Radiator and radiator water tank leak

More
7 years 11 months ago #21796 by izz86

Nubis-T wrote:

Zuhan wrote: PE aku telah mengalami kepanasan enjin melampau sehingga 130 Celcius. Bila diperiksa ada air radiator mengalir keluar dari bawah radiator.

Lalu aku bawa PE ku ke kedai baiki kereta. Disebabkan aku mendapat mekanik yg berpengalaman luas dengan pelbagai jenis kereta selambanya dia kata radiator ok (tanpa dia diperiksa).


Rupanya apa yg dikata oleh mekanik adalah benar dimana thermostat yg dah tak berfungsi dengan baik. Berikut gambar thermostat





Terletak di saliran (dlm bulatan)






Apabila thermostat ditukar yg baru, syukurnya aku hingga sekarang suhu enjin PE aku dh stabil...



Nice...... :blush:


kete abang aku Persona lama kena gak masa balik kg last week... tengok banyak air coolent keluar masa high ramp(engine panas)... nasib baik dia tak gerak balik KL lagi time tu... kalau tak mau berasap tengah highway kut... jadi benda ni pas dia tuka thermostat... maybe masa tukar tu SC tak ikat balik benda tu bagi ketat...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 7 months ago #23212 by Nubis-T
Kalau pening sangat buang je thermostat tu..x payah pkai..

='= You'll Never Put A Better Bit Of Turbo On Your Knife

='= A Turbo A Day Helps You Work, Rest and Play

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 7 months ago #23214 by shahrulWWP
dlu masa aku pakai iswara LMSS aku buang thermostat ni, mmg takde effect pn. kalau engine injection takpe ke buang?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 7 months ago #23217 by Nubis-T

shahrulWWP wrote: dlu masa aku pakai iswara LMSS aku buang thermostat ni, mmg takde effect pn. kalau engine injection takpe ke buang?


Takpe xde masalah buang. Akan jadi lebih sejuk.. Cuma engine nk warm up lambat.

='= You'll Never Put A Better Bit Of Turbo On Your Knife

='= A Turbo A Day Helps You Work, Rest and Play

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 7 months ago #23266 by freedom_blue
ada ke thermostat kat tempat tu?? tu hari bila service 20k ada flush radiator dan mech sc buka paip tu utk keluarkan air tapi x nampak pun ada thermostat kat sana..ermmmm pelik :huh:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 7 months ago #23273 by Nubis-T

freedom_blue wrote: ada ke thermostat kat tempat tu?? tu hari bila service 20k ada flush radiator dan mech sc buka paip tu utk keluarkan air tapi x nampak pun ada thermostat kat sana..ermmmm pelik :huh:


ada dlm tu.. kalo ok lg x perlu buang.. kalo nk save xperlu guna.. :cheer:

='= You'll Never Put A Better Bit Of Turbo On Your Knife

='= A Turbo A Day Helps You Work, Rest and Play

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 7 months ago #23315 by are-mad
tebuk je kat termostat tu,,, wat lubang kecil2 pada valve die,, gune drill bit,, skurang2 nye lau termostat tu jem air masih boleh lalu lagi,,, :lol:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.190 seconds