roda, absorber or brake?

More
6 years 2 months ago #13222 by asnuri
asnuri created the topic: roda, absorber or brake?
Salam otai2 PPEOCM

Sy ada sedikit pertanyaan

untuk makuman Persona PE sy model H-Line dibeli pada Sep 10.

Sekarang ni bila sy parking dan keluar dr kereta, ada bunyi 'krik krik' kat part roda belakang belakang belah kiri.

Agak2 apa puncanya ye?

i'm not sure whether absorber, wheel or brake assembly... :(

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 2 months ago #13260 by arfaie
arfaie replied the topic: Re: roda, absorber or brake?

asnuri wrote: Salam otai2 PPEOCM

Sy ada sedikit pertanyaan

untuk makuman Persona PE sy model H-Line dibeli pada Sep 10.

Sekarang ni bila sy parking dan keluar dr kereta, ada bunyi 'krik krik' kat part roda belakang belakang belah kiri.

Agak2 apa puncanya ye?

i'm not sure whether absorber, wheel or brake assembly... :(


pergi dkt bahagian yang bermasalah tu..cuba tekan2 kereta ke bawah, tgk ada bunyi tak bila ko henjut

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 2 months ago #13266 by fizee05
fizee05 replied the topic: Re: roda, absorber or brake?
ada cengkerik kot.... :laugh: gurau je bro

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 2 months ago #13273 by mn.afie
mn.afie replied the topic: Re: roda, absorber or brake?

fizee05 wrote: ada cengkerik kot.... :laugh: gurau je bro


no kidding..kete aku ade bunyi cengkerik bile tarik pikap..bunyi dr dalam air cond!!! lg sedih, aku perasan nih mase 1km pertama mase baru kua kete..

tp lame2 jd lali..tp kalau bole ubat, mst la nak ! :evil: :evil: :evil:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 2 months ago #13322 by asnuri
asnuri replied the topic: Re: roda, absorber or brake?
bila enjut kadang2 bunyi kadang tak...kl sy sembur dgn wd40 je kat coil spring tu ok kot..atau tak ek?

nk bwk gi SC xde masa...slame ni pun antar service kat eon service glenmarie hari sabtu je..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 2 months ago #13325 by loki_J
loki_J replied the topic: Re: roda, absorber or brake?

mn.afie wrote:

fizee05 wrote: ada cengkerik kot.... :laugh: gurau je bro


no kidding..kete aku ade bunyi cengkerik bile tarik pikap..bunyi dr dalam air cond!!! lg sedih, aku perasan nih mase 1km pertama mase baru kua kete..

tp lame2 jd lali..tp kalau bole ubat, mst la nak ! :evil: :evil: :evil:



bunyi cengkerik kt aircond aku da rase...g SC dorg bersihkn aircond filter jek.bunyi tetap ade...last2...aku perasan bunyi dia sebb aircond vent kt tgh tuh...edjas kiri ke kanan skit da x bunyi..tp dia akan bunyi nnti next2 time aku bwk kete lagi..tu je solution aku jumpa..rase kena tukar aircond vent kot...xtau nk ckp kt SC cmne.. :whistle:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 2 months ago #13326 by loki_J
loki_J replied the topic: Re: roda, absorber or brake?

asnuri wrote: bila enjut kadang2 bunyi kadang tak...kl sy sembur dgn wd40 je kat coil spring tu ok kot..atau tak ek?

nk bwk gi SC xde masa...slame ni pun antar service kat eon service glenmarie hari sabtu je..



kang takut sembur wd40 takut terkena brek xpsl2 brek x makan..huhu

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 2 months ago #13340 by fizee05
fizee05 replied the topic: Re: roda, absorber or brake?
brek x mkn.. kita yg mkn nnt... haha :laugh:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 2 months ago #13361 by arfaie
arfaie replied the topic: Re: roda, absorber or brake?
kalau ko enjut baru bunyi, means maybe absorber ada prob..kalau still under warranty, kena repot ke SC

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 2 months ago #13363 by loki_J
loki_J replied the topic: Re: roda, absorber or brake?

arfaie wrote: kalau ko enjut baru bunyi, means maybe absorber ada prob..kalau still under warranty, kena repot ke SC


paie...aku baru tukar coil spring IMP msuk kt standard absorber...pakai rim 17...aku try enjut2 belakang kete bunyi cm cengkerik skit...normal ke sbb spring baru or ni x normal?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 2 months ago #13364 by loki_J
loki_J replied the topic: Re: roda, absorber or brake?
tp kalo bwk xde la bunyi pon...ok jek... :dry:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
6 years 2 months ago #13385 by asnuri
asnuri replied the topic: Re: roda, absorber or brake?
ok2.. tpkse cari masa gak la utk antar kt SC...kete time keje org umah yg pakai..kesian plak nk suruh dia naik teksi gi keje

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.270 seconds