Minyak Pelincir kereta..

More
6 years 4 months ago - 6 years 4 months ago #6775 by danielhazmin
danielhazmin replied the topic: Re: Minyak Pelincir kereta..

khibrahi wrote: Base lah sc pun nak cari mkn gak.minyak dia mmg untung byk.2 yg bg mcm2 alasan pkai minyak sendri ssh claim lah, parah lagi lnsg xbagi bwk minyak sendri. Jangan risau.Asal ikut spec xde msalah lh.lg pun kat buku service dia tls bwk/pakai minyak sendri.Dia xtulis pun minyak ape n gred.

Minyak 30w, bukan lebih bagus,cm minyak nipis cket.Nipis makna ye kurang likat.Jd enjin xperlu kerja kuat sbb minyak nipis. bleh aje pkai jika xde msalah enjin @ leaking.Dia nipis cket, so kalu yg ade leaking mmg tambh leaking la. Tp mmg 30w bleh jimat minyak.40w xde.

danielhazmin-betul ke fully $97 aje.jenama ape. petronas,shell, castrol semi pun dh $99/4L. Fully dalam >$200.

Saya suggest bl sevice kedua(6000km) br guna fully sebab enjin msh baru.semua seal2 dalam enjin blum ckup lube n msh ade hakisan dalam enjin(kotoran).So kalu pkai semi dr 1st svc 6k dh tukar. kalu fully 11k baru tukar, terlalu byk habuk dlam minyak.

Aku pkai magnetik drain plug.Bl 6000 n 18,000km change minyak kt drain plug 2 bleh nmpk byk kotoran melekat.


Yang pkai fully 10000-12000km baru tukar minyak, pasti kan anda tukar oil filter ms 5000-6000km.minyak xpyh.oil filter kita base aje.dia bleh tahan setakat 2 aje.aku wat kat ejen sc, oil filter dalam $17 + $3 upah. minyak top up blk xsampai 0.1L pas tukar.




petronas synatic 800 .. 97.00 .. silap plak
agak2 ok kew first service pakai minyak tuh


next service aku 6785km.. agak2 korang teruskan kew minyak synatic 800 nie or minyak lain

suggestion diperlukan .. tq

PE 745 - NCN 240
Last Edit: 6 years 4 months ago by danielhazmin.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 4 months ago #6777 by arfaie
arfaie replied the topic: Re: Minyak Pelincir kereta..
petronas syn 800 dah naek rega skit dah..rm101 kut..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 4 months ago #6779 by danielhazmin
danielhazmin replied the topic: Re: Minyak Pelincir kereta..

arfaie wrote: petronas syn 800 dah naek rega skit dah..rm101 kut..


uit mahai plak .. ari tuh service 97.00 minyak nye

PE 745 - NCN 240

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 4 months ago #6782 by khibrahi
khibrahi replied the topic: Re: Minyak Pelincir kereta..
Petronas syn 800 2 semi rasa ye. Lupa plak ape name yg fully punye, syn 1000 kot. Kat sc rasa ye jual dekat $199, kalu x naik harge lagi la kan.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 4 months ago #6795 by armz
armz replied the topic: Re: Minyak Pelincir kereta..
sape de gune minyak brand Platinum.. kt SC taiping de minyak ni..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 4 months ago - 6 years 4 months ago #6807 by armz
armz replied the topic: Re: Minyak Pelincir kereta..
saje nk kongsi la..pe yg sy tau...minyak elok pki 10W-40...bukan 10W-30....
10W-30 tu ketahanan utk temperature die kurang...biasenye untuk kete kancil leh la... klu nk minyak nipis tu...kene pki 5W-40.... :) just my 2 cents.. :)


saje nk kongsi..bru beli td..ingat major serbis ni nk try pki ni...hehe...Castrol Magnatec 10W-40 SN/CF :)

[attachment:1]DSC_1221.jpg[/attachment]
Last Edit: 6 years 4 months ago by armz.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 4 months ago - 6 years 4 months ago #6810 by khibrahi
khibrahi replied the topic: Re: Minyak Pelincir kereta..
Sebenar ye, kalu enjin baru dan xde masalah bocor, xde problem pakai minyak w30
Sebenar nye w30 yg belakang 2 untuk kelikatan aje. Kalu pasal suhu yang depan 2 5w/10w. Kalu tengok graft (nie bleh tengok dalam manual pun) 5w-30 adalah sama atau lebih baik dari 10w-40 untuk tahap panas.
Cuma w30 agak nipis cket.Untuk enjin moden xde masalah. Boleh jimat minyak lagi sebb minyak yg nipis jadi enjin xde perlu kerja kuat.
Tapi elok pakai fully sintetik untuk w30 sebab fully tak mudah breakdown bila panas berbanding minyak mineral atau semi.
Untuk minyak fully jangan campur dengan enjin oil additive mcm X1R sebab kadang2 additive dalam minyak fully berlawanan dengan the oil additive punyer. Jadi mungkin minyak menjadi kurang bagus lagi.

Ini pandangan saya yang baru pakai kete nie lah.

Kalu nak tau pasal minyak nie lebih mendalam dan usual QA, bleh check homepage nie, www.bobistheoilguy.com . Banyak pengetahuan tentang minyak dalam page nie.
Last Edit: 6 years 4 months ago by khibrahi.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 4 months ago #6811 by arfaie
arfaie replied the topic: Re: Minyak Pelincir kereta..
yup..rating y dpn tu xpntg..tu utk negara y ada winter season...malaysia xder...

tp y blkg tu pntg..mmg enjin bru leh pkai y nipis sbb komponen still rapat dan xhaus lg..mcm enjin2 y dh lama, ada gap lg besar pkila tebal skit...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 4 months ago #6844 by cityida
cityida replied the topic: Re: Minyak Pelincir kereta..
Satu ape pun sye x paham la ape abg2 nie sembang.. :side:
Sy nyer Persona 1000km 1st Service RM180.10 standard biase jer..:P
Minyak Petronas 97.00 + Magnettrap 6+.00 + Oil Filter ;)
Uncle SC tu citer nnt 6000km 2nd Service cume tukar minyak itam dgn oil filter dlm 130 shj..:P
Cume nk tanye abg2 kat sini ade masalah x dengan pintu sebelah kiri dedua pintu nk kne hempas baru nk msk..:angry:
Uncle SC selayang kate normal tp x puas atie ler keta baru kene hempas2 pintu mcm toyota LE ayah kt kmpg..:dry:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 4 months ago #6846 by arfaie
arfaie replied the topic: Re: Minyak Pelincir kereta..
sebelah kiri je? hmm kanan ok je? kalau mcm tu xnormal la..xpun mcm ni, try test keta persona kawan2 y len..tgk ada beza tak..kalau ada beza, nnt g SC mintak dia test keta awak ngn keta persona laen..kadang2 SC ni xfhm maksud kita, kena bg cth kt dia :P

*aku dulu pun rakam video sbb nk claim warranty signal stalk..diorang tak caya menda tu faulty

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 4 months ago #6855 by epit
epit replied the topic: Re: Minyak Pelincir kereta..

cityida wrote: Satu ape pun sye x paham la ape abg2 nie sembang.. :side:
Sy nyer Persona 1000km 1st Service RM180.10 standard biase jer..:P
Minyak Petronas 97.00 + Magnettrap 6+.00 + Oil Filter ;)
Uncle SC tu citer nnt 6000km 2nd Service cume tukar minyak itam dgn oil filter dlm 130 shj..:P
Cume nk tanye abg2 kat sini ade masalah x dengan pintu sebelah kiri dedua pintu nk kne hempas baru nk msk..:angry:
Uncle SC selayang kate normal tp x puas atie ler keta baru kene hempas2 pintu mcm toyota LE ayah kt kmpg..:dry:

Cuba try sapu polish tyre tu kat getah keliling pintu

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 4 months ago #6862 by 4miR
4miR replied the topic: Re: Minyak Pelincir kereta..
keta ak dua2 pin2 blakang mcm tu...kena hempap kuat2 if x mmg x ttp rapat...hmm geram x geram jugak tp nasib bukan slalu bawak pasenger blakang...ha4...

A Man only Cries when something happens to his car!..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.562 seconds