tayar kiri dan tayar kanan tak center

More
7 years 5 months ago #19961 by keretaku
Salam ppeoc

Nak tanya laa..normal ke kalo persona tayar kiri dan kanan tak center?
..maksudnyaa..tayar sebelah kiri kedalam sedikit berbanding tayar sebelah kanan yg terkeluar skit..
..kalo tengok dari tepi badan keta..tayar belah kiri kedalam..tayar kanan plak keluar skit..
..apa pendapat korang?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 5 months ago #19965 by arfaie
keta bru ambik atau dh lama?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 5 months ago #19970 by keretaku

arfaie wrote: keta bru ambik atau dh lama?




keta baru dan skang nie da masuk 2tahun da pakai..

skang pakai rim sukan 17 lebar 8..

da buat aligmnt dan adjust camber..tapi tayar sebelah kiri nampak masuk sikit ke dalam fender..tayar sebelah kanan plak sebaris je dengan fender..kira nampak macam tayar tu terkeluar sedikit dr fender...

emmm ada apa2 cadangan tak punca terjadinyaa tayar macam tu?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 5 months ago #19986 by wan3076
mase buat alignment and adjust chamber,tgk x reading chamber,ngan toe kat screen tu? same ke x reading kiri n kanan?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 5 months ago #19995 by keretaku

wan3076 wrote: mase buat alignment and adjust chamber,tgk x reading chamber,ngan toe kat screen tu? same ke x reading kiri n kanan?



Bro lawa tayar kereta...hehehehe...bape lebar RIm tu?..

nak buat tayar keta mcm tayar BRo..tapi tulaa..tayar kiri tak selari dgn fender...tayar kanan ok daa...


Bro...tak reti laa nak baca kat screen aligment....heheheheee..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 5 months ago #20007 by wan3076
lebar 8jj saiz 15inci offset 20 hehe

mase die wat alignment and chamber adjust,tgk nilai reading kat screen die tu..pastikan reading belah kiri n kanan sama especially kat chamber and toe setting..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 5 months ago #20023 by keretaku

wan3076 wrote: lebar 8jj saiz 15inci offset 20 hehe

mase die wat alignment and chamber adjust,tgk nilai reading kat screen die tu..pastikan reading belah kiri n kanan sama especially kat chamber and toe setting..



pergh..offset 20...tayar depan tak sangkut kat fender ke masa konaa Bro?..

emmm ok..nnt aku try hantar skali lagi kat kedai tayar...nak cek camber and toe setting..

Bro..slalunyee brape Degree Camber and Toe..?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 5 months ago #20024 by wan3076
x..aku pakai adjustable,chamber adjust sket hehe..

em toe biasenye toe in atau out..

biase adjust kasi 0 je..

chamber kalau on the road x lebih -2.5 rasenyer klau x silap.. tu pun dah nmpak kangkangan nye.. biase set paling max pun -1..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 4 months ago #20033 by keretaku

wan3076 wrote: x..aku pakai adjustable,chamber adjust sket hehe..

em toe biasenye toe in atau out..

biase adjust kasi 0 je..

chamber kalau on the road x lebih -2.5 rasenyer klau x silap.. tu pun dah nmpak kangkangan nye.. biase set paling max pun -1..


Ooo adjustable Jenama apa Bro?..hehehe

Bro..workshop ckp..tayar depan kena senget skit..maksudnyee camber kena negative..tak bole 0...nnt susah nak amek konaaa..betol ke Bro?..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 4 months ago #20045 by wan3076

keretaku wrote:
Ooo adjustable Jenama apa Bro?..hehehe

Bro..workshop ckp..tayar depan kena senget skit..maksudnyee camber kena negative..tak bole 0...nnt susah nak amek konaaa..betol ke Bro?..


HWL je..

xlah..kete standed kuar kilang chamber 0 rilek je..haha

die ckp cmtu sbb nak ko adjust,so that ko kene pasang chamber nut tu.. chamber nut seketul dalam RM30-45 ikut tempat ikut tempat,so 4 ketul dah RM120-180..
upah adjust lak sebelah RM15-20 ikut tempat, 4 belah dah Rm60-80

total untuk chamber je dah RM180-RM260..

sebab tu die ckp camtu haha

tapi sampai satu mase nanti ko kene pasang gak chamber nut ni,especially bila chamber dah x sama kiri kanan..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 1 month ago #21816 by saiful
aku pun kene lar.. dah 2 3 kedai tayar aku pegi diorang pun tak tau. tayar kiri ngan kanan tak balance. tak pernah xsident pun. aku dah servey web memang ada beberapa kereta jugak yang mengalami kes macam ni. tapi takder orang yang tau.. aku pun masih try cari solution die ni.. ntah aper yang berpenyakit ley tak center ni. mesti ada sesuatu yang problem

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
1 week 9 hours ago #25148 by star858612
Saya pon sama.. Mcmana penyelesaian?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.216 seconds