Jenis Petrol korg guna n prestasi engine kete??

More
8 years 5 months ago #13850 by Zailani
aku pakai shell ron 95 je sampai skrg....tp kuat cikit la..pasal kete aku auto..he3

PE ID : 0806.
Location : Kajang,Bangi,Semenyih,Putrajaya.
Contact : 013~22 33 11 5.
www.facebook.com/Zailani.PE806

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 5 months ago #13865 by SLeePiNG-PiSToN
Untuk PE aku pakai RON95 BHP atau Caltex...dulu aku hardcore Shell..tp skrg rasa minyak dia x power lar..fuel cons pun tggi skit..biasa drive 100-110 km/h fc 9.5l/100km..mileage kreta aku baru 5200km.

Skrg kalau pakai caltex rasa pick up lebeh..fc dalam 8.8l/100km kalau drive 100-110km/h..kalau pakai BHP lagi power and engine rasa smooth..FC x monitor sebab kaki ringan je nak tekan 140-150km/h..hehehhe...

kreta satu lagi skrg maintain BHP RON97 sebab aku rasa power dia equivalent to Shell V-Power Racing..sangat smooth...tekan pun xda rasa termenung...

PE868 - Proton White


“Sesungguhnya Allah S.W.T tidak memandang kepada rupa paras dan harta benda kamu tetapi Allah hanya memandang kepada niat hati dan amalan-amalan kamu.”

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 5 months ago - 8 years 4 months ago #13866 by loki_J
salam sume...

korang rase patutkah kite buat sistem giliran minyak tuk PE kite...kate la 4 bulan fist pakai shell pastu 4 bulan lagi tukar pakai caltex pulak..pastu 4 bulan lagi tukar lain-lain minyak...

sbb masing2 minyak ade kelebeihan dia wpon skit...

ape pendapat korang? baik x tuk enjin dan prestasi...?
Last edit: 8 years 4 months ago by loki_J.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 5 months ago #13882 by fleetjr

SLeePiNG-PiSToN wrote: Untuk PE aku pakai RON95 BHP atau Caltex...dulu aku hardcore Shell..tp skrg rasa minyak dia x power lar..fuel cons pun tggi skit..biasa drive 100-110 km/h fc 9.5l/100km..mileage kreta aku baru 5200km.

Skrg kalau pakai caltex rasa pick up lebeh..fc dalam 8.8l/100km kalau drive 100-110km/h..kalau pakai BHP lagi power and engine rasa smooth..FC x monitor sebab kaki ringan je nak tekan 140-150km/h..hehehhe...

kreta satu lagi skrg maintain BHP RON97 sebab aku rasa power dia equivalent to Shell V-Power Racing..sangat smooth...tekan pun xda rasa termenung...



tul la bro... aku pun terasa camtu gak.... terbaekkk...!! B)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 4 months ago #14346 by Ayen
Bagi diri aku le..asal name minyak petrol aku tuang je dalam tangki. target aku satu je..enjin hidup, keta gerak..gamaknye kalo air paip leh ganti petrol sah sah aku curah air paip je dlm tangki. ~^^~
selalu kalo nak isi minyak asal jumpe petrol pam je terus masuk. tak kesah jenama ape asal dari keluarga petrol tanpa plumbum..sume penah masuk tangki keta aku..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 3 months ago #16087 by Izzuddin
sama je mana pun..yang penting cara pemanduan..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 3 months ago #16104 by VortexElegance99
shell ron95 je..klu ada lbh bleh la guna ron97...pas nie nak try shell ron97 gak lh :)

yg pntg pecut perlahan2...hehe, mesti jaga engine tu....

PE1336 Neo Elegance

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 3 months ago - 8 years 3 months ago #16108 by mn.afie
sejarah aku pakai kete...

"perggghhh, power la shelll!!! ahhaaa..nasib baik aku bijak, jd aku cmpur 95 ngan 97..terbaik!!!!" tu la ayat aku..hehee..

"alamak, xde shell..ahh, minyak da kering..terpakse la beli petronas..sob3" :'(
"eh eh, jimat jgk minyak petrona nih..enjin pn diam sikit..hurm, aku kan anak malaysia..baik aku pakai petronas je lepas nih.."

"walaweeee...nyesal aku pakai rim 17..berat sgt kot..xde pikap.. :unsure: hurm, nyesal aku"

"ape kate aku layan je mane2 stesen minyak yg aku jumpe? pakai mane pn nmpk same je kot..ntah le..alaaa, kete aku kot..lantak aku la...ahaaa, nmpk tu bhp...isi bhp lak :) "
"eh, BHP nih bole thn la power die..skrg rase cm pikap sket kete aku.. :woohoo: "

kemudian, aku terpikir lg...

"eh, ade efek rupenye pakai minyak nih, walaupun sekadar ron95..ape kate lps nih try esso/mobil laks..walaupun cam cb x femes tp layan jela...huhuuuu"

:whistle: :whistle: :whistle:

"WTF!!!! bile mase aku tukar enjin nih??? pikap lol..nk tarik ats highway pn rase terase seronoknye..eh, enjin aku pn diam je..xde da bunyi knocking halus tu..FC aku yg abnormal 8.4++/100km da turun jd 7.6++/100km..holly molly~~~~"

bermula hari itu, x pernah sekali pn aku menjejakkan kaki ke stesen petronas, shell , bhp kecuali nk tumpang smyg, gi tnds or beli rokok... :lol: :lol: :lol: :lol:
Last edit: 8 years 3 months ago by mn.afie.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 3 months ago #16173 by despajero

mn.afie wrote: sejarah aku pakai kete...

"perggghhh, power la shelll!!! ahhaaa..nasib baik aku bijak, jd aku cmpur 95 ngan 97..terbaik!!!!" tu la ayat aku..hehee..

"alamak, xde shell..ahh, minyak da kering..terpakse la beli petronas..sob3" :'(
"eh eh, jimat jgk minyak petrona nih..enjin pn diam sikit..hurm, aku kan anak malaysia..baik aku pakai petronas je lepas nih.."

"walaweeee...nyesal aku pakai rim 17..berat sgt kot..xde pikap.. :unsure: hurm, nyesal aku"

"ape kate aku layan je mane2 stesen minyak yg aku jumpe? pakai mane pn nmpk same je kot..ntah le..alaaa, kete aku kot..lantak aku la...ahaaa, nmpk tu bhp...isi bhp lak :) "
"eh, BHP nih bole thn la power die..skrg rase cm pikap sket kete aku.. :woohoo: "

kemudian, aku terpikir lg...

"eh, ade efek rupenye pakai minyak nih, walaupun sekadar ron95..ape kate lps nih try esso/mobil laks..walaupun cam cb x femes tp layan jela...huhuuuu"

:whistle: :whistle: :whistle:

"WTF!!!! bile mase aku tukar enjin nih??? pikap lol..nk tarik ats highway pn rase terase seronoknye..eh, enjin aku pn diam je..xde da bunyi knocking halus tu..FC aku yg abnormal 8.4++/100km da turun jd 7.6++/100km..holly molly~~~~"

bermula hari itu, x pernah sekali pn aku menjejakkan kaki ke stesen petronas, shell , bhp kecuali nk tumpang smyg, gi tnds or beli rokok... :lol: :lol: :lol: :lol:


hehehe....terbaekkkk....karangan ko...wow!......kesimpulannya ialah gunalah ESSO/MOBIL.....hehehe

PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 3 months ago #16212 by mn.afie

despajero wrote:

mn.afie wrote: sejarah aku pakai kete...

"perggghhh, power la shelll!!! ahhaaa..nasib baik aku bijak, jd aku cmpur 95 ngan 97..terbaik!!!!" tu la ayat aku..hehee..

"alamak, xde shell..ahh, minyak da kering..terpakse la beli petronas..sob3" :'(
"eh eh, jimat jgk minyak petrona nih..enjin pn diam sikit..hurm, aku kan anak malaysia..baik aku pakai petronas je lepas nih.."

"walaweeee...nyesal aku pakai rim 17..berat sgt kot..xde pikap.. :unsure: hurm, nyesal aku"

"ape kate aku layan je mane2 stesen minyak yg aku jumpe? pakai mane pn nmpk same je kot..ntah le..alaaa, kete aku kot..lantak aku la...ahaaa, nmpk tu bhp...isi bhp lak :) "
"eh, BHP nih bole thn la power die..skrg rase cm pikap sket kete aku.. :woohoo: "

kemudian, aku terpikir lg...

"eh, ade efek rupenye pakai minyak nih, walaupun sekadar ron95..ape kate lps nih try esso/mobil laks..walaupun cam cb x femes tp layan jela...huhuuuu"

:whistle: :whistle: :whistle:

"WTF!!!! bile mase aku tukar enjin nih??? pikap lol..nk tarik ats highway pn rase terase seronoknye..eh, enjin aku pn diam je..xde da bunyi knocking halus tu..FC aku yg abnormal 8.4++/100km da turun jd 7.6++/100km..holly molly~~~~"

bermula hari itu, x pernah sekali pn aku menjejakkan kaki ke stesen petronas, shell , bhp kecuali nk tumpang smyg, gi tnds or beli rokok... :lol: :lol: :lol: :lol:


hehehe....terbaekkkk....karangan ko...wow!......kesimpulannya ialah gunalah ESSO/MOBIL.....hehehe


bosan bro..hehee :laugh:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 3 months ago #16231 by loki_J
best2..lepas ni layan esso lak la... ;)

sblm ni aku guna ron95 petronas...dari mule pakai PE sampi la 3 minggu lepas...pastu aku ade jumpa brader exss work exhaust...dia suggest suh pakai ron97 sekali sekala bg cuci skit....

pastu aku pon try isi 97 petronas lepas kering...

memang efek dia rase giler...pickup..ringan sumela.....bini aku kt sebelah pon rase.. :cheer:
so pasni aku nk wat jadual berkala la tuk minyk PE aku...

2 bulan sekali isi ron97...ehehe...

p/s nk try esso pasni sbb da abis redeem petronas mesra aritu..ahahah :whistle:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 3 months ago #16236 by bebey
sy 95 jer....x mampu nk pakai minyak mahal B)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.722 seconds