ENJIN KERETA TAK BOLEH HIDUP

More
4 years 6 months ago #23810 by kudatuaku85
kudatuaku85 created the topic: ENJIN KERETA TAK BOLEH HIDUP
Assalamualaikum kawan-kawan,

saya minyak advice, tiga hari lepas kereta PPE saya mengalami masalah enjin tak hidup . Kena lock kereta secara manual (Sumbat kunci dalam keylock). Pelbagai usaha telah dilakukan. Ada plan nak terus pergi bengkel dan tukar je apa yangg patut. Sayang seribu kali sayang, cina-cina ni still beraya sakan dan banyak bengkel tak buka. Jadi saya cuba meneka masalahnya melalui beberapa cara :

1) Masalah Bateri Kong pun tak jugak sebab lampu kereta dan lampu dashboard hidup :-
- Saya Cuba Jumper - x berkesan seperti yang diharapkan.

2) Alternator (kemungkinan besar) :-
- Nak tukar baru mahal nak mampus
- Nak pergi servis bengkel x bukak lagi.

3) Starter kereta :-
- Buntu. x tahu nak buat apa


Minta tolong cara nak selesaikan masalah masalah saya ni. dah 4 hari x hidup.

1) Kalau ada jual recon alternator .berapa harga. boleh rekemen tak?
2) Kalau ikut pengalaman senior kat sini. yang terbaik adakah sekadar servis alternator atau tukar sahaja yang baru?
3) Bajet cuma ada 200 je. Ada alternative lain x?
4) Kalau masalah car starter. boleh ke starter di sekadar diservis atau kena tukar baru. berapa harga?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 5 months ago #23900 by e_wan86rv
e_wan86rv replied the topic: Re: ENJIN KERETA TAK BOLEH HIDUP
cuba pi kedai bateri. pesona kuat makan bateri. walaupun lampu idup tp bateri weak, keta xnak start jgak. pakai jumper pun kdg2 xjd. kecuali jumper bateri mcm kat sc tu. kene sambung direct ke bateri yg ok. rage bateri 200+ bleh dpt. penah ade pengalaman mcm ni. kalu xbleh jgak br check part len.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
3 years 1 week ago #24653 by fredhahn
fredhahn replied the topic: ENJIN KERETA TAK BOLEH HIDUP
Sy pn ad mslh enjin tak hidup..PE bru berusia 1 thn 7 bln,tp mse sy test idupkan lps balik keje,enjin bunyi ketik ketik n meter KM/h naik..meter rpm xnaik..mslh starter atau ape nie?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.151 seconds