MINYAK KAT AREA ATAS ENJIN ie:rocker head

More
2 years 11 months ago - 2 years 11 months ago #24703 by paklah
paklah created the topic: MINYAK KAT AREA ATAS ENJIN ie:rocker head
hari tu aku ada masalah minyak hitam bocor tah dari mana jatuh atas distributor.berasap,bau minyak tak leh nak ckp.la bau tengik.dah la otw balik kelantan.sedar kat karak

jadi bila macam tu aku cuma bawak kete around 80 je.jangan lebih.nnt minyak memancut keluar

bila disiasat,patut la kat enjin aku area spark plug and bawah cover die tu banyak kerak.rupa rupanya minyak hitam aku memancut keluar

bila disiasat,semua berpunca dari gasket rocker head cover cap ayam makan nasi goreng yang diberi proton.jadi terpaksa la tukar seal tu.harga seal tu original proton adalah RM 38 dekat sc dalam RM 60..tapi aku beli gasket glue sekali harga dalam rm 12.tapi pulangan die fc aku dah jadi rendah berbanding sebelumnya.mungkin sebab kebocoran tu compression kurang dan perlukan minyak lagi untuk maintain engine supaya bagi power lagi



kat atas ni gambar seal tu

senang je nak buat sendiri.tambah rm 2 lagi aku beli diesel buat cuci kotoran minyak hitam yang berkerak

jadi periksa enjin korang.jangan sampai dah teruk baru nak tukar.,
nnt aku update camne nak tukar
Last Edit: 2 years 11 months ago by fakri.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
1 year 10 months ago #24838 by Bernoullie
Bernoullie replied the topic: MINYAK KAT AREA ATAS ENJIN ie:rocker head
Memang murah kalau DIY

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.216 seconds