Renew Roadtax?

More
8 years 1 month ago #7996 by zactera
Renew Roadtax? was created by zactera
salam semua,

ada sesiapa tahu mcm mana nak menjimatkan duit aka merenew roadtax sendirik....bagaimana langkah2 nya....

sekian terima kasih atas bantuan rakan2 sekalian... :woohoo:

CyberSendikit™ Team®

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 1 month ago #7997 by SLeePiNG-PiSToN
Replied by SLeePiNG-PiSToN on topic Renew Roadtax?
aku biasa menggunakan khidmat myEG je..senang & cepat..roadtax tu harga fix..yg penting nilai insurans tu jgn terlebih insured atau terkurang insured...kena check dgn bank brapa market value kreta baru insure kreta dgn nilai yg sepatutnya..

PE868 - Proton White


“Sesungguhnya Allah S.W.T tidak memandang kepada rupa paras dan harta benda kamu tetapi Allah hanya memandang kepada niat hati dan amalan-amalan kamu.”
The following user(s) said Thank You: zactera

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 1 month ago #8006 by despajero
Replied by despajero on topic Renew Roadtax?
aku pun guna myeg...senang...dia tolong hantorkan roadtax

PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.
The following user(s) said Thank You: zactera

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 1 month ago #8036 by irrahady
Replied by irrahady on topic Renew Roadtax?
insuran aku terus pegi buat kat syarikat takaful ikhlas..nnti kita akan dpt diskaun 10%..satu lagi nilai dia mmg ikut harga market..sbb kalau melalui agen dia org akan mintak harga lebih utk dptkan 10% tu lg tinggi...myEG aku xtau macam mane

PE0248 - PUTRAJAYA
FaceBook: www.facebook.com/irrahady
eMail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
The following user(s) said Thank You: zactera

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 1 month ago #8066 by SLeePiNG-PiSToN
Replied by SLeePiNG-PiSToN on topic Renew Roadtax?
myEG dia tanya brapa kita nak insured..tp market price boleh check dgn bank...

PE868 - Proton White


“Sesungguhnya Allah S.W.T tidak memandang kepada rupa paras dan harta benda kamu tetapi Allah hanya memandang kepada niat hati dan amalan-amalan kamu.”
The following user(s) said Thank You: zactera

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 1 month ago #8096 by khibrahi
Replied by khibrahi on topic Renew Roadtax?
Kalu kat MyEG ade 2 insurance dia bleh wat, Etika n RHB kot. X ingat. Cuba check. Dan base dia punye value insure mmg tinggi. Lagi senang ko wat sendri, bleh dpt 10% diskaun tmbhn atas NCD. Pastu wat roadtax aje kt myeg. Aku wat mcm nie le.Xpyh mintak geran kat bank.

Bagi calculation untuk insurance mcm nie. Tgk market value masa nk wat insuran bape. Bleh tanya kat bank atau kat insurance. Pastu bajet bila dah 1/2 thn bape harga dia. Ambik harga 2 untuk insurance. Insurance hanya akan bayar ikut market value. Kalu masa mula2 wat insurance dlm 50K, kata accident 1/2 thn atau ujung thn, insurance akan byr ikut harga masa accident 2. Kalu market value masa 2, 45K aje, so dia byr 45K aje lh. So sng ambk harga masa tgh2. 2 pendapat aku lah. Wat ape byr lbh kat insurance co kan.


File Attachment:
The following user(s) said Thank You: zactera, gooey

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 1 month ago - 8 years 1 month ago #8134 by zactera
Replied by zactera on topic Renew Roadtax?

irrahady wrote: insuran aku terus pegi buat kat syarikat takaful ikhlas..nnti kita akan dpt diskaun 10%..satu lagi nilai dia mmg ikut harga market..sbb kalau melalui agen dia org akan mintak harga lebih utk dptkan 10% tu lg tinggi...myEG aku xtau macam mane


maknanye p cari ajen takaful ikhlas dan kta bayar kat dia tuk buat insuran...agak2 brape bro tuk hayat kete baru setahun :ohmy:

CyberSendikit™ Team®
Last edit: 8 years 1 month ago by zactera. Reason: silap taip

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 1 month ago #8138 by zactera
Replied by zactera on topic Renew Roadtax?

khibrahi wrote: Kalu kat MyEG ade 2 insurance dia bleh wat, Etika n RHB kot. X ingat. Cuba check. Dan base dia punye value insure mmg tinggi. Lagi senang ko wat sendri, bleh dpt 10% diskaun tmbhn atas NCD. Pastu wat roadtax aje kt myeg. Aku wat mcm nie le.Xpyh mintak geran kat bank.

Bagi calculation untuk insurance mcm nie. Tgk market value masa nk wat insuran bape. Bleh tanya kat bank atau kat insurance. Pastu bajet bila dah 1/2 thn bape harga dia. Ambik harga 2 untuk insurance. Insurance hanya akan bayar ikut market value. Kalu masa mula2 wat insurance dlm 50K, kata accident 1/2 thn atau ujung thn, insurance akan byr ikut harga masa accident 2. Kalu market value masa 2, 45K aje, so dia byr 45K aje lh. So sng ambk harga masa tgh2. 2 pendapat aku lah. Wat ape byr lbh kat insurance co kan.



terus bayar sekali gus ke kat myEG? insuran+roadtax? anggaran dah tolak 10% brape nilai total paid bro? :huh:

CyberSendikit™ Team®

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 1 month ago #8140 by SLeePiNG-PiSToN
Replied by SLeePiNG-PiSToN on topic Renew Roadtax?
harga insurans x pasti...kalau ada NCB tolok dulu diskaun NCB...pastu tolak pulak lagi 10% diskaun. Insurans kau call je dia nnt dia akan kirakan berdasarkan nilai kreta tu.

www.autoworld.com.my/v2/tools/pcmi_calc.asp

www.insuranceinfo.com.my/help_and_advice...php?intPrefLangID=1&

www.einsuran.com/B001001.aspx


tu link untuk Insurans calculator..kau leh dapat basic figure je lar..

PE868 - Proton White


“Sesungguhnya Allah S.W.T tidak memandang kepada rupa paras dan harta benda kamu tetapi Allah hanya memandang kepada niat hati dan amalan-amalan kamu.”

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 1 month ago #8141 by irrahady
Replied by irrahady on topic Renew Roadtax?

zactera wrote: maknanye p cari ajen takaful ikhlas dan kta bayar kat dia tuk buat insuran...agak2 brape bro tuk hayat kete baru setahun :ohmy:


kalau buat kat agen pun sama gak 10% tu dpt kat diorg..kena buat sendiri kat konter takaful tu..atau insuran lain aku xtaulah dpt diskaun tu, ada sape2 tau leh share kat sini.

ari aku buat tu dia kata PE M-line harga RM43k..jd terpulang kat kita nak amik nilai bape 40K dia kata boleh..tapi aku amik 43k gak lahh..tu pun aku rasa cam dah rendah sgt...

total semua kena bayar dlm 600++ lah..dgn NCD aku 55%

PE0248 - PUTRAJAYA
FaceBook: www.facebook.com/irrahady
eMail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 1 month ago #8142 by SLeePiNG-PiSToN
Replied by SLeePiNG-PiSToN on topic Renew Roadtax?

irrahady wrote:

zactera wrote: maknanye p cari ajen takaful ikhlas dan kta bayar kat dia tuk buat insuran...agak2 brape bro tuk hayat kete baru setahun :ohmy:


kalau buat kat agen pun sama gak 10% tu dpt kat diorg..kena buat sendiri kat konter takaful tu..atau insuran lain aku xtaulah dpt diskaun tu, ada sape2 tau leh share kat sini.

ari aku buat tu dia kata PE M-line harga RM43k..jd terpulang kat kita nak amik nilai bape 40K dia kata boleh..tapi aku amik 43k gak lahh..tu pun aku rasa cam dah rendah sgt...

total semua kena bayar dlm 600++ lah..dgn NCD aku 55%


yg penting jgn under declare..nanti kalau jadi apa2 susah..

PE868 - Proton White


“Sesungguhnya Allah S.W.T tidak memandang kepada rupa paras dan harta benda kamu tetapi Allah hanya memandang kepada niat hati dan amalan-amalan kamu.”

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 1 month ago #8207 by Zap_AMSE
Replied by Zap_AMSE on topic Renew Roadtax?
klu tak silap kiraan isuran mcm ni...
1k pertama = rm261.50 (klu x silap)
1k berikut nyer = rm26

so klu cover rm 45k = rm261.50 + (44 x 26) = rm1405.50
tu harga insuran penuh...

agen insuran nyer gaji 10%... klu yg bagi diskaun tu sbnr nyer dia just nak target sale jer ikut yg aku tau...
so korg leh kira sendiri la base pada NCD masing2...

insuran tambahan yg biasa aku amik
windscreen rm90 cover smpi rm600
insuran masuk singapore (sbb kete aku kdg2 masuk singapore) rm23.50. klu x beli insuran ni aper2 jd kat singapore insuran tak cover...
The following user(s) said Thank You: SLeePiNG-PiSToN

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.217 seconds