Renew Roadtax?

More
7 years 11 months ago #13334 by zactera
Replied by zactera on topic Renew Roadtax?

SLeePiNG-PiSToN wrote:

khibrahi wrote: Dah check the covernote. Mmg dia byr full market value untuk total loss.
Untuk 3rd party injury, unlimited. 3rd party properties - smpai 3mil.

Tapi utk bnjr, kilat, bencana alam dia xcover. Sama gak dgn sbb riot, perhimpunan haram.
Nie bleh ambk separate cover, yg sma mcm cermin, xkacau NCD.

Kalu kena repair dia akan pakai ori punye part.
Tapi selepas 5 thn, dia bleh guna part dr 3rd party yg mana lbh murah. Lagi satu dia ade kiraan yg mana kita kena byr tmbhn utk repair. Yg nie aku xbape phm mcm mn kiraan dia. Nie memang utk semua insurance.


zactera - (1405.50 - NCD)+90=Total - 10%. So kalu NCD 25%,
1405.5-25%=1054.13
1054.13 + 90 = 1144.13
1144.13-10%=1029.72
So kena byr $1029.72.

Takaful mana satu bro.Etiqa, Ikhlas?



info yg sgt berguna :)


hamba bt online je...mmg senang + menjimatkan masa dan uang...........terima kasih semua atas info....

CyberSendikit™ Team®

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #13335 by loki_J
Replied by loki_J on topic Renew Roadtax?
[/quote]

hamba bt online je...mmg senang + menjimatkan masa dan uang...........terima kasih semua atas info....[/quote]

so bro...ko renew roadtax ni tuk tahun pertama ke?
bape total dia sume roadtax + insurance? road tax aku nk mati da bulan 11 ni.... :woohoo:

btw aku beli h-line xpakai ncd kete lama...
mintak tunjuk ajar sifu2.. :)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #13406 by despajero
Replied by despajero on topic Renew Roadtax?
loki_J, leh tau tak....ape jadi dgn keta lama tuh, dah jual/trade-in? atau masih ade lagi? Brapa NCD KEta Lama tuh? Masih Simpan tak cover note atau pelisi keta lama tuh?

Masa aku beli PE ni tak silap aku, aku byr insuran full amount rasanya dlm RM1700,....aku beli PE dgn trade in keta lama...so NCD keta lama aku 55%....lepas tu aku stopkan insuran keta lama(bgtau nak transfer NCD skali)...pastu syarikat insuran tu akan bg surat cancel bersama maklumat NCD tertera....aku amik surat tu....bwk ker sykt insuran PE aku...bgtau nak transfer NCD keta lama kpd keta PE aku....lepas dah selesai...lebey kurang dlm 3 minggu...aku dapat refund dlm Rm900....so kiranya utk tahun pertama jumlah insuran utk keta PE aku ialah 1700-900 = RM800 ajer :)

PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #13419 by loki_J
Replied by loki_J on topic Renew Roadtax?
kete da jual da...dulu aku pakai kete lama pon insuran 3rd party..lagi pon ncd kete lama da pakai kt vios mak aku kot..ehehe

so total dlm 1800 la yek including road tax...

kena saving byk ni dlm 4 bulan ni sbb baru angkat kasut baru PE...huhu

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #13423 by Eyjat
Replied by Eyjat on topic Renew Roadtax?
kalau kita combine NCD boleh ke bro, 2 jadi satu....

cadang nak jual la keta kancil aku ni....

PE860 - Putajaya



PE860 Belalang Hitam Ada kelas brO ................

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago - 7 years 11 months ago #13459 by despajero
Replied by despajero on topic Renew Roadtax?

loki_J wrote: kete da jual da...dulu aku pakai kete lama pon insuran 3rd party..lagi pon ncd kete lama da pakai kt vios mak aku kot..ehehe

so total dlm 1800 la yek including road tax...

kena saving byk ni dlm 4 bulan ni sbb baru angkat kasut baru PE...huhu


hahaha....dah hangkat kasut baru....aku pun hangin gak dgn kasut PE aku...banyak lekuk...tension bila basuh...rasa nak hangkat kasut baru jerk....tp budgettttt.....alahai sabor ajer la...

psl insuran tu....utk tahun kedua n onwards....jgn ler ikut amaun 'Sum Insured'(Jum.Perlindungan)....mcm tahun pertama....ambik ler yg seminimum mungkin....psl tiap2 tahun value keta mana ader makin naik bro...

E.g...Katakanlah....Tahun Pertama 'Sum Insured' adalah sebanyak 55k dgn bayaran sbyk RM1700...so tahun kedua takkan nak amik JumPerlindungan yg sama....katalah paling min leh Insured sebyk 50K...so shoot ajelah...so dah tentu byrn akan kurang lg dr RM1700 tu nanti....hehehe

PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.
Last edit: 7 years 11 months ago by despajero.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #13483 by loki_J
Replied by loki_J on topic Renew Roadtax?
Des...ko guna myeg ke manual g? :cheer:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #13502 by despajero
Replied by despajero on topic Renew Roadtax?
Manual g ler loki_J....hehehe.....kelebihannya

1. leh pilih Sum Insured lebeyyy rendah.

Cth: Kat dalam Myeg Sum Insured dlm range dan xleh mintak lebey rendah lg misalnya Sum Insured RM13-15K. Tp kalu Manual Gie, utk spek yg sama, leh hentak/mintak sampai minimum Sum Insured RM8k....hehehe lg best.

2. leh dpt 10 percent discount, kalu gi myeg atau melalui agent xdpt ler...kalu Byran Insuran ko kena RM500, dpt ler kurang lg RM50 hengget....hehehe

Terpulang la bro....aku dah cuba kedua2nya....kalu ko ade geran ori kat tgn ko pakai manual la....mcm aku tulis kat atas ni....kalu geran ko bank pegang lg ko pakai MYEG jerk la...utk jimatkan masa urusan.

PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #13507 by loki_J
Replied by loki_J on topic Renew Roadtax?

despajero wrote: Manual g ler loki_J....hehehe.....kelebihannya

1. leh pilih Sum Insured lebeyyy rendah.

Cth: Kat dalam Myeg Sum Insured dlm range dan xleh mintak lebey rendah lg misalnya Sum Insured RM13-15K. Tp kalu Manual Gie, utk spek yg sama, leh hentak/mintak sampai minimum Sum Insured RM8k....hehehe lg best.

2. leh dpt 10 percent discount, kalu gi myeg atau melalui agent xdpt ler...kalu Byran Insuran ko kena RM500, dpt ler kurang lg RM50 hengget....hehehe

Terpulang la bro....aku dah cuba kedua2nya....kalu ko ade geran ori kat tgn ko pakai manual la....mcm aku tulis kat atas ni....kalu geran ko bank pegang lg ko pakai MYEG jerk la...utk jimatkan masa urusan.




Trimas2 atas kebernasan ini...dato des memang terbaeekk la... B)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #13510 by despajero
Replied by despajero on topic Renew Roadtax?
hehehe.....spt yg telah aku katerkan selalu....Sharingggg is Carriiingggg!!!....hahahah!

PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.
The following user(s) said Thank You: Eyjat

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 10 months ago #14335 by fizee05
Replied by fizee05 on topic Renew Roadtax?
Ada x yg renew pki maybank online punya insurance?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 10 months ago - 7 years 10 months ago #14934 by gooey
Replied by gooey on topic Renew Roadtax?
errr...kalo pakai insuran kete..etika ke, kurnia ke, maa ke, ada beza x? ape yg korang prefer?
Last edit: 7 years 10 months ago by gooey.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.244 seconds