kenapa pesona susah tukar gear?

More
4 years 10 months ago #23425 by azura
azura created the topic: kenapa pesona susah tukar gear?
salam...sorry lah kalau salah forum..heheh..nak tanya korang punya kerata (manual) kalau nk tukar gear susah x?nak2 dari gear 4 nak ke gear 2 atau 1...penah sekali 2 tgh drive tibe2 gear xnk masok...puas lah tekan klac pon xnk juga...last2 berenti tepi jalan,rileks dalm 1-2 minit baru boley...agak@ ape yg prob?aku guna kereta bln 5 nih masuk 4 tahun...rungsingg..heeh :S
The following user(s) said Thank You: eddy6353

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 10 months ago #23427 by Nubis-T
Nubis-T replied the topic: Re: kenapa pesona susah tukar gear?

azura wrote: salam...sorry lah kalau salah forum..heheh..nak tanya korang punya kerata (manual) kalau nk tukar gear susah x?nak2 dari gear 4 nak ke gear 2 atau 1...penah sekali 2 tgh drive tibe2 gear xnk masok...puas lah tekan klac pon xnk juga...last2 berenti tepi jalan,rileks dalm 1-2 minit baru boley...agak@ ape yg prob?aku guna kereta bln 5 nih masuk 4 tahun...rungsingg..heeh :S


Huhuhu rasanya mcm salah category je.. :lol:

- Okay 1st nak tanya brapa lama dah tak tukar minyak Gearbox (GB)?
- Waktu tukar gear tu ada dgr bunyi bergesel or tak?
- Waktu rev / tekan minyak pada rpm tinggi kereta pergi ke / gerak mcm siput?

Jika dah lama tak tukar minyak GB ni boleh mnyebabkan gear susah masuk. Disarankan tukar lah 6 bulan sekali.
Jika ada bunyi bergesel tu kemungkinan dah makan gigi pada GB tu.
Berkemungkinan juga clutch plate dah kong tapi jika clutch tu masih boleh gigit bermakna bukan kat situ masalahnya. Sebab jika clutch dah kong ia akan slip.

So apa yg sy boleh sarankan cuba dulu dengan gunakan kos yang kecil2 ni dulu.
- Tukar minyak GB
- Tukar minyak Clutch

Cuba 2 kaedah ni dlu..takut nanti pomen akan charge lebih2 nanti.. :laugh:

='= You'll Never Put A Better Bit Of Turbo On Your Knife

='= A Turbo A Day Helps You Work, Rest and Play
The following user(s) said Thank You: azura

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 10 months ago - 4 years 10 months ago #23429 by Nubis-T
Nubis-T replied the topic: Re: kenapa pesona susah tukar gear?

Nubis-T wrote:

azura wrote: salam...sorry lah kalau salah forum..heheh..nak tanya korang punya kerata (manual) kalau nk tukar gear susah x?nak2 dari gear 4 nak ke gear 2 atau 1...penah sekali 2 tgh drive tibe2 gear xnk masok...puas lah tekan klac pon xnk juga...last2 berenti tepi jalan,rileks dalm 1-2 minit baru boley...agak@ ape yg prob?aku guna kereta bln 5 nih masuk 4 tahun...rungsingg..heeh :S


Huhuhu rasanya mcm salah category je.. :lol:

- Okay 1st nak tanya brapa lama dah tak tukar minyak Gearbox (GB)?
- Waktu tukar gear tu ada dgr bunyi bergesel or tak?
- Waktu rev / tekan minyak pada rpm tinggi kereta pergi ke / gerak mcm siput?

Jika dah lama tak tukar minyak GB ni boleh mnyebabkan gear susah masuk. Disarankan tukar lah 6 bulan sekali.
Jika ada bunyi bergesel tu kemungkinan dah makan gigi pada GB tu.
Berkemungkinan juga clutch plate dah kong tapi jika clutch tu masih boleh gigit bermakna bukan kat situ masalahnya. Sebab jika clutch dah kong ia akan slip.

So apa yg sy boleh sarankan cuba dulu dengan gunakan kos yang kecil2 ni dulu.
- Tukar minyak GB
- Tukar minyak Clutch

Cuba 2 kaedah ni dlu..takut nanti pomen akan charge lebih2 nanti.. :laugh:


Satu lagi jangan sesekali guna minyak GB yang ciplak punya sbb sekarang ni banyak sgt minyak yang ciplak.
Tanda2 mintak tak elok even dah tukar minyak GB ni pun gear still susah untuk masuk (gear akan mudah tukar selepas engine running).

Jika selepas seminggu - dua minggu tukar masih tiada perubahan cuba tukar lagi minyak GB yang lain. Tgk kat minyak GB tu jika cepat hitam and ada kesan2 karat bermaksud dah makan gigi GB tu.

='= You'll Never Put A Better Bit Of Turbo On Your Knife

='= A Turbo A Day Helps You Work, Rest and Play
Last Edit: 4 years 10 months ago by Nubis-T.
The following user(s) said Thank You: azura

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 10 months ago #23454 by azura
azura replied the topic: Re: kenapa pesona susah tukar gear?
hehe..tq...xtaw lah nk pilih category ap,bnyak sgt.. :P
xingat lah bila last tukar..rasa cm last servis bln8 ari mcm ada,mcm xda...hehe..tp mmg dari dlu perasan persona nih klu nk masok gear mmg cam payah skit...tp dia org kata normal...tp skrg kerap pulak jd mcm ni,gear xnk masuk..bunyi bergesel xda pula,melainkan klu clutch pijak xhabis..ari nih nk hantar p sc proton..biasalah pompan mne taw sgt nk pomen2 kereta ni...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 10 months ago #23455 by Nubis-T
Nubis-T replied the topic: Re: kenapa pesona susah tukar gear?

azura wrote: hehe..tq...xtaw lah nk pilih category ap,bnyak sgt.. :P
xingat lah bila last tukar..rasa cm last servis bln8 ari mcm ada,mcm xda...hehe..tp mmg dari dlu perasan persona nih klu nk masok gear mmg cam payah skit...tp dia org kata normal...tp skrg kerap pulak jd mcm ni,gear xnk masuk..bunyi bergesel xda pula,melainkan klu clutch pijak xhabis..ari nih nk hantar p sc proton..biasalah pompan mne taw sgt nk pomen2 kereta ni...


sesame...xpe at least g sc nnti ada sikit knowledge supaya tak mudah ditipu..nanti pas antar sc update2 la kat sini feedback and result untuk dikongsi bersama yg lain.. B)

='= You'll Never Put A Better Bit Of Turbo On Your Knife

='= A Turbo A Day Helps You Work, Rest and Play

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 10 months ago #23457 by azura
azura replied the topic: Re: kenapa pesona susah tukar gear?
ok..ntie dh settle zura update..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 10 months ago #23458 by Nubis-T
Nubis-T replied the topic: Re: kenapa pesona susah tukar gear?

azura wrote: ok..ntie dh settle zura update..


Okay B)

='= You'll Never Put A Better Bit Of Turbo On Your Knife

='= A Turbo A Day Helps You Work, Rest and Play

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 9 months ago #23466 by azura
azura replied the topic: Re: kenapa pesona susah tukar gear?
salam jumaat..
smlm baru sempat p sc...dia kata xda pape..dia just letak minyak grease kat gear 2 then dia suruh try dlu tgk macam mane...tp rasa cam xpuas hati plak..heheh..xkne bayar pon (FOC) :woohoo: hihihi...xpe next week nk balik jb nk try p sc sne plak tgk apa dia org ckp..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 9 months ago #23467 by azura
azura replied the topic: Re: kenapa pesona susah tukar gear?
kadang kereta ni mengada jugak...bila sampai kedai tup2 elok aje...sakit pulak hati ni..heheh :sick:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 9 months ago #23503 by msams_nmz
msams_nmz replied the topic: Re: kenapa pesona susah tukar gear?
Kes Azura ni sama mcm kes sy.

Dari First day amik PE ni dari Gear 3 nak turun Gear 2 akan susah (langsung x le) IF kelajuan tinggi. Contoh 60KMJ (gear 3) nk tuka gear 2 terus, mmg xkan le....

Sama gak klu dari Gear 2 ke Gear 1, klu kelajuan tu tinggi mmg x le. Contoh 40-50KMJ (gear 2) nk tuka gear 1, confirm x le.

X tau la nape kan, tapi bile pikir bagus gak sebab at least x perlu takut gearbox rosak sebab tuka gear tinggi ke rendah dlm kelajuan tinggi.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 9 months ago - 4 years 9 months ago #23506 by sprint69
sprint69 replied the topic: Re: kenapa pesona susah tukar gear?
yang mcm msams_nmz cakap tu mcm same je mcm aku punye...mmg untuk safety kot.. tak nak bagi gb over rev kot.. kdg2 kalo nak memotong secare 'agresif' mmg payah sikit.. kene skema sokmo.. hahahaha...baru je servis 20K td.. ringan aje masuk gearnye.. ringan jugak poket aku...
Last Edit: 4 years 9 months ago by sprint69.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 9 months ago #23722 by Nubis-T
Nubis-T replied the topic: Re: kenapa pesona susah tukar gear?

azura wrote: salam jumaat..
smlm baru sempat p sc...dia kata xda pape..dia just letak minyak grease kat gear 2 then dia suruh try dlu tgk macam mane...tp rasa cam xpuas hati plak..heheh..xkne bayar pon (FOC) :woohoo: hihihi...xpe next week nk balik jb nk try p sc sne plak tgk apa dia org ckp..


macam mana zura? sudah ok ka?

='= You'll Never Put A Better Bit Of Turbo On Your Knife

='= A Turbo A Day Helps You Work, Rest and Play

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.470 seconds