Jenis Petrol korg guna n prestasi engine kete??

More
8 years 9 months ago #5985 by Mohamad_Hafizan_Bin_Juanis
shell v-power racing....rm 110 dalam 31 liter untuk penuh...memang best..pickup power...jimat jugak la pasal setengah tangki boleh dapat 280km....ada lagi 280km ke empty...petronas 97 rasa tak jimat...

ikut pendapat aku;

PICKUP
1: SHELL V POWER RACING
2:ESSO F1 KALER UNGU
3:SHELL V POWER 97

anyway aku tak pakai keta hari hari...naik moto cup ajer.....Long distance ajer baru pakai minyak ron 97 keatas....

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 7 months ago #7809 by Azlan_Amin
aku pki esso dari dulu lg. RON95. so far takde masalah:whistle: . Lg satu ada point smile. 1000 point dapat minyak RM15 free:woohoo: . kira jimat minyak jg tu. simpan bila2 sesak ada jg minyak dpt tuang:lol:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 7 months ago - 8 years 7 months ago #7814 by khibrahi
Untuk distance, kena tengok bape banyak dalam highway n dalam bandar n muatan. Ini akan pengaruh jumlah km anda.
Saya kalu 100% dlm highway bleh dpt 600-650km satu full tank. Kalu 50% highway dlm 450-550km aje. Std 4 orang.
Minyak pakai Esso 95 aje.Xpernah pkai Ron97.
Bagi aku x berbaloi nak pkai Ron97. Harga la dkt $1 lagi mhl. Pickup n km naik cket aje.
Lagi satu kalu dh pkai Ron97, bila tukar blk ke Ron95, knocking mmg kuat. Base dlm 3-5 kali full tank baru ok blk.

Minyak mn yg lagi bgs, aku xtau nak ckp. untuk kete aku pkai Esso aje. Bila xde baru pkai Petronas.
Bagi aku Esso lbh pickup cket. Tapi mgkn perasaan aje kot.
Tapi cuma Esso yg bg free mnyk $15 untuk tukar 1000 point. Shell, petronas xde point tukar free mnyk. BHP 800 atau 1000 point tukar free $5 rasa ye lar.
Nak senang cuba semua mnyk n ikut pilihan ati. Tapi nk betul2 tau, isi 3 kali full tank baru tukar mnyk, baru tau mnyk mn yg kete suka.:cheer:


File Attachment:
Last edit: 8 years 7 months ago by khibrahi.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 7 months ago - 8 years 7 months ago #7831 by jackall
ermm... aku plak pakai shell ajer.. lebey kilometer.. haha.. terbayekk... :laugh:
Last edit: 8 years 7 months ago by jackall.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 7 months ago #7836 by despajero
masa...ron 95 baru kuar(masa tu guna wira)....aku guna BhP...pickup maintan....kekadang guna esso(ron95)...

pastu tukar2 guna shell gak....

skrg ni aku maintain guna BhP.....dan terbaru aku guna Petronas(ron 95 extra)...pickup bettter dr 95 dulu serta minyak lebey jimat..

PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 7 months ago #8228 by ewanukm
aku gune petronas 95 xtra..pickup ok....mantap..nk dpt 150km/j kejap je.dlm keadaan gear 5..

aritu try gune shell95 fuelsave.lpas tgk iklan promosi kt tv..pickup drop giler2..gear satu kuar simpang semput2..cam gear 2..mse nk start plk susah nk idup..lepas tu aku terus xgune shell 95 lagi..maintain petronas 95 xtra..

nk ckp pasal minyak jimat tnya kaki kanan masing2 la...klu kaki kanan maintain 90-100km/j mmg jimat..
klu yg suke kejar2,kaki kanan asyik tekan jek xreti nk agkat mmg kaw2 la minyak..



PE0263
Shah Alam //Kuala Terengganu

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 7 months ago #8400 by mrsyuk_88
sy guna primax 95 amat jimat...;)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 6 months ago - 8 years 6 months ago #9200 by hijauchiffon

mrsyuk_88 wrote: sy guna primax 95 amat jimat...;)


Jimat ke? Aku rasa entah la cam cepat abis je. Knp erk? Ke cara pemanduan aku? adoi.. aku pakai 95 jugak. Aku pegi keje 17 km means 34 km setiap hari.

Nak tanya ni... orang kata kalau kereta proton ni jangan isi minyak sebelum lampu PAM MINYAK tu menyala kat meter tu. Katanya nanti cepat rosak betol ke?/ tak boleh start.. Sebb dah ada yg kena.
Semalam aku perasan bila lampu PAM MINYAK tu menyala aku cepat2 tekan butang kat meter tu dan menandakan 61/60 km lagi perjalanan/ nak habis.


*Sorry tak selak2 page ni.

mana menghilang?
Last edit: 8 years 6 months ago by hijauchiffon.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 6 months ago - 8 years 6 months ago #9240 by Alfa_Dunter
bg pendapat den pulak. semenjak den pakai persona ni den guna shell 95 je :) .. bole tahan jugak.. biasa la asyik jem je jalan.. tak pernah test utk perjalanan yg jauh lagi.. lepas test nanti nk tengok mcm mana hasilnya :blink: .. kalau still tak jimat den nk try minyak lain la pulak... pasal card minyak, den nk daftar semua card, bonus link, smile dan lain2.. senang.. semua ada point.. :laugh:

cuma menjadi persoalan den kat sini :unsure: ....nilai AFC (Purata Penggunaan Bahanapi) kereta anda2 sekalian mcm mana :S
adakah ia tinggi @ rendah... den pun tak tahu sangat pasal AFC ni... kalau ada org otai2 kat sini yg terangkan bacaan yg menjimatkan pengunaan minyak tu di tahap mana - 5.5? 6.5? 7.5? 8.8?.. dan jikalau bacann afc sesebuah kereta tu tinggi, ada tak cara nk rendahkan tahap afc tu ke lebih rendah dimana tak kisah lah pemilik kereta menggunakan minyak 95/97 dari mana2 brand.... :side:
Last edit: 8 years 6 months ago by Alfa_Dunter.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 6 months ago #9245 by khibrahi
Alfa_Dunter - FC 2 kalu nak kurang jgn laju sgt. Kalu kaki asyik tekan pedal mnyk smpai abis mmg fc tinggi. Lagi satu tengok gak byk dlm bandar @ highway. Kalu hgwy byk for sure fc jd rendah. Jenis minyak yg diguna x memainkan peranan yg besar utk fc, pd pndgn aku lah.

Jangan ikut sgt fc kat meter 2. Selalu ye xbape tepat. Cuba gak mana2 software sama ade kat computer @ mobile yg bleh kira benda nie, selalu ye lagi tepat.
Aku guna fuellog n acar kat hp aku. So masa isi bleh terus input. Blk rumah aku input plak kt web fuelly.

fyi, kat meter aku fc ialah 5.6L/100KM. Kat hp n fuelly plak 7.8L/100KM. Aku ambk yg kat hp n fuelly 2 sbg fc aku.


File Attachment:
The following user(s) said Thank You: Alfa_Dunter

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 6 months ago - 8 years 6 months ago #9360 by Alfa_Dunter
ow mcm tu Mr khibrahi... :lol:
dah kalau mcm tu mudah cerita den abaikan je lah pasal FC tu.. :silly:
isi minyak jalan, :sick: tak isi tak boleh jalan.. :woohoo: habis cerita :laugh:
Last edit: 8 years 6 months ago by Alfa_Dunter.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 6 months ago - 8 years 6 months ago #9363 by despajero

khibrahi wrote: Alfa_Dunter - FC 2 kalu nak kurang jgn laju sgt. Kalu kaki asyik tekan pedal mnyk smpai abis mmg fc tinggi. Lagi satu tengok gak byk dlm bandar @ highway. Kalu hgwy byk for sure fc jd rendah. Jenis minyak yg diguna x memainkan peranan yg besar utk fc, pd pndgn aku lah.

Jangan ikut sgt fc kat meter 2. Selalu ye xbape tepat. Cuba gak mana2 software sama ade kat computer @ mobile yg bleh kira benda nie, selalu ye lagi tepat.
Aku guna fuellog n acar kat hp aku. So masa isi bleh terus input. Blk rumah aku input plak kt web fuelly.

fyi, kat meter aku fc ialah 5.6L/100KM. Kat hp n fuelly plak 7.8L/100KM. Aku ambk yg kat hp n fuelly 2 sbg fc aku.



bro khibrahi...ape spek PE bro....auto ker manual?

PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.
Last edit: 8 years 6 months ago by despajero.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.410 seconds