Rakyat Malaysia & Proton

More
8 years 10 months ago - 8 years 10 months ago #2315 by hafizharudin
Assalamualaikum wbt, :cheer:

Korang slalu tak baca forum kereta? macam paultan.org la autoworld.com.my la kereta dot info etc...

Slalunya aku klu nk tau pasal info2 kete, website2 nih la jadi reference aku. Pendek kate, tak lengkap hidup aku klu dlm seminggu tak jenguk website kete nih :whistle:

Actually topik yang aku post nih just nak share dengan korang pasal "Rakyat Malaysia & PROTON". Pernah tak korang bile baca review / forum yang berkaitan dengan PROTON dapat 100% positive feedback? boleh dikatakan sume review / forum yang aku baca, 99% kutuk PROTON. Ape? hebat sangat ke diorang nih? Ape kurangnya PROTON? Family aku mula pakai proton tahun 1991 (Proton Iswara), kalau x salah aku warna coklat :P . Ramai orang kite kutuk cakap yang proton nih di perbuat dari tin milo. Kolotnya mentaliti orang kita masa tuh. Tapi sepanjang 3 /4 tahun bapak aku pakai....tak pernah sekali pun keta tu bagi masalah kat kami sekeluarga. Then after a few years bapak aku beli Proton Wira - Thomas Cup Edition tahun 2000. Pun x pernah bagi masalah. Sampai skarang, aku still lagi pakai keta tuh even aku dah beli PE (Persona Elegance). So ape masalahnya PROTON nih? Mungkin dalam banyak2 keta PROTON tu tak semuanya perfect 100% buatannya. Tapi cuba la diorg pikir boleh ke kereta buatan Jepun mcm HONDA, TOYOTA or NISSAN bagi spec macam PE H-Line with that kind of price???

Aku tau tak semua orang setuju dengan statement nih because of gov tax la AFTA la....macam2 lagi lah. Tapi for me I'm proud Malaysian to owned PE. Dulu aku terpikir jugak nak beli vios la honda city la...tp ble aku buat comparison, ada pros and cons yang buat aku pilih PE sebagai keta aku :whistle:

At the end, its depend to your own pocket money....klu diorang rasa mampu nak pakai kereta idaman diorang, plese proceed with that. Takde sape yang nak larang. Janji tuan empunya badan puas ati dengan hasil titik peluh korang kumpul bertahun2 utk di pakai kat jalan raya... :woohoo:
Last edit: 8 years 10 months ago by hafizharudin.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 10 months ago - 8 years 10 months ago #2319 by arfaie
Replied by arfaie on topic Rakyat Malaysia & Proton
org yang komplen tu jeles..sbb dia dah terbeli keta buatan laen..last2 keta proton lawa lak.mula la :evil:
Last edit: 8 years 10 months ago by arfaie.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 10 months ago #2320 by irrahady
Replied by irrahady on topic Rakyat Malaysia & Proton
aku memang sependapat dengan ko, bro hafizharudin. keter2 jenis lain pun ade masalah gak...

tapi kita tak boleh salahkan Rakyat Malaysia sepenuhnya, mungkin diorang ade pengalaman masing2 berkaitan kereta keluaran PROTON. contohnya kat SC (Service Centre PROTON), kadang tu dah ler tak dpt layanan yg sepatutnya pastu bile kita komplen itu ini ada masalah ada antara diorang cakap "biasalah PROTON". padahal diorang nilah cermin kepada PROTON sepatunya diorang bagilah service terbaik tuk customer. PROTON patut fikirkan sesuatu pasal SC yg macam ni...setakat ni aku lum jumpa SC yg macam ni tapi ini adalah dari cerita rakan2 yg lain.

walaupun begitu aku tetap beli gak keter PROTON (PE) sebagai tanda sokongan aku kepada produk keluaran Malaysia

PE0248 - PUTRAJAYA
FaceBook: www.facebook.com/irrahady
eMail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 10 months ago #2324 by zactera
Replied by zactera on topic Rakyat Malaysia & Proton
PROTON ...masih releven sampai hari ini..kenapa?sebab proton buatan anak tempatan...kita rakyat malaysia patut bangga... :woohoo:

CyberSendikit™ Team®

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 10 months ago #2326 by armz
Replied by armz on topic Rakyat Malaysia & Proton
aku still vote for proton..xpernah lak aku rase nk beli kete buatan luar..klu setakat kualiti mcm proton atau harga la2 proton..proton tetap di hati.. kekadang de je..mase mula2 beli PE dulu..ramai ckp nape xbeli vios ke..honda city ke..huhu (dalam hati ckp>>>suke hati aku la..aku nk beli kete buatan negara sendiri!!!huh!!)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 10 months ago #2327 by ajis
Replied by ajis on topic Rakyat Malaysia & Proton
Caya la bro...aku sokong korang semua..i love proton....hehehehe;)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 10 months ago #2330 by eddie
Replied by eddie on topic Rakyat Malaysia & Proton
aku dah guna proton saga, iswara, wira dan terbaru PE laaa...ok jer, tak de la teruk sangat...

Buy life insurance when u don't need it, coz when you need it, u can't buy

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 10 months ago #2337 by arfaie
Replied by arfaie on topic Rakyat Malaysia & Proton

irrahady wrote: aku memang sependapat dengan ko, bro hafizharudin. keter2 jenis lain pun ade masalah gak...

tapi kita tak boleh salahkan Rakyat Malaysia sepenuhnya, mungkin diorang ade pengalaman masing2 berkaitan kereta keluaran PROTON. contohnya kat SC (Service Centre PROTON), kadang tu dah ler tak dpt layanan yg sepatutnya pastu bile kita komplen itu ini ada masalah ada antara diorang cakap "biasalah PROTON". padahal diorang nilah cermin kepada PROTON sepatunya diorang bagilah service terbaik tuk customer. PROTON patut fikirkan sesuatu pasal SC yg macam ni...setakat ni aku lum jumpa SC yg macam ni tapi ini adalah dari cerita rakan2 yg lain.

walaupun begitu aku tetap beli gak keter PROTON (PE) sebagai tanda sokongan aku kepada produk keluaran Malaysia


yup..silap nya frontline proton tu sendiri..SC dan formen proton kt SC yang suka bg jawapan tipikal bila kita bgtau masalah..biasalah proton bang, mmg mcm ni..last2 org akan kata proton teruk. ;)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 10 months ago #2343 by fateh
Replied by fateh on topic Rakyat Malaysia & Proton
tu la pasal mentaliti org sebenarnya, kebayakan org hanya dengar dr mulut org lain, cube beli pakai kereta keluaran proton br tau... setakat mslh ckit2 tu boleh selesai... agak2 nye kan klu la proton ni bukn dr MALAYSIA, tp datg dr Jerman, konfirm melambung pujian kt proton kan... :ohmy:

PE0145
...Nubis Tak Seberapa dr Selatan (Johor)...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 10 months ago #2352 by arfaie
Replied by arfaie on topic Rakyat Malaysia & Proton
kalau proton made in jerman haha..sure kalau ada defect pun diorang kata kes terpencil je.. :laugh:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 10 months ago #2354 by zactera
Replied by zactera on topic Rakyat Malaysia & Proton

arfaie wrote: kalau proton made in jerman haha..sure kalau ada defect pun diorang kata kes terpencil je.. :laugh:


setuju je.... :woohoo:

CyberSendikit™ Team®

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 10 months ago #2357 by arfaie
Replied by arfaie on topic Rakyat Malaysia & Proton

zactera wrote:

arfaie wrote: kalau proton made in jerman haha..sure kalau ada defect pun diorang kata kes terpencil je.. :laugh:


setuju je.... :woohoo:


tak pyh smpi jerman..kt mesia pun ada, brand t****a ngn h***a..yang ni selalu dipuji melambung

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.332 seconds