Exhaust System

More
7 years 1 month ago #872 by fakri
fakri created the topic: Exhaust System
Extractor, Bullet, Piping, Muffler.. apa lagi ha under exhaust system? nak tuka exhaust system tp byk duit nak kene guna tu. so, apa kata bedal muffler dulu kasi garang sket bunyik. bole la main bakar2 lagi2 pada pengguna kete manual cam aku ni.

ada suggestion x muffler mana yg bagus. x nak yg terlalu bising, x nak yg terlalu senyap. yang sedang2 ajaaaaa.... :whistle:

PE0007 ~ Shah Alam ~ Bangi ~ Putrajaya ~ Serdang ~ Dengkil
facebook.com/fakri


Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 1 month ago #875 by Eichi Katsu
Eichi Katsu replied the topic: Re: Exhaust System

fakri wrote: Extractor, Bullet, Piping, Muffler.. apa lagi ha under exhaust system? nak tuka exhaust system tp byk duit nak kene guna tu. so, apa kata bedal muffler dulu kasi garang sket bunyik. bole la main bakar2 lagi2 pada pengguna kete manual cam aku ni.

ada suggestion x muffler mana yg bagus. x nak yg terlalu bising, x nak yg terlalu senyap. yang sedang2 ajaaaaa.... :whistle:


Tuh kene mintak tunjuk aja Syad & Syaiful...hehehe

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 1 month ago #1340 by eddie
eddie replied the topic: Re: Exhaust System
bagus gak kalo ada pakar2 bagi tunjuk ajar kat sini...so bila tukar ekzos sistem..FC mantap, pick up bertambah, bunyi pun garang...baru laa berbaloi-baloi...

Buy life insurance when u don't need it, coz when you need it, u can't buy

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 1 week ago #1969 by deen
deen replied the topic: Re: Exhaust System
so far perbincangan ni amat berguna utk full exhaust system

forum.lowyat.net/index.php?act=ST&f=20&t=517946

apart from that kalo nak ori dicadangkan pergi ke powerzone

Whiskey Tango Whiskey Eight Zero Four Seven

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 11 months ago - 6 years 11 months ago #2761 by niccinixcol
niccinixcol replied the topic: Re: Exhaust System

fakri wrote: Extractor, Bullet, Piping, Muffler.. apa lagi ha under exhaust system? nak tuka exhaust system tp byk duit nak kene guna tu. so, apa kata bedal muffler dulu kasi garang sket bunyik. bole la main bakar2 lagi2 pada pengguna kete manual cam aku ni.

ada suggestion x muffler mana yg bagus. x nak yg terlalu bising, x nak yg terlalu senyap. yang sedang2 ajaaaaa.... :whistle:


muffler ade 2 jenis S flow ngn straight flow...

s-flow
s flow nie snyap berbanding stret flow,pada pendapat aq lah,s flow nie agak sesuai dgn kete auto,sbbnya mmg kita taw kete auto nie pikap mmg power cuma top agak kurang sket,so bila s-flow exzos nie menghalang pergerakan angin yang lancar sbb pergerakan angin yang berpusing dalam muffler..so secara automatik power akan berada di hujung2 rpm...so top speed akan terhasil lah kan....nie bermakna point kuasa kereta berada di rpm rendah dan tengah oleh itu sesuai untuk daily user lah kan...kebaikan die Low fuel consumption lah...pergi mmg pergi...tarak tipu..ibarat silent killer punyeh. . .

straight flow
stret flow,aliran angin mmg cun sgt2..sebab die piping stret tak mcm S-flow tu,bunyi jgn cite la..nala punye,ngeh3x...point kuase amat lah tinggi...kerete bersedia mcm nk g perang dahh...tekan pedal kempem berdesup...kerete agak ringan berbanding pengunaan s-flow..thats why minyak kuat sikit kerana enjin akan lebih responsif dan pikap...manual mmg cun pkai sbb manual nie pikap tak power mcm auto lah kann....


so,aq ada experience sketlah bab2 ejos nie,kerane aq dah pernah pakai pun 2-2 jenis mufler nie dan 2 kali tukar bullet,manifold aq pkai custom punye,cuma satu tips je leh pesan utk N/A jgn lah pakai pipe inch lebih dari 2.0,kalau lebih buat FC aje,laju pon same jeh,melainkan korang dah upgrade supercas ke,turbo ke,leh lah pkai over 2.0 inch...

dolu pkai rsr concept s-flow dan kini pakai Hks Super Dragger straight flow sume nie beli kat halfcut.




Respect Racing Rules
Attachments:
Last Edit: 6 years 11 months ago by fakri.
The following user(s) said Thank You: sapirol, SILVER NIK

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 11 months ago #2764 by deen
deen replied the topic: Re: Exhaust System

niccinixcol wrote:

fakri wrote: Extractor, Bullet, Piping, Muffler.. apa lagi ha under exhaust system? nak tuka exhaust system tp byk duit nak kene guna tu. so, apa kata bedal muffler dulu kasi garang sket bunyik. bole la main bakar2 lagi2 pada pengguna kete manual cam aku ni.

ada suggestion x muffler mana yg bagus. x nak yg terlalu bising, x nak yg terlalu senyap. yang sedang2 ajaaaaa.... :whistle:


muffler ade 2 jenis S flow ngn straight flow...

s-flow
s flow nie snyap berbanding stret flow,pada pendapat aq lah,s flow nie agak sesuai dgn kete auto,sbbnya mmg kita taw kete auto nie pikap mmg power cuma top agak kurang sket,so bila s-flow exzos nie menghalang pergerakan angin yang lancar sbb pergerakan angin yang berpusing dalam muffler..so secara automatik power akan berada di hujung2 rpm...so top speed akan terhasil lah kan....nie bermakna point kuasa kereta berada di rpm rendah dan tengah oleh itu sesuai untuk daily user lah kan...kebaikan die Low fuel consumption lah...pergi mmg pergi...tarak tipu..ibarat silent killer punyeh. . .

straight flow
stret flow,aliran angin mmg cun sgt2..sebab die piping stret tak mcm S-flow tu,bunyi jgn cite la..nala punye,ngeh3x...point kuase amat lah tinggi...kerete bersedia mcm nk g perang dahh...tekan pedal kempem berdesup...kerete agak ringan berbanding pengunaan s-flow..thats why minyak kuat sikit kerana enjin akan lebih responsif dan pikap...manual mmg cun pkai sbb manual nie pikap tak power mcm auto lah kann....


so,aq ada experience sketlah bab2 ejos nie,kerane aq dah pernah pakai pun 2-2 jenis mufler nie dan 2 kali tukar bullet,manifold aq pkai custom punye,cuma satu tips je leh pesan utk N/A jgn lah pakai pipe inch lebih dari 2.0,kalau lebih buat FC aje,laju pon same jeh,melainkan korang dah upgrade supercas ke,turbo ke,leh lah pkai over 2.0 inch...

dolu pkai rsr concept s-flow dan kini pakai Hks Super Dragger straight flow sume nie beli kat halfcut.


ape pendapat brother dengan extractor superstreet? or powerzone ke?

Whiskey Tango Whiskey Eight Zero Four Seven

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 11 months ago #2779 by sapirol
sapirol replied the topic: Re: Exhaust System
tapi bape bajet tuk straight flow punye ekzos ek? tp kl sy nk msk piping dlm 2 inchi setengah ok tk?

sapirol pe0292

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 11 months ago #2780 by niccinixcol
niccinixcol replied the topic: Re: Exhaust System

sapirol wrote: tapi bape bajet tuk straight flow punye ekzos ek? tp kl sy nk msk piping dlm 2 inchi setengah ok tk?


bro kalau beli barang2 baru mmg agak mahal boleh mencecah rm700 kebawah termasuk upah2 dan kos2 lain...mcm aq tak beli barang2 baru..sume halfcut condition,sudah tentu ianya made in japan!...hehe (sory le,minat brg japan,nk wat cmne)

pasal brand extractor tu,aq pun taktaw lah quality brand tu tahap mana dari segi performance,sbb belum study lagi bab2 brand2 nie...sbb aq main sarung je,dah tentu ianya akan ade power jgk...yg penting piping2 nie elok dibalut ataw di spray ceramic bertujuan utk mengelakan dari berkarat...mngikut kajian2 juru2tera kereta size yang sesuai untuk N/A dan turbo-rai adalah. . .

2.0 below untuk N/a
2.0 above untuk turborai car. . .

Respect Racing Rules

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 11 months ago #2785 by niccinixcol
niccinixcol replied the topic: Re: Exhaust System

sapirol wrote: tapi bape bajet tuk straight flow punye ekzos ek? tp kl sy nk msk piping dlm 2 inchi setengah ok tk?

.
mngikut kajian2 juru2tera kereta size yang sesuai untuk N/A dan turbo-rai adalah. . .

2.0 below untuk N/a
2.0 above untuk turborai car. . .

Respect Racing Rules
The following user(s) said Thank You: sapirol

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 10 months ago #3517 by 4g9xtuner
4g9xtuner replied the topic: Re: Exhaust System
kalo xmau bising boleh letak ektraktor 4 2 1...then bulet dua bijik....muffler trompet...pasti tak bising time idle....bila full trottle menjerit2 bunyinye

PPE0C 0498

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 9 months ago #4787 by 4miR
4miR replied the topic: Re: Exhaust System
sapa2 tau x koz extractor jenis satria neo r3 tu?..yg jenis titaniuum... B)

A Man only Cries when something happens to his car!..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 9 months ago #4788 by arfaie
arfaie replied the topic: Re: Exhaust System
fuh y tu rega sure kaw..aku mampu pki 4-1 steel je.. :(

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 1.450 seconds