services aircond

More
6 years 5 months ago - 6 years 5 months ago #7066 by khibrahi
khibrahi replied the topic: Re: services aircond
Untuk masalah enjin berat masa kipas on, bleh cuba pasang VS and grounding. Walaupun blum tentu 100% ok, tapi kalu pasang betul, pasti ade rasa kurang berat ye.
VS bleh pilih sendiri ikut kemampuan. Harga base ye dalam $100-1000. Yg $100 buatan tempatan mcm zaptor. Yg famous cket Pivot buatan Jepun. Yg base punyer kaler biru ori dalam $150. Bagi aku semua okay.Yg penting tengok casing bleh tahan panas x n barape total kapasiti capasitor dia. Dan selalu orang yg xtahu, VS ini duduk dalam enjin, panas dan sambung kat batt direct. So dia bukan ye tahan lama pun. Seelok-elok ye 5 tahun skali tukar.

Grounding plak ade yg jenama mahal n murah. 5 points (min) dalam $100-$500. Yang penting pkai 4AWG punye wire.

Aku pakai zaptor n 7 points grounding. Bila kipas aircond on, ade rase cket aje berat, bleh diabaikan pun. Lampu pun x malap.

Kalu nak tukar kompressor banyak kje n duit keluar. Aftermarket pun dalam $500 x temasuk kipas (kalu xbleh pkai ori blk) n upah pasang.


Last Edit: 6 years 5 months ago by khibrahi.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 1 month ago #24502 by qureen89
qureen89 replied the topic: services aircond
bila bawak pe saya dengan a/c terbuka dia akan dengar bunyi mcm geseran besi dalam 3 saat then stop dalam seminit akan bunyi lagi.. bunyi tu berterusan .. adakh masalah kompressor??? tolong semua saya da naik sedih ngan PE nie :(

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.201 seconds