bagaimana cara pemanduan kereta PE T-automatik????

More
8 years 8 months ago - 8 years 8 months ago #18717 by despajero

jackall wrote: so kalau time jem.. tak perlu laa tukar 3.. paakai jer D tu kan..

sila beri tunjuk ajar..


kekadang tu meme aku guna gear....tgn ni kekadang suka letak kat gear....

so saja2 nk mula perjalanan aku Letak L....laju sket...aku Letak 2...laju sket lg Letak 3.....sebelum masuk D aku lajak lg gear 3 nk bg laju n pickup lg...pastu bila dah pueh hati....baru Letak D....terus meluncur dengan lajusss....
aku akan guna cara ni bila kadangkala muatan penuh....syok gak bermain dgn gear...hehehe....bila jumpa trafik lite...aku akan gerak mula semula dr gear L balik....ikut mood arr gak kekadang tu...hehehe

bila bila turun bukit curam....aku akan lower gear 3(mcm turun dr genting sempah ke kl) sama gam mcm daki bukit...
kalu bukit tu landai dan sentiasa mendaki aku guna gear 3...bila rata masuk gear D balik...

kalu nak motong...selain guna lower gear di tangan(dari D --> 3)....aku guna gak cara/teknik 'kick down'(tanpa gear tangan)....apa aku buat bila nk memotong(gear semasa adalah D)....aku lepas pedal minyak sket pastu henyak balik dgn lebih kuat....so secara outomatik gear turus bertukar kepada gear rendah(masa mendaki pun boleh)...pastu apa lg photon memoton la...so ini la aku panggil 'kick down'...aku dah guna cara ni sejak dr aku guna kancil auto(twin cam), wira 1.5 auto sampai sekarang PE auto...hehehe....so sapa kata keta auto tak pickup hehehe....sedap gak guna kick down bila pegi n balik klate... :woohoo:

p/s : cuma auto jenis CVT aku lom guna lagi....tak tahu teknik 'kick down' masih leh apply lg ke tidak

PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.
Last edit: 8 years 8 months ago by despajero.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #18732 by harizmansor

despajero wrote:

jackall wrote: so kalau time jem.. tak perlu laa tukar 3.. paakai jer D tu kan..

sila beri tunjuk ajar..


kekadang tu meme aku guna gear....tgn ni kekadang suka letak kat gear....

so saja2 nk mula perjalanan aku Letak L....laju sket...aku Letak 2...laju sket lg Letak 3.....sebelum masuk D aku lajak lg gear 3 nk bg laju n pickup lg...pastu bila dah pueh hati....baru Letak D....terus meluncur dengan lajusss....
aku akan guna cara ni bila kadangkala muatan penuh....syok gak bermain dgn gear...hehehe....bila jumpa trafik lite...aku akan gerak mula semula dr gear L balik....ikut mood arr gak kekadang tu...hehehe

bila bila turun bukit curam....aku akan lower gear 3(mcm turun dr genting sempah ke kl) sama gam mcm daki bukit...
kalu bukit tu landai dan sentiasa mendaki aku guna gear 3...bila rata masuk gear D balik...

kalu nak motong...selain guna lower gear di tangan(dari D --> 3)....aku guna gak cara/teknik 'kick down'(tanpa gear tangan)....apa aku buat bila nk memotong(gear semasa adalah D)....aku lepas pedal minyak sket pastu henyak balik dgn lebih kuat....so secara outomatik gear turus bertukar kepada gear rendah(masa mendaki pun boleh)...pastu apa lg photon memoton la...so ini la aku panggil 'kick down'...aku dah guna cara ni sejak dr aku guna kancil auto(twin cam), wira 1.5 auto sampai sekarang PE auto...hehehe....so sapa kata keta auto tak pickup hehehe....sedap gak guna kick down bila pegi n balik klate... :woohoo:

p/s : cuma auto jenis CVT aku lom guna lagi....tak tahu teknik 'kick down' masih leh apply lg ke tidak


Fuh! power "kick down" tricks ni. Ok now nak bertanya, saya baru je pakai persona ni, B-Line. Nak bertanya, Pemanduan saya agak berterabur (tengah nak mendisiplinkan diri sebab kaki ni asik nak tekan paddle je) So now soalannya betul ke before mileage saya reach to 1000km saya kena maintain RPM below 3k and speed below 130 km/h. If kadang-kadang saya nak overtake tertekan sampai paddle tu sampai RPM 4k. problem tak nanti? Mileage dah 700km.

Say something nice to your partner now, don't wait.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #18745 by adzmiration

harizmansor wrote: Fuh! power "kick down" tricks ni. Ok now nak bertanya, saya baru je pakai persona ni, B-Line. Nak bertanya, Pemanduan saya agak berterabur (tengah nak mendisiplinkan diri sebab kaki ni asik nak tekan paddle je) So now soalannya betul ke before mileage saya reach to 1000km saya kena maintain RPM below 3k and speed below 130 km/h. If kadang-kadang saya nak overtake tertekan sampai paddle tu sampai RPM 4k. problem tak nanti? Mileage dah 700km.


tnggu pas servis 1k km leh la g over 3k RPM :)

aku dlu b4 1k km maintain je 90km/j

[PE Green Goblin]

~ Negeri Bawah Bayu ~

~ Malaysian ~

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #18746 by cromers86

adzmiration wrote:

harizmansor wrote: Fuh! power "kick down" tricks ni. Ok now nak bertanya, saya baru je pakai persona ni, B-Line. Nak bertanya, Pemanduan saya agak berterabur (tengah nak mendisiplinkan diri sebab kaki ni asik nak tekan paddle je) So now soalannya betul ke before mileage saya reach to 1000km saya kena maintain RPM below 3k and speed below 130 km/h. If kadang-kadang saya nak overtake tertekan sampai paddle tu sampai RPM 4k. problem tak nanti? Mileage dah 700km.


tnggu pas servis 1k km leh la g over 3k RPM :)

aku dlu b4 1k km maintain je 90km/j


ni yg dinamakan pemanduan bersopan :P

standard arr kalo kete baru jenis apa2 pun mesti kn pantang punya..jgn lenjan sgt kete baru, xpasal2 enjin bergegar lain mcm pulak

\m/ \m/

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago - 8 years 8 months ago #18755 by despajero

adzmiration wrote:

harizmansor wrote: Fuh! power "kick down" tricks ni. Ok now nak bertanya, saya baru je pakai persona ni, B-Line. Nak bertanya, Pemanduan saya agak berterabur (tengah nak mendisiplinkan diri sebab kaki ni asik nak tekan paddle je) So now soalannya betul ke before mileage saya reach to 1000km saya kena maintain RPM below 3k and speed below 130 km/h. If kadang-kadang saya nak overtake tertekan sampai paddle tu sampai RPM 4k. problem tak nanti? Mileage dah 700km.


tnggu pas servis 1k km leh la g over 3k RPM :)

aku dlu b4 1k km maintain je 90km/j


mutut tu kata si adzmiration....dah lepas servis 1k tu baru ler henyak ikut suka hati la....sian kat enjin tu ketat lagi....

aku dulu letakkan stendet 110kmh je....sabor dulu...susah dulu senang kemdian....hehehe

PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.
Last edit: 8 years 8 months ago by despajero.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago - 8 years 8 months ago #18758 by loki_J
aku lepas abis servis ke3 -10K baru mengaumkn kete...awl2 pakai jgn byk tukar gear tuk kete auto..sian kt dia...bg jek kt D tu dul...hehe...tp jgn x guna langsung..x least tau wujudnye mende tu n mende tuh berfungsi....

pada yg H-line tuh jgn lupa ade auto cruise....gunala dia wpun sedikit...ehehe...kang kalo da rosak kempunan pulok... :P
Last edit: 8 years 8 months ago by loki_J.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 8 months ago #18764 by despajero
heheh...auto cruise memey aku xlupakan.....sapa xnak rilek masa drive kat highway...rugi xguna tau...hehehe

PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 7 months ago #19205 by adzmiration

despajero wrote: heheh...auto cruise memey aku xlupakan.....sapa xnak rilek masa drive kat highway...rugi xguna tau...hehehe



best2... tp auto cruise nie leh rosak gak ie? :pinch: :pinch:

[PE Green Goblin]

~ Negeri Bawah Bayu ~

~ Malaysian ~

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 6 months ago #19670 by silverian
ni yg aku jeles ni..ahhaahahaha...berapa RM ah nak buat OEM autocruise?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.198 seconds