Minyak Pelincir kereta..

More
6 years 11 months ago #22288 by syaffeqzain
Sebelum ni, kalau ikutkn servis Proton, dia pakaikan EO dari Shell & Petronas. Enjin sedikit berat, tapi senyap.
Bila dah nak masuk mileage 20k, dah cuba pakai Eneos Molybdenum Semi Sync 10w-40. Kemudian, cuba full sync pulak utk servis ke 27k dari jenama Idemitsu Extreme 5W20 SM/CF.

Teringin gak nak review.
Eneos
1) Enjin ringan bila dah lama bawa. Kalau enjin sejuk, rasa macam lambat skit.
2) FC masih seperti biasa. 8.1 - 8.4 ..tapi lama2 pakai FC naik jadi 8.9~~
3) Naik bukit kurang skit..rasa macam berat.
4) Enjin bunyi sikit.

Idemitsu
1) Enjin ringan walaupun masa sejuk atau panas.
2) FC utk perjalanan jauh hari tu, cuba reset dulu. jadi skang FC dalam 7.1.
3) Naik bukit sedap n smooth.
4) Bunyi enjin lebih kuat skit berbading selepas pkai Eneos.

Thread utk ATF ada x ?

.: S E L A M A T S E M U A N Y A:.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 11 months ago #22293 by freedom_blue
ATF boleh pakai proton ori punya je..kalau pakai lain takut gb rosak..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 11 months ago #22303 by al-qedahi
Replied by al-qedahi on topic Minyak Pelincir kereta..
Alhamdulillah daku guna myk JTX1000 mmg ada perubahan dari segi enjin, power & rasa smooth ja masa bawak.lgpun servis setiap 10 000km skali tukaq dgn oil filter

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 11 months ago #22307 by freedom_blue

al-qedahi wrote: Alhamdulillah daku guna myk JTX1000 mmg ada perubahan dari segi enjin, power & rasa smooth ja masa bawak.lgpun servis setiap 10 000km skali tukaq dgn oil filter


Tukar setiap 10k? bukan 5k?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 11 months ago #22310 by naset
Replied by naset on topic Minyak Pelincir kereta..
slalunya minyak yg 10k ni kna tukar time 7-8k sbb kena ambil kira time idle jgk.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 11 months ago #22333 by despajero
Replied by despajero on topic Minyak Pelincir kereta..
Boleh jer kalu nak buka sendiri Tread ATF... :laugh: :) B)

syaffeqzain wrote: Sebelum ni, kalau ikutkn servis Proton, dia pakaikan EO dari Shell & Petronas. Enjin sedikit berat, tapi senyap.
Bila dah nak masuk mileage 20k, dah cuba pakai Eneos Molybdenum Semi Sync 10w-40. Kemudian, cuba full sync pulak utk servis ke 27k dari jenama Idemitsu Extreme 5W20 SM/CF.

Teringin gak nak review.
Eneos
1) Enjin ringan bila dah lama bawa. Kalau enjin sejuk, rasa macam lambat skit.
2) FC masih seperti biasa. 8.1 - 8.4 ..tapi lama2 pakai FC naik jadi 8.9~~
3) Naik bukit kurang skit..rasa macam berat.
4) Enjin bunyi sikit.

Idemitsu
1) Enjin ringan walaupun masa sejuk atau panas.
2) FC utk perjalanan jauh hari tu, cuba reset dulu. jadi skang FC dalam 7.1.
3) Naik bukit sedap n smooth.
4) Bunyi enjin lebih kuat skit berbading selepas pkai Eneos.

Thread utk ATF ada x ?


PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 10 months ago #22473 by JibekDaGreat

freedom_blue wrote:

al-qedahi wrote: Alhamdulillah daku guna myk JTX1000 mmg ada perubahan dari segi enjin, power & rasa smooth ja masa bawak.lgpun servis setiap 10 000km skali tukaq dgn oil filter


Tukar setiap 10k? bukan 5k?


yela tu.,saya pon guna eo jtx1000 ni skrang mmg smooth n enjin xbunyi bising n salesman tu kata minyak ni bole guna sampai 10k..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 10 months ago #22476 by e_wan86rv
Replied by e_wan86rv on topic Minyak Pelincir kereta..
salam all,

baru2 ni tukar minyak shell 10-40 ss kat luar sc. maklum baru je abis warranty 50k. saje nak try brand selain petronas. tp enjin terus jadi sebu. pickup makin kurang kuat. bile slow kan keta pastu nak pecut balik, terus mengaum enjin. tekan pedal macam biasa je. minyak pun makin kuat makan. xtau la ni pasal EO atau benda len :S

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 10 months ago #22483 by epit
Replied by epit on topic Minyak Pelincir kereta..

e_wan86rv wrote: salam all,

baru2 ni tukar minyak shell 10-40 ss kat luar sc. maklum baru je abis warranty 50k. saje nak try brand selain petronas. tp enjin terus jadi sebu. pickup makin kurang kuat. bile slow kan keta pastu nak pecut balik, terus mengaum enjin. tekan pedal macam biasa je. minyak pun makin kuat makan. xtau la ni pasal EO atau benda len :S

Ni pasal eo, sy dah stop pakai eo shell ni.. Hari tu terembat sikit time panas terik, enjin panas kaw2, meter heat naik.. La ni pakai Castrol edge 5w40, alhamdulillah, x dak lagi masalah ni....

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 10 months ago #22494 by e_wan86rv
Replied by e_wan86rv on topic Minyak Pelincir kereta..
o.. ye ke bro. silap pilih eo la ni :S . thanks bro

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 10 months ago #22496 by epit
Replied by epit on topic Minyak Pelincir kereta..

e_wan86rv wrote: o.. ye ke bro. silap pilih eo la ni :S . thanks bro

x pa bro, pakai dulu smpai next serbis

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 10 months ago - 6 years 10 months ago #22501 by nasznil
Replied by nasznil on topic Minyak Pelincir kereta..
cam saya pakai eo lexus 5W40 kot..full sytec, mmg terbaik..dari abu dhabi harga pun berpatutan..dah 2x pakai xda masalah, bunyi senyap & pick up.. rm 120 :)
Last edit: 6 years 10 months ago by nasznil.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.211 seconds