Minyak Pelincir kereta..

More
6 years 1 week ago #6708 by khibrahi
khibrahi replied the topic: Re: Minyak Pelincir kereta..
Kalu service selain sc, mmg void waranti.
Setengah sc bg bwk minyak sendri.Tapi dia akan tulis dalam buku service, bwk minyak sendri. Dia akan cakap susah nak claim waranti enjin jika pkai minyak sendri.Jgan risau kalu xbleh claim bleh aje bwk tribunal pengguna.

Proton COE benar bawak minyak sendri.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 1 week ago #6718 by arfaie
arfaie replied the topic: Re: Minyak Pelincir kereta..
xdela...mana blh xleh claim warranty. dlm buku pun dah state selagi ikut spec, xder hal..selalu SC yang bg bawak minyak luar dia akan tanya dulu minyak jenis apa kita bawak...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 1 week ago #6721 by khibrahi
khibrahi replied the topic: Re: Minyak Pelincir kereta..
Dia kata bukan xler claim waranti, tp susah n byk songeh cket sbb bwk minyak sendri.
Aku pun bukan percaya pun.SC saje aje gertak 2.Dia wat duit banyak kat minyak hitam 2. Dia beli murah sbb beli bundle, jual ikut harga pasaran. Jadi dia rugi banyak.
2 yg dia gertak ckp ssh nak claim.
Aku xpernah kesah pun,bwk minyak sendri aje.Kalu ade problem nak claim nanti, aku mintak aje reason nape xbleh claim secara bertulis n bwk aje ke tribunal pengguna.
Asal minyak ikut spec manual xde problem lah.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 1 week ago - 6 years 1 week ago #6722 by khibrahi
khibrahi replied the topic: Re: Minyak Pelincir kereta..
Satu lagi, pada yang beli pe kat proton edar n eon, u ade sc yg berlainan.
Aku ade tanya kat proton edar coe, dia tak galak eon g proton edar sc n sebalik ye. Sebab diaorang ade sistem komputer bersepadu yg berlainan. Semua isu n claim yg anda wat akan direkodkan n bleh diaccess oleh semua sc mereka aje.
So diorang bleh tahu ape masalah kete sebelum nie.

Rasa ye free service voucher ikut proton edar @ eon kan. So free service 2 xbleh tukar2.
Saje aje nk habaq pada yg xtau la.
Last Edit: 6 years 1 week ago by khibrahi.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 1 week ago #6727 by arfaie
arfaie replied the topic: Re: Minyak Pelincir kereta..
sebaiknya maintain satu SC jer....walaupun warranty aku dh abis aku ttp g SC y sama..tak anta kt kedai luar pun, sbb aku yakin SC lg arif pasal keta aku.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 1 week ago #6730 by danielhazmin
danielhazmin replied the topic: Re: Minyak Pelincir kereta..
First service ... aku pakai synetic fully ..97.00 jew... org proton suggest la..

PE 745 - NCN 240

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 1 week ago #6734 by LEE KEE
LEE KEE replied the topic: Re: Minyak Pelincir kereta..
Tankz 4 da info.
kalau guna 10w30 bagus ke atau 10w40.sebab ada orang cakap 10w30 lebih bagus coz enjin lancar dan minyak agak jimat.
Sebenarnya kalau guna minyak sendiri masih boleh claim warranty coz selagi kita guna miyak yang sama kualitinya warranty tetap ada.misalnya SC rekomen kita guna minyak 10w30,jadi kita boleh guna minyak 10w30 yang lain..mereka saja nak buat kita servis di SC.Ini kawan saya yang cakap la...:lol: Betul ke???

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 1 week ago #6737 by khibrahi
khibrahi replied the topic: Re: Minyak Pelincir kereta..
Base lah sc pun nak cari mkn gak.minyak dia mmg untung byk.2 yg bg mcm2 alasan pkai minyak sendri ssh claim lah, parah lagi lnsg xbagi bwk minyak sendri. Jangan risau.Asal ikut spec xde msalah lh.lg pun kat buku service dia tls bwk/pakai minyak sendri.Dia xtulis pun minyak ape n gred.

Minyak 30w, bukan lebih bagus,cm minyak nipis cket.Nipis makna ye kurang likat.Jd enjin xperlu kerja kuat sbb minyak nipis. bleh aje pkai jika xde msalah enjin @ leaking.Dia nipis cket, so kalu yg ade leaking mmg tambh leaking la. Tp mmg 30w bleh jimat minyak.40w xde.

danielhazmin-betul ke fully $97 aje.jenama ape. petronas,shell, castrol semi pun dh $99/4L. Fully dalam >$200.

Saya suggest bl sevice kedua(6000km) br guna fully sebab enjin msh baru.semua seal2 dalam enjin blum ckup lube n msh ade hakisan dalam enjin(kotoran).So kalu pkai semi dr 1st svc 6k dh tukar. kalu fully 11k baru tukar, terlalu byk habuk dlam minyak.

Aku pkai magnetik drain plug.Bl 6000 n 18,000km change minyak kt drain plug 2 bleh nmpk byk kotoran melekat.


Yang pkai fully 10000-12000km baru tukar minyak, pasti kan anda tukar oil filter ms 5000-6000km.minyak xpyh.oil filter kita base aje.dia bleh tahan setakat 2 aje.aku wat kat ejen sc, oil filter dalam $17 + $3 upah. minyak top up blk xsampai 0.1L pas tukar.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 1 week ago #6746 by arfaie
arfaie replied the topic: Re: Minyak Pelincir kereta..
Skrg kt carefour ada promosi..mobil full syn..169.00 jer

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 1 week ago #6750 by khibrahi
khibrahi replied the topic: Re: Minyak Pelincir kereta..
Botol warna silver ke. Rs ye harga base dalam 190 kot. Offer 2. Cepat2 sape yg try pkai mobil beleh g beli. Pas 2 habaq la kat sini mcm mn rasa yer.
Mobil yg paling mahal mobil edge kot (untuk pasaran biasa), yg botol warna emas 2. Rs ye fully dia dalam 245.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 1 week ago #6770 by arfaie
arfaie replied the topic: Re: Minyak Pelincir kereta..
silver ke kelabu..ke silver ngn kelabu sama? lol

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 1 week ago #6773 by khibrahi
khibrahi replied the topic: Re: Minyak Pelincir kereta..
Silver, kelabu dekat2 la 2.adek beradek aje.
Aku pun x ingat warna ape.dh dekat la 2.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.363 seconds