Renew Roadtax?

More
8 years 4 months ago #15147 by loki_J
Replied by loki_J on topic Renew Roadtax?
bg aku la kan..insuran mane2 pon ok kot...hehe...stick pade yg asal pon da ok...

otai2 sile advise step2 nk renew roadtax n insurance ni..aku nk pahamkn lagi details ...dari 0 to hero...
first...geran kete aku bank pegang dulu kan...selalu smpi bile ek?...kena g amik geran ori ke bile nk renew roadtax or insurance..
aku check aku ade fotokopi insurance first..so g kt syarikat insuran bwk mende tu je ke boleh?


so sile advise ape persediaan yg kena ade selain duit or crad credit....ehehhe :woohoo:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 1 month ago #17868 by gooey
Replied by gooey on topic Renew Roadtax?
PE korang utk 2nd year, Sum Insured korang ambik bape eh??? aku pnye PE manual BLine jer....roadtax mati bln dpn... dh try online dgn Etiqa Takaful tp dia bg range utk insured minimum RM 47 riban maksimim 57 riban.. 47 riban pn aku rasa dh tinggi utk BLine...hahahhaa. Lg satu mcm mana nk tau harga pasaran semasa PE?
Sy nk tnye senior2 dulu la mintak tunjuk ajar...malu bertanya sesat jalan.. hehe :laugh:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 3 weeks ago #18052 by despajero
Replied by despajero on topic Renew Roadtax?

gooey wrote: PE korang utk 2nd year, Sum Insured korang ambik bape eh??? aku pnye PE manual BLine jer....roadtax mati bln dpn... dh try online dgn Etiqa Takaful tp dia bg range utk insured minimum RM 47 riban maksimim 57 riban.. 47 riban pn aku rasa dh tinggi utk BLine...hahahhaa. Lg satu mcm mana nk tau harga pasaran semasa PE?
Sy nk tnye senior2 dulu la mintak tunjuk ajar...malu bertanya sesat jalan.. hehe :laugh:


kalu ikut cara aku....aku suka tgk harga semasa kat ruang want2sell The Star(kalu rajin tgk ler paper2 yg lain)....itu jer...beli paper jer...hehehe

PPEOC ID : PE 835 [ White-Blood ]
Location : Kajang, Bangi, Putrajaya, Melaka, Kelantan.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 2 days ago #18536 by syaks
Replied by syaks on topic Renew Roadtax?
korang gune takaful aper eh? takaful ikhlas ke, takaful malaysia ke, or takaful yang etika nyer? dngr kata takaful malaysia boleh dpt rebet 15% kalo x buat claim... and yg plg penting takaful mane yg plg cepat and senang nk buat claim kalo apa2 jd kat PE...kot2 la sape2 penah buat claim ke...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 11 hours ago #18692 by loki_J
Replied by loki_J on topic Renew Roadtax?
just kongsi...renew roadtax first time dgn etiqa 3 bulan lepas...senang jek bile p bangunan maybank tu buat.. dia citer la ape dia cover sume...kalo rosak kaver tol track smpi bape km...x ingat sgt sume tu sbb ade dlm dokumen dia..hehhe...dpt diskaun 10%..(ok kot) amik insured 48k + 500 - NCD 25% windscreen..

total = RM 1072.10

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 10 hours ago #18707 by fahmi77ak
Replied by fahmi77ak on topic Renew Roadtax?

syaks wrote: korang gune takaful aper eh? takaful ikhlas ke, takaful malaysia ke, or takaful yang etika nyer? dngr kata takaful malaysia boleh dpt rebet 15% kalo x buat claim... and yg plg penting takaful mane yg plg cepat and senang nk buat claim kalo apa2 jd kat PE...kot2 la sape2 penah buat claim ke...


Jgn guna takaful ikhlas bro. ak dlu pnh wat claim smpai dua bln. adjuster yg dowg guna tu lembab. berangin je ak. skang ni ak guna kurnia je.. better.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 10 hours ago #18708 by fahmi77ak
Replied by fahmi77ak on topic Renew Roadtax?

loki_J wrote: just kongsi...renew roadtax first time dgn etiqa 3 bulan lepas...senang jek bile p bangunan maybank tu buat.. dia citer la ape dia cover sume...kalo rosak kaver tol track smpi bape km...x ingat sgt sume tu sbb ade dlm dokumen dia..hehhe...dpt diskaun 10%..(ok kot) amik insured 48k + 500 - NCD 25% windscreen..

total = RM 1072.10


Untung ler ada NCD. kwn punye dah 0 sbb eksiden dlu. sakit gak renew hari tu. insured 41K je. kira ok la tu kot dlm mse setaun depreciate value tu. rebate tu rse mmg kebanyakkan insurance bg..ak pun dpt gak 10%.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #19240 by WVA9492
Replied by WVA9492 on topic Renew Roadtax?
Kat mane nk check value market untuk sum insured? Ade sape2 tau untuk M-Line Auto 2011?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #19241 by fahmi77ak
Replied by fahmi77ak on topic Renew Roadtax?

WVA9492 wrote: Kat mane nk check value market untuk sum insured? Ade sape2 tau untuk M-Line Auto 2011?


Try check kat insurance company bro. Call pun blh rsenye sbb dia leh check through on9.
Cer try call Kurnia - 03-21481500

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 11 months ago #19242 by gooey
Replied by gooey on topic Renew Roadtax?

fahmi77ak wrote:

WVA9492 wrote: Kat mane nk check value market untuk sum insured? Ade sape2 tau untuk M-Line Auto 2011?


Try check kat insurance company bro. Call pun blh rsenye sbb dia leh check through on9.
Cer try call Kurnia - 03-21481500


kalo nk check on9 bole try sini: www.carprices.com.my/abi/commonCarSearch.htm

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 3 months ago #22833 by DETEKTIF
Replied by DETEKTIF on topic Renew Roadtax?
Insurans aku wat online je...gune etika takaful kt motortakaful.com dpt diskaun 10%
Roadtax pun wat kt myeg je...
jimat tenaga n masa.. hehe..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 10 months ago #24141 by farid lo
Replied by farid lo on topic Renew Roadtax?
aku guna online MYEG..cover by AIG Insurance

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.732 seconds