sampai 112.kat proton service centre hq tu baru 95.campur barang barang lain jadi harga servis kat wakil servis ni lebih kurang je.dah la kelentong kata ada buat tuning.tuning pakai jari kot.

So selepas habis waranti,aku buat sendiri je servis.servis biasa tak habis pun 100.minyak hitam syntium beli kat kedai sparepart baru rm 80,filter rm7.tak payah x1r la bro.takde effect pun.infact aku nye rpm lagi rendah kalau nak dibandingkan masa pakai x1r.enjin pun lagi senyap.

Bile kat service centre kata tukar gasket.gasket skru minyak hitam tu pun die henjut sampai rm 6.gila ke.takkan tiap kali tukar nak tukar gasket.lagi pun aku perhatikan mana ada pun die sentuh skru minyak hitam aku tu.bukak.letak pastu gentel ape tah pastu pasang balik.sebab kat wakil servis tu aku selalu duduk kat pintu betul2 tempat die servis kete aku.

P/s. post ni bukan nak kondem proton,tapi sekadar meluahkan perasaan.barang sama tpi harga lain2.sape pun rasa tertipu kalau macam tu kan.
Last edit: 7 years 7 months ago by paklah. Reason: Slah eja

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 7 months ago #23364 by asrin
Rasa sbb SC punyer price mmg fixed..means ikut harga yg ditetap kan..klau kat luar mungkin harga bagi kurang..diorg tak de terikat ngan mana2 price..pastu kalau buat kat SC..tak risau la minyak hitam tu bukan bancuh dari minyak lain..barang mmg betul ori..bukan gred AA ke..apa ke..

tapi boleh ke kalau beli brg luar..suh SC yang pasang?..ada pengalaman tak?..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 6 months ago #23404 by gijoe
aku pun..lepas 3 kali service dkt sc.aku bt kt luar...aku bt kat castrol punya workshop...nk kata murah...mmg murah dr sc.sbb dia tk caj labour..jimat dah rm60-rm100.lepas tu mcm oil filter kt sc aku pernah kene rm25...kt luar kene rm10 jer...satu yg perlu kita tahu..jadual service kereta kita..apa2 yg rasa bleh skip...kita skip dulu..bagitahu jer diaorg ape yg kita nk tukar satu persatu.. diorg tk kn berani nk kelentong kita suruh tukar itu ini..sbb dia aggap kita mahir.. :)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 6 months ago #23408 by freedom_blue
service je kat sc sampai warranty habis..pas tu boleh buat kat kedai luar masing2..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 6 months ago #23413 by Nubis-T

paklah wrote: Salam buat semua


Nk kongsi sikit cerita pasal service centre

Dulu masa mula mula dapat kereta,aku suka hantar service kat proton punya service centre.kat hq dia la.bukan dekat wakil servis.lepas tiga kali diorang mula charge labour charge yang tak masuk akal.tak silap aku 112 atau 90 lebih kot.jadi aku cari alternatif lain.sebab tak tahan mahal sangat.pakai persona je pun.pernah sekali aku servis habis nak dekat rm 500

Kemudian aku servis kereta kat wakil servis proton kat area subang.lega aku bila tengok labour charge die murah .dalam 60 lebih macam tu.tapi tak lama lepas tu baru aku perasan,memang la labour charge die murah ,tapi part die mahal.minyak syntium 800 tu die ketuk sampai 112.kat proton service centre hq tu baru 95.campur barang barang lain jadi harga servis kat wakil servis ni lebih kurang je.dah la kelentong kata ada buat tuning.tuning pakai jari kot.

So selepas habis waranti,aku buat sendiri je servis.servis biasa tak habis pun 100.minyak hitam syntium beli kat kedai sparepart baru rm 80,filter rm7.tak payah x1r la bro.takde effect pun.infact aku nye rpm lagi rendah kalau nak dibandingkan masa pakai x1r.enjin pun lagi senyap.

Bile kat service centre kata tukar gasket.gasket skru minyak hitam tu pun die henjut sampai rm 6.gila ke.takkan tiap kali tukar nak tukar gasket.lagi pun aku perhatikan mana ada pun die sentuh skru minyak hitam aku tu.bukak.letak pastu gentel ape tah pastu pasang balik.sebab kat wakil servis tu aku selalu duduk kat pintu betul2 tempat die servis kete aku.

P/s. post ni bukan nak kondem proton,tapi sekadar meluahkan perasaan.barang sama tpi harga lain2.sape pun rasa tertipu kalau macam tu kan.


Boleh je service sendiri jika kena caranya.. Jika yg still under warranty tu, jika nak service luar blh, tp kebiasannye bila nak claim SC akan minta anda service kat c2. So just beli myk etam n oil filter, bwk g sc n service kat sne. Pas2 claim apa yg patut jika ada problem.

='= You'll Never Put A Better Bit Of Turbo On Your Knife

='= A Turbo A Day Helps You Work, Rest and Play

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.155 seconds