Kesesuaian Sport Rim & Tyre

More
12 years 1 month ago #20970 by little_nicky

JibekDaGreat wrote: hai kengkawan,ok tak kalau kita pakai tayar yg lebar tak sama.,maksud saya macam 205-45-17 tok depan n 215-45-17 tok blakang.,tapi brand tayar sama la...


tak digalakkan...............sebab bagi yg kaki corner.........takut membuang.........pernah merasa dulu.........pakai brand sama size berlainan............cornering rasa mcm lari skeet..........

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 1 month ago #20972 by JibekDaGreat

little_nicky wrote:

JibekDaGreat wrote: hai kengkawan,ok tak kalau kita pakai tayar yg lebar tak sama.,maksud saya macam 205-45-17 tok depan n 215-45-17 tok blakang.,tapi brand tayar sama la...


tak digalakkan...............sebab bagi yg kaki corner.........takut membuang.........pernah merasa dulu.........pakai brand sama size berlainan............cornering rasa mcm lari skeet..........


ooo.,yeke bro.,hmm.,tq bro sbb bg info mcm tu.,maklumla saya ni baru dalam dunia pemotoran ni.,sbb saya ikut teori motosikal sebelum ni.,saya ingatkan effect sama la.,maksud saya senang masuk corner..then bro da ckp mcm tu at least update la sikit pengetahuan saya.,tq bro..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 1 week ago #21192 by danielhazmin
salam semua
makin menarik topic ku buka nie. ingatkan biasa2 jew ..huhuh

nk tanye satu sokln lagi ..
klu pakai sport rim baru . tapi tayar second ..agak2 ok tak .hahaha ..ari tuh dapat tyer hankook danbelakang toyo .haha

PE 745 - NCN 240

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 1 week ago #21194 by nAkAtA_88
Tk ksah pon bro.....
tpi kalo tkar tyar bru,biar yg bru kat blakng la.....
tu pndpat aku.....
pastu tyar 2nd pon tak pe.....
jnji bunga ok lg la kan....
hehehe.....

[email protected]
JuNiOr [VIP] cOncEpt cAr
PE-0612

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 11 months ago #21457 by gil_j82
kalau pakai rim18" perlu modified tak bro?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 11 months ago #21481 by ZacK_Ls

nAkAtA_88 wrote: Tk ksah pon bro.....
tpi kalo tkar tyar bru,biar yg bru kat blakng la.....
tu pndpat aku.....
pastu tyar 2nd pon tak pe.....
jnji bunga ok lg la kan....
hehehe.....


kalau tukar tayar baru kenapa tayar baru letak belakang pla bro..??

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 11 months ago #21485 by nAkAtA_88
my mistake....slah taip kot....
tyar lme yg dpan ltak blakng....
tyar bru ltak dpan.....
hahaha.....stone dah nie....

[email protected]
JuNiOr [VIP] cOncEpt cAr
PE-0612

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 11 months ago #21489 by ZacK_Ls
kalau tayar yg botak/kurang bunga better letak belakang, kerana kalau tayar botak/kurang bunga letak depan, kadar aquaplanning (menyah air) adalah rendah, jadi kemungkinan tayar utk 'berpusing atas air' adalah tinggi... sekaligus hilang traction dan control...depan penting, sebab kereta kita front wheel front engine...sebenarnye tayar akan hilang kawalan dan ciri2 asal, bila bunga kurang daripada 60%.. jadi seelok2nye kita rajin rotate tayar... setiap 6 bulan atau sekitar 10000-15000km... jika nak beli tayar 2nd pun pastikan jgn melebihi 4 tahun dan ke atas....
kalau salah betulkan...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 11 months ago #21596 by dayatharizon
salam semua...
saya budak baru belajar huhu...
nk tny nih...
sy ade plan nk tukar sportrim 15"
so ape size tayar yg sesuai...
dan sport spring ape yg sesuai....(kalo naik rmi xde hal kn...)

:laugh:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 11 months ago #21605 by epit

dayatharizon wrote: salam semua...
saya budak baru belajar huhu...
nk tny nih...
sy ade plan nk tukar sportrim 15"
so ape size tayar yg sesuai...
dan sport spring ape yg sesuai....(kalo naik rmi xde hal kn...)

:laugh:

Sy cadangkan tukar rim 15 yg sama saiz dgn standard dan pakai tyre lama tu balik kalau elok

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 11 months ago #21615 by personaEL

ZacK_Ls wrote: kalau tayar yg botak/kurang bunga better letak belakang, kerana kalau tayar botak/kurang bunga letak depan, kadar aquaplanning (menyah air) adalah rendah, jadi kemungkinan tayar utk 'berpusing atas air' adalah tinggi... sekaligus hilang traction dan control...depan penting, sebab kereta kita front wheel front engine...sebenarnye tayar akan hilang kawalan dan ciri2 asal, bila bunga kurang daripada 60%.. jadi seelok2nye kita rajin rotate tayar... setiap 6 bulan atau sekitar 10000-15000km... jika nak beli tayar 2nd pun pastikan jgn melebihi 4 tahun dan ke atas....
kalau salah betulkan...


btol tu...info yg tbaik.. :)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 11 months ago #21647 by miss jaja
its been a year since my last comment..... hahahaha ~

::PE467::JKM5557::
::Miss Jaja::Encik Ensem::

::i am Mrs Pamy::

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.379 seconds