FC persona anda

More
8 years 1 month ago #732 by zahir
FC persona anda was created by zahir
salam..

harap tajuk ni di bawah topik yang betoi la...

sy nak tanya kepada semua forumers kat sini tentang fc kereta anda...persona saya adalah auto highline...baru berusia 20 hari...dah selesai servis 1000km, tp servis pada mileage 740km sebab kena jalan jauh. mula-mula ambik dulu fc 13l/100km...sekarang turun pegi 8.4l/100km...

saya rasa mcm agak tinggi fc tu...tak tahu la kalau enjin masih baru, atau driving style, atau sebab keta auto...atau mmg saya dapat keta yang tinggi fc nya..

boleh kongsi pengalaman korang semua?

Please Log in to join the conversation.

More
8 years 1 month ago #741 by aliff
Replied by aliff on topic FC persona anda
kete aku sma je sblom or slpas servis ptama ke...kedua ke...sama je fc.klu bwk maintain 80km/j dlm 8.4l/100km....tp klu tekan pi 100km/j terus jadi 12.4l/100km...aku plak mmg sllu bwk 100km/j sbb tu stndard biasa..mmg trase la myaknye..sakit tu..nk kata driving style pon xkan la spai beza cmtu..xkan ari2 nk bwk 80km/j je dr kl ke kltan..huk3..aku rsa mmg aku pyer kete tu fc die tinggi..pdhal manual tu..:(

Please Log in to join the conversation.

More
8 years 1 month ago #794 by areel
Replied by areel on topic FC persona anda
ako nye persona manual fc 6.4l/100km B)

Please Log in to join the conversation.

More
8 years 1 month ago #821 by chap_de_x
Replied by chap_de_x on topic FC persona anda
aku nyer dulu mmg kuat la mengketedarah minyak...skang ni dah ok....JB-KL bawak 130-160 KM/H dalam rm50 ron 95...rm 60 RON 97...tp kalu pakai RON 97 aku bawak lagi laju la... dalam town plak aku jarang bawak sbb g keje nek motor jer...JB jem ma....:P ....tp kalau p jalan2 biasa jer aku nyer FC.... plg rendah aku pnah dapat 7.4l/100KM try slalu reset meter FC tu...dia x accurate sangat tu....cara yg betul adalah pengiraan sendiri....

Please Log in to join the conversation.

More
8 years 1 month ago #824 by saiful
Replied by saiful on topic FC persona anda
gha aku pun high line. muler2 7.9 lepas aku reset jadi 7.6 pastu aku reset balik jadi 20.5 tapi turun lar balik jadi 7.9 lepas 2 sekrang 8.2 aku speed 170kmh jadi 8.3 sampai sekrang. ntah camaner ntah meter ni.

Please Log in to join the conversation.

More
8 years 1 month ago #902 by danialm
Replied by danialm on topic FC persona anda
enjin baru agak 'ketat'..so bawak mcm biasa..but ada dengar..enjin campro ni masuk 40k baru sedap..jaz make sure servis ikut jadual. So far kete aku skang nie catat 6.1l/100km..masuk highway 5.9..town 6.1-6.2..rasanya tak accurate sgt readingnye tue.

Please Log in to join the conversation.

More
8 years 1 month ago #946 by deen
Replied by deen on topic FC persona anda

chap_de_x wrote: aku nyer dulu mmg kuat la mengketedarah minyak...skang ni dah ok....JB-KL bawak 130-160 KM/H dalam rm50 ron 95...rm 60 RON 97...tp kalu pakai RON 97 aku bawak lagi laju la... dalam town plak aku jarang bawak sbb g keje nek motor jer...JB jem ma....:P ....tp kalau p jalan2 biasa jer aku nyer FC.... plg rendah aku pnah dapat 7.4l/100KM try slalu reset meter FC tu...dia x accurate sangat tu....cara yg betul adalah pengiraan sendiri....


camne tu brader nak adjust/reset meter FC? noob here

Whiskey Tango Whiskey Eight Zero Four Seven

Please Log in to join the conversation.

More
8 years 1 month ago #958 by yoeiz
Replied by yoeiz on topic FC persona anda
PE aku pnya FC 6.9 kalu maintain 90kmh AUTO.
Kalu 110kmh ke atas mau pergi 7 lebih.. :sick:

Please Log in to join the conversation.

More
8 years 1 month ago #978 by chap_de_x
Replied by chap_de_x on topic FC persona anda

deen wrote:

chap_de_x wrote: aku nyer dulu mmg kuat la mengketedarah minyak...skang ni dah ok....JB-KL bawak 130-160 KM/H dalam rm50 ron 95...rm 60 RON 97...tp kalu pakai RON 97 aku bawak lagi laju la... dalam town plak aku jarang bawak sbb g keje nek motor jer...JB jem ma....:P ....tp kalau p jalan2 biasa jer aku nyer FC.... plg rendah aku pnah dapat 7.4l/100KM try slalu reset meter FC tu...dia x accurate sangat tu....cara yg betul adalah pengiraan sendiri....


camne tu brader nak adjust/reset meter FC? noob here


tekan butang kat speedo tu lama2 sampai dia reset...

Please Log in to join the conversation.

More
8 years 1 month ago #1338 by eddie
Replied by eddie on topic FC persona anda
aku punya 8.6l/100KM. manual..kira tinggi la ekk...

Buy life insurance when u don't need it, coz when you need it, u can't buy

Please Log in to join the conversation.

More
8 years 4 weeks ago #1377 by little_nicky
Replied by little_nicky on topic FC persona anda
5.7-6.5L/100km kete dah 3 tahun guna.............ok la kot...........owh ye............engine bukan iafm..........dan manual...........

Please Log in to join the conversation.

More
8 years 3 weeks ago #1584 by imam
Replied by imam on topic FC persona anda
bukak aircond-short distance/town area = 7.4l/km
tutup aircond-short distance/town area = 6.1l/km

bukak aircond-long distance/hiway = 6.4l/km
tutup aircond-long distance/hiway = 4.8l/km

lebey kurang la tu..pas guna 25,000km ++++B)

Please Log in to join the conversation.

Time to create page: 0.371 seconds