Persona Elegant vs Myvi 1.5/1.3...

More
8 years 2 months ago #6381 by emmett
Assalamualaikum kepada para personarian.. salam perkenalan dari sy, emmett.

ok, disini sy ade dilemma antara memilih persona elegan atau myvi 1.3/1.5.. so, nak minx cadangan para forumer disini.. diharap dpt memberi feedback yg mantap. haha. tq..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago #6383 by danielhazmin
Walaikumsalam . salam perkenalan ..

nie pendapat aku tentang myvi dan persona

MYVI
Jimat petrol, body pon smart, lagi pon harga pon berpatutan .... dah masalah nye bagi aku, body kecik, naik empat orang dah mendap (itu klu org tuh tk suke bikin kete la) .. bonet belakng pon kecik.. nk isi barang byk2 pon tk leh .. lagi pn . myvi nie lebih sesuai perjalanan dekat2 jew.. klu jauh 2 . pandai2 la pie service..huhu


Persona 1.6cc
bagi aku kereta nie, lebih sesuai tuk org dah berkawen.. tpi jgan pandang semua tuh .. bujang pn leh pakai (klu org tuh fikir salah future la..huhu) ...
jimat petrol .. bagi aku okeh la.. mmg jimat la.. nk lawan ngan myvi . myvi lagi save..
nk kata smart.. bagi aku kureng sikit.. tpi klu nak smart2 tul.. kena pandai bikin la ..baru smart..masuk bodykit R3..PERGHHH!!!...
sesuai tuk jarak jauh.. tgk enjin la 1.6 tuh.. tahan ..
lagi satu bonet belakang....mmg luas.. nk isi barang byk2 pon bleh ..


itu sahaja pendapat aku .. klu ada silap salah .. mintak maaf k ..
aku baru jew pakai kete seminggu ^_^

PE 745 - NCN 240

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago #6388 by emmett
oww.. ok, tq. salah satu prob yg ade bile amik PE nie adalah parking. haha. skrang stay kat pangsapuri, parking semua double, parking lot bertingkat pon double. sape dok kat pangsapuri bukit baru keramat hujung mesti tau mende nie. hehe.

nak tunggu myvi pun masalah gak, kang interest bank naik.. skrng maybank pon dah 4.0..

full tank PE brape ye? rm80?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago - 8 years 2 months ago #6389 by khibrahi
Rasa ye dekat 45L kot tangki minyak dia. Ari 2 aku isi RM83.
memang dah nak kering dah. Masa lampu minyak nyala, aku boleh jalan 150km lg termasuk kena jam kat jalan ipoh 1/2 jam lg.

Bagi aku, yang pakai persona n MyV, persona untuk balik kg n jln jauh memang sedap. Bonet pun bleh isi mcm2. Kalu lalu highway mmg jimat geler. Bawak mmg xsedar ko dah 140kmj pun.NVH pun bleh tahan gak.

Kalu Myvi jalan dekat ok n msa jem. Masa nie dia memang jimat gler sebb bodi ringan n cc kecik. Tapi jalan jauh xtahan la. Masa bwak dalam hgway 120kmj dah dkat 4000rpm dah.paham2 la mcm mana bising enjin. Lagi 1 barang xbleh masuk banyak,bonet xde hehehe.

Ikut pilihan sendri la.Tengok kete banyak guna untuk ape.
Lagi 1, kena tanya salesman bila plak bleh dapat kete la. Aku xtau skang bape lama waiitng untuk persona n Myvi.
1 lg, Myvi kurang ade masalah cket sbb dia rebrand daihatsu. Cuma bodi n interior aje tukar.enjin xtukar.
Persona kadang2 ade masalah la. Bleh tengok kat sini ape msalah dia.
Tapi kena ingat, kete nie tengok nasib gak. Nasib baik dapat kete memang xde msalah langsung, atau sket aje msalah ye. Nasib xbaik keluar masuk sc la. Jenama Jepun, Eropah, US pun sama gak.
Korang ingat x ade berita akhir tahun lepas ada 1 kete Honda Civic baru aje pagi dapat dari salesman, malam bleh terbakar sebb overheating. 2 Honda 2. Jadi ikut nasib la kan.

Senang masa baru dapat kete, mandikan air bunga n air yassin hehehehe.Bagi berkat.
Last edit: 8 years 2 months ago by khibrahi.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago #6390 by danielhazmin
itu menjadi masalah gak.. parking.. ala itu semua boleh ejas jew.. aku sendiri pon pakai parking senget.. biasa lah baru lagi pakai.. hahahaha

skrng nie myvi nk kuar model baru 1.5... hmpir sbijik ngan passo kat japan .. Tpi kena paham .. skrng nie ada masalah , sebb enjin dari japan tak sampai2 kat malaysia disebbkn tsunami ari tuh .

klu pasal bank .. bagi aku semua sama ajew .. , klu aku la pilih ambank . sebb interest still 3.3 aku dapat ari tuh ... klu maybank, public bank ..4.0 (public bank mmg mudah n senang loan diluluskan)... rhb bank .. Sape ambik loan kat sini.. tak rugi .. bayak faedahnye . huhu .. tapi susah sikit la nak cari cwangan die .

tuk full tank .. 50L .(lihat kat protonedar.com ) .. dalam RM80-RM85 jga la..
khibrahi cakap mmg betul... lampu minyak menyala .. still lagi bleh jalan jauh .. smlm aku g shah alam ngan puchong ulang alik .. still lagi bleh jalan .. walaupon lmpu minyak bernyala..huhu ..


perbezaan harga
myvi 1.3 = rm43.999 (standard)m
persona 1.6 = RM46.499 (standard)m ..

fikirkan ..beza 4 ribu jew leh dapat 1.6 ..

PE 745 - NCN 240

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago #6401 by emmett
whaha.. byk jugak kelebihan nie.. parking tu mule2 noob la, lame2 ok la kot.. slalunye ape yg dapat utk free gift? rebat korang dpt brape?? Nak amik persona wane putih ar.. kalo letak racing stripe wane itam lawo x?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago #6426 by irrahady
sorry ek..aku terpaksa alihkan dari PENGUMUMAN ke ISU SEMASA ni sebab aku rasa kat sini lagi sesuai..

PE0248 - PUTRAJAYA
FaceBook: www.facebook.com/irrahady
eMail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago #6427 by emmett
okey. beres. xde hal, aritu pun xtaw nak ltak categories mane. tq2.:woohoo:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago - 8 years 2 months ago #6431 by armz
speechless...PE da best... :)

MYVI:

1)HANDLINGV& COMFORT xbest... mmg out...
2)position driver seat ngan gear knob & handbrake cam xsesuai..jauh...xselesa dah.
3)drive jalan xrata...bunyik2 asing lagi kuat and banyak... bergegar macam2.. terasa perbezaan bile naik PE..
Last edit: 8 years 2 months ago by armz. Reason: updates

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago #6432 by danielhazmin
PE skrng ada warna solid white.. pehh cantik tuh .. rugi klu tak tempah .. setahu aku .. die ada MLINE ngan HLINE je kan .. harga pon berpatutan gak

selalu nye ada gift
1. touch n go
2. voucher tinted (ikut la berapa die bagi)
3. lock handling
4. isian penuh minyak..

itu ajew kot..

rebat tuh .. aku tk thu la.. ikut pada promotion kot.. macam ner putih nie.s. elalu nye ada kot... tgk tempat la ... .huhu..klu ada. .rezeki ko la

PE 745 - NCN 240

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago #6435 by Syahril_Genji
Kalau nak tunggu,tunggu la sampai PERSONA R kuar,baru beli.....

>>>>>
>
>>
>

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 months ago #6440 by danielhazmin
uit yo ko .. den tak thu pon ^_^

PE 745 - NCN 240

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.258 seconds