Remember Me     Forgot Login?   Sign up  

PERTANYAAN MENGENAI KONVOI

More
12 years 10 months ago #8900 by Syahril_Genji
Tapi setahu aku la kan...Kalau da ade surat kebenaran nak berkonvoi,pihak polis akan follow skali dlm konvoi...diorang yang akan block jalan....yang marshall kelab xley kn suke-suke block jalan...salah kn...Untuk yang hati kering berani la block jalan...aku xberani...hahahaha...

Mintak Pakar dalam Konvoi perjelaskan keadaan ni....hehehehe...

>>>>>
>
>>
>

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago #8909 by irrahady
surat kebenaran itu adalah permit konvoi..eskot polis itu adalah atas request kita dan jumlah konvoi yg ramai...kadang2 kalau polis yg eskot kita tu cuma 1-2 org je, dia akan arahkan marshal kelab take over sampai semua konvoi lepas..dan dia akan terus kedepan kalau2 ade simpang lain.

memanglah marshal kena punya hati yang kering wlaupun xblock2 jalan..kalau marshal pun lembik org lain akan kacau konvoi kita..paham2 jelah pengguna jalan raya malaysia ni...masing2 nk tunjuk hero

bagi aku lah xperlulah nk block2 jln ni..org lain pun ade urusan masing2. just ikut peraturan macam pengguna lain..kalau ade peserta konvoi tertinggal sorg marshal take eksen sama ada tunggu kat tepi atau sbg nye..

PE0248 - PUTRAJAYA
FaceBook: www.facebook.com/irrahady
eMail : [email protected]

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago #9058 by fateh
pengalaman aku, polis akan ade escort kita jika kenderaan yg dipohon melebihi jumlah yg sepatutnya, (dlm permit).. sbg contoh, konvoi yg kitaorg wat dulu, polis boleh bg peronda jika kereta lebih kurg 30 ke 40 kereta semasa perjalanan. jika nk jugk, pndai2lh deal ngan polis...

lepastu pulk.. klu ramai konvoi akan dipecahkn kpd 10 kereta satu kumpulan.. yg ini akan diselia oleh 'Sweeper' yg dilantik. jadi konvoi x kn panjang dan lebih senang untuk dihandle, 'lead car' ngan 'last car' pun kena lebih alert kt cn, bukn seng mau jd marshall, klu tugas marshall yg asic pun kita x tau..

PE0145
...Nubis Tak Seberapa dr Selatan (Johor)...
The following user(s) said Thank You: irrahady

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago #9061 by mrsyuk_88

fateh wrote: pengalaman aku, polis akan ade escort kita jika kenderaan yg dipohon melebihi jumlah yg sepatutnya, (dlm permit).. sbg contoh, konvoi yg kitaorg wat dulu, polis boleh bg peronda jika kereta lebih kurg 30 ke 40 kereta semasa perjalanan. jika nk jugk, pndai2lh deal ngan polis...

lepastu pulk.. klu ramai konvoi akan dipecahkn kpd 10 kereta satu kumpulan.. yg ini akan diselia oleh 'Sweeper' yg dilantik. jadi konvoi x kn panjang dan lebih senang untuk dihandle, 'lead car' ngan 'last car' pun kena lebih alert kt cn, bukn seng mau jd marshall, klu tugas marshall yg asic pun kita x tau..


xpenah plak dgar ade polis ikot konvoi hehe...melaen kan reques je kan...tul x??

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago #9104 by fateh
sebab tu dalam masa wat permohonan untuk mendapatkan permit konvoi kita akan tulis dlm surat berapa ramai crew yg berkonvoi.. dlm pada tu jugk kita leh tulis yg kita perlukan anggota Polis utk melancarkan konvoi tu, pas pandai2 lah deal ngan polis kt balai yg diminta.. klu wat cara bek pasti ade blsn beknye kan... skdr dr cebisan pengalaman mnjlnkn konvoi ngan program TT bg negeri johor..

PE0145
...Nubis Tak Seberapa dr Selatan (Johor)...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago #9535 by Deng
Replied by Deng on topic Re: PERTANYAAN MENGENAI KONVOI
Sebenarnya bahagian block memblock ni memang tak boleh, tetapi bergantung pada budi bicara pihak polis tu sendiri, sekiranya kenderaan peserta konvoi mencecah 50 biji, out rider hanya 3 atau 4 biji biasanya dia orang akan meminta bantuan dari MARSHAL yang telah dilantik semasa berkonvoi bagi melicinkan lagi perjalanan atau pergerakan konvoi.

MARSHAL yang dilantik kena sentiasa alert dengan segala kemugkinan dan juga peka kepada keadaan sekeliling dan yang paling penting ialah alat perhubungan dan saluran yang digunakan semasa berkonvoi, gunakan saluran atau freq yang berbeza dengan ahli konvoi, maklumat hanya disampaikan kepada LEAD CAR atau ZERO, peserta konvoi hanya menunggu arahan dari mereka.

Sekadar berkongsi
The following user(s) said Thank You: SyaFiqu3, irrahady

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago #9748 by fateh
yup... that right... setuju sesgt... :cheer:

PE0145
...Nubis Tak Seberapa dr Selatan (Johor)...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.469 seconds