PE auto vs manual

More
5 years 7 months ago #15746 by nAkAtA_88
nAkAtA_88 replied the topic: Re: PE auto vs manual
Aku pkai manual gak.....bg aku tak la ssh lam jem.....
sbb PE nie kalo angkat clutch skit je dah jlan kan.....

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
JuNiOr [VIP] cOncEpt cAr
PE-0612

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 7 months ago #15770 by Ashadi
Ashadi replied the topic: Re: PE auto vs manual
Mmg angkat clutch dah gerak..masalah aku kat minyak...kalo tekan pedal minyak skit2 lambat respon..aku tak tau kenapa

actually penah tak korang ada perasan yg PE manual ni bile tekan minyak dia macam lambat respon..

macam PE aku kalau time free gear and then tekan pedal minyak secara laju dia ada bunyi macam tarik angin (bunyi psst) then baru enjin respon (rpm naik)..so keadaan ini jugak la aku alami masa sedang memandu..ada sape2 ada kes macam ni tak? normal ke?

tny sc diorang kata normal bg kete manual..tapi bg aku tak best la sbb respon enjin bile tekan minyak jadi lambat..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 7 months ago #15776 by wan3076
wan3076 replied the topic: Re: PE auto vs manual
Normal bro.. ni sebab pe ni pakai sistem drive by wire.. means dari throttle input fr driver akan pegi sensor n ecu dlu utk read percentage throttle yg kite tekan then baru g kat throttlebody.. sebab tu ade lag sket.. tp ecu 32 bit ni die ade function ala2 membace care pemanduan driver n store mapping tu.. ade pomen kt sc n pomen campro gtau camproiafm ni kene lenjan2 kadang2,agresif sket.. sebab ecu ni die pandai..die read care kite main throttle..so kete akan lbh responsif.. cm kete aku makin lama makin x trase n ketare sgt dah lagging tu
. pandai main throttle jela,mesti masalah tu berkurang gradually...
The following user(s) said Thank You: Alfa_Dunter

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 7 months ago #15777 by Ashadi
Ashadi replied the topic: Re: PE auto vs manual
But even drive by wire, kete auto member aku takde pon lag macam ni, mungkin sbb auto la kot...and kadang2 lenjan gak kete ni kaw2..still ada lagging time press throtle...mileage pon dah dekat 10k ni...huhu..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 5 months ago #17697 by horizon_elegance
horizon_elegance replied the topic: Re: PE auto vs manual
Auto / Manual gearbox(Mitsu) persona memang mantap....so far xder problem macam Perdana auto gearbox problem.... :evil:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 5 months ago #17699 by Ridzs Wan
Ridzs Wan replied the topic: Re: PE auto vs manual

Ashadi wrote: Mmg angkat clutch dah gerak..masalah aku kat minyak...kalo tekan pedal minyak skit2 lambat respon..aku tak tau kenapa

actually penah tak korang ada perasan yg PE manual ni bile tekan minyak dia macam lambat respon..

macam PE aku kalau time free gear and then tekan pedal minyak secara laju dia ada bunyi macam tarik angin (bunyi psst) then baru enjin respon (rpm naik)..so keadaan ini jugak la aku alami masa sedang memandu..ada sape2 ada kes macam ni tak? normal ke?

tny sc diorang kata normal bg kete manual..tapi bg aku tak best la sbb respon enjin bile tekan minyak jadi lambat..



aku pun sma jgk.ada prsn yg bnyi psst tu...normal ke cmtu

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 5 months ago #17751 by arfaie
arfaie replied the topic: Re: PE auto vs manual

Ashadi wrote: Mmg angkat clutch dah gerak..masalah aku kat minyak...kalo tekan pedal minyak skit2 lambat respon..aku tak tau kenapa

actually penah tak korang ada perasan yg PE manual ni bile tekan minyak dia macam lambat respon..

macam PE aku kalau time free gear and then tekan pedal minyak secara laju dia ada bunyi macam tarik angin (bunyi psst) then baru enjin respon (rpm naik)..so keadaan ini jugak la aku alami masa sedang memandu..ada sape2 ada kes macam ni tak? normal ke?

tny sc diorang kata normal bg kete manual..tapi bg aku tak best la sbb respon enjin bile tekan minyak jadi lambat..


throttle lag sbb persona drive by wire

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 5 months ago #17987 by mosh
mosh replied the topic: Re: PE auto vs manual
Manual if ada ABS.. tp sygnya proton tah hape strateginye tak nak kuar manual yg ada abs..
terpaksa settle with auto

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 5 months ago #17993 by are-mad
are-mad replied the topic: Re: PE auto vs manual
pe auto aku mase nak mule msauk gear R ade bunyi srreeekkk ckit la,, normal ke,,,, dari mule bli dah ade bunyi ni,,

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 4 months ago #17996 by syukri786
syukri786 replied the topic: Re: PE auto vs manual
AKU GUNA MANUAL GAK.. RASANYA SO FAR CLUTCH PE AKU SESEDAP KAKI MENEKAN GAK.. XDE LA MASALAH SGT.. SBB AKU DOK W.MAJU MMNG DOK BERULANG AMIK WIFE AKU KAT MASJID JAMEK ARI2.. KIRA DALAM SEHARI LEBIH KURANG 3JAM AKU AKAN BERHADAPAN NGAN JEM KAT KL NI, OK JE.. TP MINYAK MMNG KUAT SKIT LA SBB FULL TANK BLE JALAN 370KM-390KM JE.. FC 9.9-10.5.. 90% BANDAR 10%HIGHWAY.. SEKIAN TERIMA KASIH..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 4 months ago #18003 by personaEL
personaEL replied the topic: Re: PE auto vs manual

syukri786 wrote: AKU GUNA MANUAL GAK.. RASANYA SO FAR CLUTCH PE AKU SESEDAP KAKI MENEKAN GAK.. XDE LA MASALAH SGT.. SBB AKU DOK W.MAJU MMNG DOK BERULANG AMIK WIFE AKU KAT MASJID JAMEK ARI2.. KIRA DALAM SEHARI LEBIH KURANG 3JAM AKU AKAN BERHADAPAN NGAN JEM KAT KL NI, OK JE.. TP MINYAK MMNG KUAT SKIT LA SBB FULL TANK BLE JALAN 370KM-390KM JE.. FC 9.9-10.5.. 90% BANDAR 10%HIGHWAY.. SEKIAN TERIMA KASIH..


bro..bly x guna huruf kecil?? sakit mata membaca..hrap maklum

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 1 month ago #24208 by horizon_elegance
horizon_elegance replied the topic: Re: PE auto vs manual
PE i manual..so far dah 140K...xde masalah, dah naik genting 3 kali, cameron 1 kali..dah pusing 1 malaysia dari Thailand Border ker Singapura, dari JB ke Kedah lalu Eastcost road(grik)....memang mantap..Full tank boleh dapat 550KM city driving dan 620KM for Highway..Manual sedap bawa..sbb enjin Campro Iafm torque tinggi naik bukit enjin smooth walaupun 5 passanger RPM 2K jer..kereta xhenjut macam enjin kereta lain..i just Mod apexi s flow muffler+ microkompressor+ enkei RPF 15 lightweight, tayar 195/55/15. :evil:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 1.121 seconds